ελληνικά t-shirts
Φωτογραφία: Axis Ataxis
GREEK CREATIVITY

Τρία ταλαντούχα κορίτσια φτιάχνουν τα πιο μοδάτα t-shirts του καλοκαιριού


Αν το t-shirt που επέλεξες να φορέσεις έχει ένα δυνατό σύνθημα, τότε με ό,τι και αν το συνδυάσεις έχεις πετύχει το υπέροχο στιλ που χρειάζεσαι, για να είσαι η ανεπιτήδευτη του καλοκαιριού.

Στα νησιά ή την πόλη ένα cool t-shirt είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Τρία κορίτσια με διαφορετικές ιστορίες και πολύ ταλέντο μας συστήνονται, ενώ τα t-shirts που δημιουργούν μας δίνουν αυτόν τον αέρα της ανεμελιάς που ταιριάζει τόσο με το καλοκαίρι.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτά τα μπλουζάκια;

Ιόλη Φωτοπούλου-Universal Consiousness

Ιόλη Φωτοπούλου-Universal Consiousness
Φωτογράφος: Axis Ataxis

Η πρώτη συλλογή της Ιόλης ήταν t-shirts με σύμβολα ιερής γεωμετρίας. Η Ιόλη δεν φιλοδοξούσε να φτιάξει ένα ακόμα brand, αλλά να δημιουργήσει μια κοινότητα φωτισμένων ανθρώπων, που βρίσκονται στο ίδιο πνευματικό μονοπάτι και έχουν κοινή φιλοσοφία. «Ήθελα να συνδέσω τους ανθρώπους με την κοσμική τους αλήθεια. Να υπάρχει ένας δυνατός συμβολισμός σε αυτό που φορούν και πάνω στον κάθε έναν ξεχωριστά να ταιριάζει σαν ένα κομμάτι της δική του, ιερής αλήθειας. Με ενδιέφερε, επίσης, η καλή ποιότητα των πανιών, το καλοραμμένο t-shirt αλλά και οι μικρές λεπτομέρειες που δεν είναι διόλου μικρές».

Τι θα γράφει, δηλαδή, το καρτελάκι; «Θέλω να επεξηγεί τι είναι τα σύμβολα που φοράς, γιατί αν γνωρίζεις την ιερότητα, μπορείς να αποκτήσεις και ένας είδος σύνδεσης. Πιστεύω ότι, και έναν άνθρωπο μόνο αν αφυπνίσεις, έχει γίνει κάτι καλό για το σύμπαν. Μεγάλωσα μέσα στα ρούχα, ο παππούς μου ήταν γνωστός ράφτης. Με θυμάμαι στο ατελιέ να με μαθαίνει από υφάσματα, να βλέπω τις ραφές. Η μόδα για μένα ήταν πάντα κάτι φυσικό. Επέλεξα, όμως, τα t shirts γιατί ήθελα να κάνω κάτι προσβάσιμο σε όλους, άμεσο και αποδεκτό από όλες τις ηλικίες. Το t-shirt δεν έχει φύλο, μπορεί να φορεθεί και από άντρες και από γυναίκες. Και αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι μπορεί να είναι βασικό κομμάτι της καθημερινότητας. Μπορείς να κοιμάσαι με αυτό και μετά να το βάλεις με ένα καλό παντελόνι, τακούνια και ένα κόσμημα και να είσαι καλοντυμένη όσο δεν παίρνει».

Ιόλη Φωτοπούλου-Universal Consiousness
«Η μόδα για μένα ήταν πάντα κάτι φυσικό»/ Φωτογράφος: Axis Ataxis
Ιόλη Φωτοπούλου-Universal Consiousness
«Κάνω και άλλα street ρούχα και φούτερ αλλά τα t-shirts παραμένουν μεγάλη αδυναμία»/ Φωτογράφος: Axis Ataxis

Η Ιόλη την επιδιώκει αυτή η μεταμόρφωση. «Κάνω και άλλα street ρούχα και φούτερ αλλά τα t-shirts παραμένουν μεγάλη αδυναμία. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι στενά και με καλλιτέχνες και μου αρέσει αυτός ο διάλογος με τη μόδα και την τέχνη, έτσι όπως συναντιούνται αυτοί οι δυο κόσμοι. Είναι σαν να βρίσκουν το σημείο που τέμνονται. Δεν βγαίνει κάτι σε φασόν μαζικά, αλλά κάτι που χρειάστηκε να υπάρξει συνεργασία, σκέψη, κόνσεπτ... Στο τέλος, το μπλουζάκι έρχεται να σου πει μια ιστορία σε περιορισμένα αντίτυπα. Με την εικαστικό Όλγα Μιλιαρέση-Φωκά συνεργαστήκαμε δυο φορές. Για το μουσείο Κυκλαδικής κάναμε ένα πειραγμένο χαμόγελο με ένα ειδώλιο που πήγε πολύ καλά. Όλο αυτό, κάπως πηγαίνει πια από μόνο του. Αυτές τις μέρες βγαίνει και η συλλογή που ετοιμάσαμε με τον Παντελή Βιταλιώτη και τον Μιχάλη Πάντο. Είναι μια πιο fashion στροφή, που έχει, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν μ' αρέσει να κάνω συνέχεια το ίδιο. Όπως η ζωή και η φύση, έτσι και η μόδα και εμείς... όλα αλλάζουν. Θέλω να μαθαίνω από λάθη, τυχόν επαναλήψεις, να συνεχίζω και να προχωράω με όραμα».

www-apparel.com, Instagram: UCxMAG

Σίσσυ Φραγκιαδάκη-Lulu vandal

Σίσσυ Φραγκάκη-Lulu vandal
Φωτογράφος: Axis Ataxis

Η Σίσσυ είχε σχολή γιόγκα, όμως την έκλεισε και αποφάσισε να ασχοληθεί με τρόπο διαφορετικό με το αγαπημένο της αντικείμενο. Όταν είδε τη στάμπα του φίλου της γραφίστα Λουκά Νικολόπουλου από την ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο» με τη χιουμοριστική παρένθεση (νοτ σο κρειζι φορ άλμοντς), έλαμψε μέσα της η ιδέα να φτιάξουν ένα brand, μέσα από το οποίο θα βγάζουν προς τα έξω ό,τι πραγματικά τους αρέσει, αλλά και να στέλνουν παράλληλα ένα μήνυμα στον κόσμο. Έτσι, ξεκίνησε η ιδέα πάνω σε μια παρόρμηση. Ο Λουκάς θα έφτιαχνε τις στάμπες και εκείνη αναλάμβανε όλα τα διαδικαστικά: μάρκετινγκ, παραγωγή, τα πάντα. Δεν είχε ιδέα από όλα αυτά, αλλά όταν βρέθηκε κλεισμένη σπίτι στη δεύτερη καραντίνα, το ξεκίνησε σαν χόμπι.

Ο 10χρονος γιος της, εκείνο το διάστημα ζητούσε επίμονα να μπει στο TikTok. Οπότε, για να τον βοηθήσει, ξεκίνησε να φτιάχνει τα δικά της βιντεάκια και σύντομα είχε τόση αποδοχή, που δεν την περίμενε ούτε η ίδια. Απέκτησε φανατικούς ακόλουθους και τα t-shirts της έκαναν αίσθηση. «Ξεκίνησα με μηδέν ευρώ και μηδέν πόρους. Δεν ήξερα τίποτα άλλο, πέρα από το ότι, το καλό ύφασμα λέγεται πενιέ. Πήγα και ζητούσα πενιέ. Ρωτώντας πας στην πόλη. Έκανα αρκετά λάθη, αλλά με ενδιέφερε να μαθαίνω, να διορθώνομαι και να συνεχίζω. Όπου έβρισκα ένα λάθος, αμέσως το διόρθωνα».

Σίσσυ Φραγκάκη-Lulu vandal
«Το όνομα του brand είναι από το παρατσούκλι μου όταν ήμουν πιο μικρή»/ Φωτογράφος: Axis Ataxis

«Αν η πρόθεση είναι πραγματικά καλή, όλα διορθώνονται και γίνονται. Τα φτιάχνω όλα μέσα στο σπίτι. Τη συσκευασία, τις ετικέτες, όλα. Το όνομα του brand είναι από το παρατσούκλι μου όταν ήμουν πιο μικρή. Με φώναζαν Λουλού, γιατί ήμουν μεγάλο τρελοκομείο στα νιάτα μου. Το Vandal το σκέφτηκε ο πρώην σύζυγός μου και μου πάει νομίζω. Θέλω αυτό το brand να είναι "χειροποίητο" και να στέλνει μηνύματα σε γυναίκες και άντρες».

Σίσσυ Φραγκάκη-Lulu vandal
T-shirt κατά της πατριαρχίας/ Φωτογράφος: Axis Ataxis

«Έβγαλα και ένα t-shirt κατά της πατριαρχίας και μέρος των εσόδων πάει στην ΜΚΟ "Διοτίμα". Μου λένε άντρες φίλοι που το φοράνε πόσο έδαφος κερδίζουν και πόσο τους προσεγγίζουν οι γυναίκες -είναι λόγος σε ένα μπαρ να γνωριστούν δυο άνθρωποι. Πιάνουν συζήτηση από το t-shirt. Με ενδιαφέρει να περνάω μέσα από τα ρούχα μου ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα όπως το "ask first"».

Τα t-shirts για την ίδια είναι ένας τρόπος ελευθερίας. Το φοράς και, αμέσως, μέσα από τη δυνατή στάμπα, είναι σαν να συστήνεσαι, να λες «καλημέρα, είμαι αυτός ο άνθρωπος».

Tα shirts θα βρείτε στο πωλητήριο του ξενοδοχείου Selina, Ιnstagram: lulu_design_vandal

Δήμητρα Βεζυρίδη–Rocketqueens

Δήμητρα Βεζυρίδη–Rocketqueens
«Όταν φοράω ένα t-shirt με ωραία στάμπα, νιώθω κάτι ανεπιτήδευτο και χαλαρό»

Τα t-shirts της εφηβείας μας

Η Δήμητρα ξεκίνησε να κάνει τα t-shirts με την αδερφή της, την Κάλλη. Την έμπνευση τούς έδωσε η ροκ μουσική που άκουγαν φανατικά. Το πρώτο t-shirt έλεγε «Rock n' Roll saved my soul». Το ξεκίνησαν «ψηλαφιστά». «Στην πορεία το ψάξαμε πολύ και θέλαμε να είναι ποιοτικά τα υφάσματα. Όλα γίνονται στο χέρι. Τις στάμπες μας τις κάνει αποκλειστικά ο ζωγράφος Γιάννης Μπαρτζώκας, που τον θεωρώ εξαιρετικά ταλαντούχο. Τα πρώτα χρόνια δίναμε τα t-shirts από φίλο σε φίλο. Κάπως έτσι διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα και άρχισε να τα ζητά ο κόσμος. Αργότερα, τα δίναμε επιλεκτικά σε κάποια μαγαζιά. Τα τελευταία χρόνια, με το Instagram και το e-shop, όλα γίνονται πιο εύκολα. Φέτος, έβγαλα και ένα μαγιό. Μόνο ένα, γιατί μου άρεσε να το φοράω εγώ. Δεν έχω σκεφτεί αν θα βγουν και άλλα».

«Τι είναι για μένα το t -shirt; Κάτι πολύ βασικό στην ντουλάπα μου. Όταν φοράω ένα t-shirt με ωραία στάμπα, νιώθω κάτι ανεπιτήδευτο και χαλαρό. Σαν να βρίσκω τη χαμένη αθωότητα και να κρατάω την παιδικότητα που πάει να μου φύγει. Με μερικά ωραία t-shirts και ένα τζιν σορτσάκι μπορείς να βγάλεις όλες τις διακοπές του καλοκαιριού και να μη χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Μ' αρέσει επίσης, γιατί αλλάζει μαζί με σένα, παλιώνει για σένα, αλλά διατηρεί πάντα φρέσκο το μήνυμά του.

SHARE