Η Ιλεάνα Μακρή

Τα κοσμήματα της Ιλεάνας Μάκρη «έντυσαν» την Emily in Paris

H Ιλεάνα Μακρή πέρα από μια επιτυχημένη σχεδιάστρια κοσμημάτων με διεθνή πορεία είναι μια εντελώς αυτόφωτη προσωπικότητα που η ζωή της θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία. Η συνέντευξη μαζί της είναι πάντα κερδισμένος χρόνος. Γενναιόδωρη, πολυεπίπεδη και εμπνευσμένη. Ένα πολυπληθές εγώ της βρίσκει δεκάδες καλλιτεχνικές εκφράσεις. Τα κοσμήματά της τα είδαμε στην πετυχημένη σειρά του Netlflix Emily in Paris και είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Ιλέανα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη σειρά Emily in Paris στο Netflix; 

Η Mint group, εταιρεία που κινεί ένα από τα μεγαλύτερα buying offices στην Ευρώπη και γνωστή για τους δεσμούς της με τον κόσμο της μόδας, είναι άνθρωποι με τους οποίους έχω χρόνια φιλικές σχέσεις.

Τα κοσμήματα της Ιλεάνα μιαρή για τη σειρά ;Emily in Paris

Τι σας έδωσε «έμπνευση» για τα κοσμήματα αυτά; 

Η ίδια η σειρά ασφαλώς, η αύρα του Παρισιού που πάντα η ενέργειά του σε μαγνητίζει, η φρεσκάδα των πρωταγωνιστριών.

Τα κοσμήματα σας έχουν κοσμοπολίτικο αέρα και μέσα από πολλές γυναίκες έχουν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Τι πληροφορία μας δίνουν τα κοσμήματα για τη γυναίκα που τα φορά;

Νομίζω ότι τα κοσμήματά μου δεν μας δίνουν μια πληροφορία για ένα είδος γυναίκας, αλλά πλησίασαν και «έντυσαν» τις γυναίκες της νέας εποχής. Ξέρετε, την δεκαετία του 1990 άλλαξε η φιλοσοφία του κοσμήματος. Μια ομάδα σχεδιαστών στην οποία συμμετείχα, σχεδίαζε με βάση αυτήν την φιλοσοφία και το Barney’s ήταν ο χώρος που φιλοξένησε αυτή τη τάση που έγινε παγκόσμιο trend.Εγώ δεν είμαι ούτε ένας κλασικός κοσμηματοποιός ούτε κοσμηματοπώλης. Αν μπορώ να πω ότι έχω δώσει κάτι στον χώρο είναι ακριβώς αυτό: απευθύνθηκα στη γυναίκα που πια άλλαξε η ζωή της επαγγελματικά και κοινωνικά, που ακολουθεί το παλιό παραδοσιακό ωράριο αλλά είναι εκτός σπιτιού πολλές ώρες, που θέλει να είναι όμορφη, περιποιημένη, γοητευτική όλη μέρα χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να φοράει κάτι πολυτελές ή πανάκριβο. Νομίζω πως βγάλαμε το κόσμημα από τη θήκη της παράδοσης που ήθελε να φοριέται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και το κάναμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας, δίνοντάς του ταυτόχρονα και μια εννοιολογική σημασία. 

Πόση σημασία έχει η διαχρονικότητα στα κοσμήματα; 

Οτιδήποτε έχει συναισθηματική αξία αφού μεταφέρεται από μια γενιά στην άλλη, έχει σημασία να έχει διαχρονικότητα. Ένα όμορφο πολύτιμο αντικείμενο είναι ωραίο να αντέχει και να παραμένει στον χρόνο.

Αν περιγράφατε σε κάποιον τα κοσμήματα σας χωρίς να τα έχει δει, τι θα λέγατε για αυτά; 

Πολύτιμα κοσμήματα για να συνοδεύουν και να ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας.

Τα ταξίδια που σας αρέσουν τόσο πολύ καταφέρατε και τα χωρέσατε στα κοσμήματα σας; Εχουν, πιστεύετε, κάτι και από την ενέργεια των τόπων που επισκεφτήκατε; 

Πράγματι, όπως και όλες οι εμπειρίες της ζωής μας καταγράφονται στα έργα μας – όποιο και αν είναι αυτό του καθενός μας. Οι άλλοι πολιτισμοί, τα σύμβολά τους, οι αξίες άλλων λαών, τα ήθη και έθιμά τους με συναρπάζουν, προσπαθώ να τα γνωρίσω και πάντα με έναν τρόπο καθρεφτίζονται στις συλλογές μας.

Ποιος προορισμός είναι σαν δεύτερο σας σπίτι;

Η Πάτμος.

Ποιοι άνθρωποι σας καθόρισαν και ποιοι σας βοήθησαν στη δουλειά σας; 

Ο άνθρωπος που με καθόρισε ήταν ο πατέρας μου. Με έμαθε την αξία τού να σέβεσαι και να σε σέβονται. Πως η ισοτιμία κερδίζεται με κόπο και πως η ελευθερία είναι η υπέρτατη αξία στη ζωή. Επίσης με έμαθε να γελάω! Στα εύκολα και στα δύσκολα!

Στη δουλειά μου με βοήθησαν οι άνθρωποι που με αγαπούσαν και με πίστεψαν.

Τι σας έχει μάθει η ζωή μέχρι σήμερα; Μοιραστείτε ένα μάθημα μαζί μας. 

Ό,τι έρχεται εύκολα, δεν διαρκεί. Κι ό,τι διαρκεί δεν έρχεται εύκολα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; 

Δεν κάνω σχέδια… όνειρα κάνω και κάποια από αυτά γίνονται πραγματικότητα

Ποιο είναι το motto της ζωής σας; 

When life gives you lemons make lemonade.