μαγαζί με γυαλιά
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης
JOHNNIE ROUSSO

To bar του Johnnie Rousso στο Κολωνάκι σερβίρει γυαλιά (μαζί με καλό ουίσκι)


Το εντυπωσιακό μαγαζί του Γιάννη Τσελεπίδη ή αλλιώς το Johnnie Rousso στο Κολωνάκι δεν είναι ακόμα ένα κατάστημα με οπτικά, αλλά μια εμπειρία στον μαγικό κόσμο των γυαλιών.

Το μαγαζί θα μπορούσε να ήταν στη Νέα Υόρκη ή στο Λονδίνο και έχει μια τελείως διαφορετική οπτική προσέγγιση για τα γυαλιά. Μπαίνω στο εσωτερικό και εντυπωσιάζομαι με το μπαρ σε φυσικό μέγεθός, αντί όμως να μου σερβίρουν αλκοόλ μου φέρνουν σπάνια και εντυπωσιακά γυαλιά.

Ο Γιάννης Τσελεπίδης μεγάλωσε μέσα στα γυαλιά, καθώς ο μπαμπάς του και ο θείος του είχαν ένα πολύ επιτυχημένο κατάστημα στην Αθήνα. Ήταν το δίδυμο που μας προμήθευε με τα πιο σπάνια vintage γυαλιά ηλίου -ήταν σαν να αγοράζαμε τέχνη.

Τα τελευταία χρόνια, ο Γιάννης Τσελεπίδης με τον συνεργάτη του διατηρούν ένα μαγαζί-κόσμημα, που μας διαμορφώνει αλλιώτικα το πρόσωπο με στιλ. Μάλιστα, για τους πελάτες τους επιφυλάσσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς σε μια private area δοκιμάζουν τα γυαλιά, παρέα με ένα ποτήρι καλό ουίσκι.

Ποια είναι η φιλοσοφία αυτού του ξεχωριστού μαγαζιού; H φιλοσοφία του μαγαζιού και το design του είναι πολύ επηρεασμένα από τη Νέα Υόρκη. Έμεινα εκεί πέντε χρόνια, έκανα ένα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ, δούλεψα παράλληλα στη μόδα και ασχολούμουν με τα ρούχα και από εκεί πήρα τις επιρροές μου. Το μαγαζί το σχεδίασε η Ελίνα Δρόσου και κατάφερε να αποτυπώσει ακριβώς αυτό που επιθυμούσαμε.

Τι είναι τα γυαλιά στη ζωή μας; Είναι η βιτρίνα του προσώπου μας. Μπορούν να βγάλουν προς τα έξω πράγματα που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λέξεις, να μας δώσουν ρόλο, να μας αλλάξουν. Είμαστε κάποιοι, αλλά μπορούμε να γίνουμε κάποιοι άλλοι. Σαν να παίρνουμε στο θέατρο κάθε φορά και άλλο ρόλο. Το γυαλί μάς δίνει ταυτότητα. Το πρόσωπο είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάμε, όταν γνωρίζουμε κάποιον. Ως εκ τούτου, ένα ταιριαστό σε εμάς γυαλί καθορίζει και αναδεικνύει περισσότερο το πρόσωπο, αλλά και την προσωπικότητά μας.

Το μπαρ που σερβίρει γυαλιά έχει έναν αέρα από Νέα Υόρκη/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Υπάρχει ο κανόνας της συμμετρίας όπως τον όρισε και ο Ντα Βίντσι για το τι τελικά μας ταιριάζει; Υπάρχει ολόκληρη σχολή πίσω από τη συμμετρία και φυσικά δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Υπάρχουν όμως και παράδοξα που ισορροπούν θαυμάσια. Άνθρωποι με στρογγυλό πρόσωπο επιλέγουν ένα στρογγυλό γυαλί που θεωρητικά δεν θα τους ταίριαζε και δημιουργούν έναν χαρακτήρα. Φυσικά, υπάρχουν γεωμετρίες που μπορούν να αναγνωριστούν, είναι όμως πιο σημαντικό τι ταιριάζει στην προσωπικότητά σου και πόσο είσαι έτοιμος να το υποστηρίξεις.

Οι Έλληνες τολμάμε με πιο έντονα γυαλιά; Θα έλεγα ότι έχουμε γίνει πιο τολμηροί τα τελευταία χρόνια. Είναι πιο δυναμικό και το μάρκετινγκ. Και τα social media βοήθησαν να αποκτήσουμε και άλλες προσλαμβάνουσες, να δούμε τι φορούν οι άνθρωποι ανά τον κόσμο.

Πρώτος από όλους φοράς εσύ φοράς «έντονα» γυαλιά. Σε ρωτάει ο κόσμος τι μάρκα είναι; Ναι, βέβαια, με ρωτάνε πολύ συχνά τι φοράω, γιατί το φοράω, που θα το βρουν. Η ιστορία πίσω απ' το κάθε γυαλί με ενδιαφέρει πάνω απ' όλα. Και είμαι πρόθυμος να τους πω την ιστορία, γιατί αυτό σε συνδέει αμέσως με τα γυλιά που θα αποκτήσεις.

Πως κάνεις την επιλογή των γυαλιών που επιλέγεις στο μαγαζί; Δεν μπορώ να διαλέξω γυαλιά για το μαγαζί, αν δεν έχω γνωρίσει τον άνθρωπο που τα φτιάχνει. Αν δεν ξέρω την ιστορία πίσω από αυτά. Ό,τι έχω στο μαγαζί έχει μεγάλη έρευνα από πίσω. Αν δεν γνωρίσεις τον άνθρωπο πίσω απ' τα γυαλιά, σου λείπει η ψυχή. Το storytelling σε δένει με το προϊόν.

Γιατί πολύ σημαντικοί σχεδιαστές γυαλιών στα 80s χάθηκαν με τα χρόνια; Όπως ο θρυλικός Cazal, ο Αlain Mikli και άλλοι. Είναι πολλοί παράγοντες, ένας είναι σίγουρα είναι το μάρκετινγκ. Η διαδοχή. Δεν μπορείς να είσαι στην κορυφή πάνω από τριάντα χρόνια, αν ένας άλλος ικανός δεν πάρει τη σκυτάλη. Άλλωστε, ο Cazal πέθανε πριν λίγο καιρό. Ο Αlain Mikli που ανέφερες ακολούθησε την εποχή, άλλαξαν τα δεδομένα στη μόδα. Τα γυαλιά έπρεπε να κατασκευάζονται πιο γρήγορα και μαζικά. Τη δεκαετία του '80 έκανε τρεις μήνες ένα μοντέλο για να βγει.

Εσύ έχεις στο μαγαζί vintage γυαλιά; Όχι, πλέον δεν έχουμε. Είχαμε μια μεγάλη συλλογή και τα πουλήσαμε όλα και δεν μπορούμε πλέον να τα ανανεώσουμε. Έγιναν παγκόσμια μόδα τα vintage γυαλιά και κοστίζει πολύ να βρεις σπάνια κομμάτια, είναι πλέον ανάρπαστα.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Τι vintage γυαλιά να αναζητάμε αν είμαστε τυχεροί και πέσουμε πάνω τους; Τα vintage Reyban και Persol είναι τα πιο δημοφιλή γιατί είχαν καταπληκτικά κρύσταλλα. Σίγουρα, τα Cazal του '80 είναι must και φορέθηκαν πολύ στην pop και την καλλιτεχνική σκηνή. Είναι υπέροχα. Και έπειτα τα Jean Paul Gautier του '80 και τα Versace με τον μαίανδρο στο πλάι.

Εσύ πόσα ζευγάρια γυαλιά έχεις στη συλλογή σου; Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ τριάντα γυαλιά. Δεν νομίζω ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις πάνω από δέκα γυαλιά τη βδομάδα. Η συλλογή μου όμως είναι μεγάλη, αν συμπεριλάβω και τα vintage που κράτησα για μένα, είναι πάνω από χίλια ζευγάρια γυαλιά.

Γυαλιά οράσεως πόσα ζευγάρια θεωρείς ότι πρέπει να έχουμε; Δεν υπάρχει «πρέπει». Τα γυαλιά, όπως είπα και νωρίτερα, μας βοηθούν να αναζητήσουμε μια ταυτότητα. Ένας κοκάλινος σκελετός δίνει μια υπεροχή, ακόμα και στα επαγγελματικά μας, όμως όταν γυρίσουμε σπίτι μας ίσως θέλουμε ένα πανάλαφρο, σχεδόν αόρατο γυαλί, να βάλουμε τις πιτζάμες μας και να ξεκουραστούμε.

Ο Γιάννης Τσελεπίδης αναζητά την ιστορία πίσω από κάθε γυαλί/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Η τάση για το φετινό χειμώνα στα γυαλιά ποια είναι; Η μόδα είναι στις αντιθέσεις. Υπάρχουν γυαλιά πολύ έντονα, με παχιές πάστες κοκάλινες. Και από εκεί και πέρα, το μέταλλο, το χρυσό και το ασημένιο, ειδικά στα ιαπωνικά, που θεωρούνται τα κορυφαία γυαλιά στον κόσμο.

Και εδώ οι Ιάπωνες παίρνουν την πρωτιά; Πες μου κάποια κορυφαία ονόματα. Τα Akoni και Thom Browne είναι αμερικάνικα, άλλα τα κατασκευάζουν στην Ιαπωνία. Είναι στην κατηγορία γυαλιά πολυτελείας. Δεν έχουν προσιτή τιμή. Μιλάμε για επιχρυσωμένο τιτάνιο. Μπορεί ένας σκελετός να κοστίζει και πάνω από χίλια ευρώ.

Τους φακούς από τα γυαλιά ηλίου κάθε πότε πρέπει να τους αλλάζουμε; Οι φακοί ηλίου πρέπει να αλλάζουν οπωσδήποτε κάθε δυο με τρία χρόνια, ειδικά σε γυαλιά που έχει γίνει πολλή χρήση.

Τα γυαλιά ηλίου κάνει να τα πλένουμε με σαπούνι; Ναι, μπορούμε να τα πλένουμε με ήπια καθαριστικά. Το υγρό πιάτων ας πούμε είναι πολύ σκληρό και δεν θα το συνιστούσα.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μάλλιαρης

Τα γυαλιά του περιπτέρου ή αυτά σε αλυσίδες καταστημάτων είναι τελικά επικίνδυνα; Ναι, έχουν επικινδυνότητα, ειδικά οι σκούροι φακοί. Αν φορέσουμε ένα γυαλί της πλάκας μια μέρα με συννεφιά, όλα είναι εντάξει. Όταν όμως είναι σκούρος ο φακός είναι το χειρότερο, γιατί αφήνει την κόρη του ματιού ανοιχτή και απορροφά όλη την ακτινοβολία. Μπορεί βέβαια κάποιος να βάλει σε έναν οικονομικό σκελετό έναν καλύτερο φακό.

Οι τιμές σου που κυμαίνονται; Μπορούμε να βρούμε προσιτά γυαλιά; Θα είμαι ειλικρινής. Όταν προσπαθείς να έχεις τα καλύτερα γυαλιά, δεν μπορείς να δείξεις από δίπλα τους υποδεέστερα. Έχουμε όμως χειροποίητους σκελετούς από διακόσια ευρώ. Σκέψου όμως ότι τα γυαλιά, όπως ένα κόσμημα, με καλή συντήρηση κρατάνε για πάντα.

Το μπαρ πως το εμπνεύστηκες; Ένας μπαρ που κερνάει γυαλιά; Άκρως σουρεαλιστικό! Το μπαρ το έχουμε φτιάξει σε κανονικές διαστάσεις μπαρ. Θέλουμε να νιώσει ο πελάτης ότι μπορεί να κάτσει να χαλαρώσει και να του «σερβίρουμε» γυαλιά. Γιατί όχι μαζί με ένα ωραίο ουίσκι; Θέλουμε να κάτσει στο μπαρ και όπως ο μπάρμαν εκμαιεύει μυστικά, έτσι και εμείς να καταλάβουμε τι χρειάζεται, για να μπορέσουμε να του δώσουμε αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη. Έχουμε και μια κουρτίνα που απομονώνει από το υπόλοιπο μαγαζί, οπότε μπορεί κάποιος να έχει πριβέ εξυπηρέτηση και να δοκιμάζει τα γυαλιά με την ησυχία του.

Έχω ακούσει ότι φτιάχνετε και γυαλιά κατά παραγγελία; Είμαστε οι μόνοι στην Ελλάδα που φτιάχνουμε κατά παραγγελία σκελετούς. Το καταφέραμε τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την Ottica in Barberia στο Treviso της Ιταλίας. Εξαιρετικοί τεχνίτες που φτιάχνουν ένα μοναδικό γυαλί για τον πελάτη. Είναι υπέροχη όλη η διαδικασία. Κάνουν να κατασκευάσουν κάθε γυαλί περίπου ένα μήνα. Είναι εξαιρετικό να έχεις ένα ζευγάρι γυαλιά όπως το ονειρεύτηκες και να ναι μόνο για σένα.

Αν έπιανε φωτιά και έπρεπε να πάρεις μόνο έναν ζευγάρι γυαλιά μαζί σου ποιο θα ήταν αυτό; Τα Cazal 607 .

Rousso, Σκουφά 9

SHARE