Marmarometry
Φωτογραφία: Marmarometry
MARMAROMETRY

Marmarometry: Όταν η φινέτσα των κοσμημάτων συναντά την αισθητική της αρχαιότητας


Η σχεδιάστρια Ξένια Νεφέλη Βλάχου δημιουργεί κοσμήματα από ελληνικό μάρμαρο και συνδυάζει την αρχαιοελληνική αισθητική με την ντελικάτη φινέτσα του κοσμήματος.

Η σχεδιάστρια Ξένια Νεφέλη Βλάχου μέσω του brand κοσμημάτων της Marmarometry δουλεύει με το υλικό που έχει σημαδέψει την ελληνική ταυτότητα, το μάρμαρο. Ένα υλικό σκληρό, ψυχρό και δυσεύρετο, αλλά ταυτόχρονα κομψό, αρχοντικό, απόλυτα κλασικό, με μια ασύγκριτη αισθητική, αφού το κάθε κομμάτι είναι εντελώς μοναδικό, όπως ακριβώς το γέννησε η γη.

Τα κοσμήματα της ξεχωρίζουν για τη δωρικότητα και τη minimal κομψότητα τους. Χρυσό και ασήμι δουλεύονται και συνδυάζονται με λευκό, μαύρο και πράσινο μάρμαρο, σε σχέδια με γραμμές που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία, την αριστοτεχνική κατασκευή αλλά και το ύφος τους.

Η ίδια η δημιουργός τους ήταν πάντα κοντά στη μόδα και τη δημιουργία, ξεκινώντας από το ένδυμα και μεταπηδώντας με απόλυτη επιτυχία στον χώρο του κοσμήματος. Έχοντας σαφές όραμα και ξεκάθαρη καλλιτεχνική οπτική, κατάφερε να δημιουργήσει ένα brand, που όντας αρχικά εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και την Κυκλαδική Τέχνη, κατάφερε να βρεθεί ακόμα και σε πολλά μεγάλα μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Η Ξένια Νεφέλη Βλάχου μας μίλησε για τα έργα της και την πορεία του Marmarometry σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση...

Έχετε σπουδάσει αρχικά σχέδιο μόδας και marketing. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε συγκεκριμένα με το κόσμημα; Πάντα αγαπούσα και θαύμαζα τον κόσμο της μόδας! Ξεκίνησα σπουδάζοντας styling, σχέδιο μόδας και ύστερα fashion marketing στην Ρώμη. Έπειτα από τρία χρόνια επέστρεψα στην Ελλάδα και εργάστηκα σε εταιρίες μόδας στο σχεδιαστικό τμήμα, στην παραγωγή αλλά και στην πώληση. Μετά από κάποια χρόνια αποφάσισα να παρακολουθήσω σεμινάρια αργυροχρυσοχοΐας. Το κόσμημα και τα αξεσουάρ μόδας ήταν άλλωστε κάτι που από μικρό παιδί με ιντρίγκαρε και θυμάμαι ότι αυτό που μου άρεσε ήταν ότι μπορούσα να φτιάχνω πράγματα από το μηδέν με τα χέρια μου. Ξεκινώντας από ένα χόμπι λοιπόν και μια γλυκιά παιδική ανάμνηση, ήρθαν οι άπειρες ώρες δουλειάς και πειραματισμών στον πάγκο, το πάθος της δημιουργίας και η ολοκλήρωση που νιώθεις στην γέννηση της πρώτης συλλογής, αλλά και οι πρώτοι άνθρωποι που εκτίμησαν την δουλειά μου.

Δουλεύετε με ένα ιδιαίτερο υλικό, το ελληνικό μάρμαρο, και πίσω του κρύβεται μια ιδιαίτερη σημειολογία τόσο για εσάς, όσο και για όλους τους Έλληνες. Πόσο εύκολο ήταν να επικοινωνήσετε το συγκεκριμένο μήνυμα; Για τον περισσότερο κόσμο, εντός και εκτός των χωρικών μας συνόρων, το μάρμαρο είναι συνυφασμένο με την Ελλάδα, την ιστορία της και τις υψηλές ποιότητές της. Το στοίχημα για εμένα ήταν να μπορέσω να εντάξω κάτι που παραπέμπει στην αρχαία Ελλάδα, στο σήμερα, στο σύγχρονο, χωρίς να θεωρηθεί γραφικό, αλλά και διατηρώντας την μεγάλη ιστορία του. Το brand Marmarometry γεννήθηκε με αυτόν τον σκοπό, να αναδείξει το ελληνικό στοιχείο και το ελληνικό μάρμαρο, μέσω μιας σύγχρονης, γεωμετρικής και αφαιρετικής προσέγγισης, που όμως δεν ξεχνά και την μεγάλη μας παράδοση στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας. Η Marmarometry ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα, αλλά συνειδητοποίησα ότι ο σκοπός μου έχει επιτευχθεί, όταν είδα κόσμο να φοράει τις δημιουργίες μου και να αισθάνεται ξεχωριστός και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και περήφανος που θα μπορεί να έχει ένα κομμάτι Ελλάδας επάνω του, όταν θα επιστρέψει στην χώρα του.

Για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δημιουργήσατε ένα limited edition άγαλμα με την Νίκη της Σαμοθράκης. Τι συμβολίζει για εσάς η Νίκη;Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι ένα από τα αγαπημένα μου αρχαία Ελληνικά αγάλματα, είναι τόσο επιβλητική και αξιοθαύμαστη! Η γυναικεία της χάρη έχει μία ιδιαίτερη δυναμική και μια έντονη κίνηση, που συνδυάζεται με τη δύναμη και την μυθική της διάσταση. Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι ένα τόσο σημαντικό και μεγάλο έργο που κάλλιστα θα μπορούσε να είχε δημιουργηθεί για να τιμήσει την μεγάλη μας νίκη και απελευθέρωση από τα τουρκικά δεσμά. Αναπόφευκτα όμως με παραπέμπει και στα «ξενιτεμένα», τα κλεμμένα μάρμαρα... Για μένα η Νίκη είναι κάτι που μου δίνει δύναμη, με πεισμώνει και με κάνει να θέλω να έχω ελπίδα και να παλέψω για τον επαναπατρισμό τους.

Courtesy Marmarometry

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για εσάς; Όσο θα μπορώ να αντλώ έμπνευση από το ελληνικό στοιχείο, θα συνεχίσω να εξελίσσω την Marmarometry. Ταυτόχρονα όμως, κάτω από το ίδιο brand, έχω ξεκινήσει την δημιουργία μίας νέας fine collection η οποία αποτελείται από πολύτιμες πέτρες και χρυσό, στο γνώριμο classy & elegant design που χαρακτηρίζει την Marmarometry. Μπορείτε αν θέλετε να δείτε τα πρώτα σχέδια της συλλογής στο eshop μου!

SHARE