Ο οίκος Fendi συνεργάζεται με τον Kengo Kuma
Ο οίκος Fendi συνεργάζεται με τον Kengo Kuma
FASHION AND DESIGN

Οταν η μόδα συναντά την αρχιτεκτονική: O Kengo Kuma επανερμηνεύει τη συλλογή του οίκου Fendi


Καθώς ο μήνας ανδρικής ένδυσης πλησιάζει στο τέλος του, είναι μια ευκαιρία να εστιάσουμε στις λεπτομέρειες των συλλογών: όπως η πρόσφατη συνεργασία του οίκου Fendi με τον πρωτοπόρο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως μέρος της ανδρικής συλλογής S/S 2024 του οίκου νωρίτερα.

O Kengo Kuma συνεργάζεται με τον οίκο Fendi

Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Pitti Uomo 104, της τελευταίας έκδοσης της φλωρεντινής έκθεσης για την ανδρική ένδυση, η οποία πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο και Ιούνιο.

Οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στο πρόσφατα εγκαινιασμένο εργοστάσιο Fendi Factory, λίγο έξω από την πόλη, στην εξοχή της Τοσκάνης, για ένα show που ήταν μια ωδή στη χειροτεχνία και στο ατελιέ που δημιουργεί τις τσάντες και τα δερμάτινα είδη του οίκου στην αυθεντινή τοποθεσία.

Μάλιστα, οι τεχνίτες συνέχισαν να εργάζονται κανονικά, ως σκηνικό του show, πριν συναντηθούν με τη δημιουργική διευθύντρια ανδρικής ένδυσης και αξεσουάρ, Silvia Venturini Fendi.

Ο Fendi ενώνεται με τον Kengo Kuma για νέα αξεσουάρ

Η χειροτεχνία είχε, επίσης, πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνεργασία με τον Kuma, ο οποίος δημιούργησε εκδόσεις της τσάντας «Peekaboo» του Fendi, του «Baguette Soft Trunk» και των αθλητικών παπουτσιών «Flow». Τα διάφορα κομμάτια αντικατοπτρίζουν τη βαθιά ριζωμένη σχέση του Kuma με την ιαπωνική παράδοση και τη χρήση φυσικών υλικών, μια φιλοσοφία που έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος της δουλειάς του.

Εδώ, τα διάφορα αξεσουάρ κατασκευάστηκαν με υλικά που περιλαμβάνουν το «waranshi», μια εκδοχή του ιαπωνικού χαρτιού washi από βαμβάκι και ίνες φλοιού δέντρων που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για το οριγκάμι, την χάρτινη τέχνη της Ιαπωνίας και φαναράκια. Εδώ, προσδίδει στις τσάντες ένα φυσικό, απαλά διάστικτο αποτέλεσμα, που θυμίζει χειροποίητο χαρτί. Ένα άλλο ύφασμα κατασκευάζεται με την πρακτική της ύφανσης «yatara ami», χρησιμοποιώντας κλωστές μπαμπού για ένα υφαντό αποτέλεσμα που μοιάζει με πλέγμα, ενώ τα ζευγάρια για τα αθλητικά παπούτσια περιλαμβάνουν μια αρχιτεκτονική σόλα που σχεδιάστηκε ειδικά για τα παπούτσια από τον Kuma.

«Πάντα θεωρούσα ότι ο Kengo Kuma είναι ο δάσκαλος της νατουραλιστικής αρχιτεκτονικής. Ήταν ένας από τους πρώτους που κατανόησε τη σημασία της ενσωμάτωσης της φύσης στην αρχιτεκτονική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», εξηγεί η Silvia Venturini Fendi για τη συνεργασία της με τον Kuma στο έργο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Fendi Kengo Kuma». Ο Fendi κάνει λόγο για έναν «νέο καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Ιαπωνίας», υποδηλώνοντας ένα πιθανό επόμενο κεφάλαιο.

«Αισθάνομαι μια αίσθηση συγγένειας με την ιαπωνική προσέγγισή του στο savoir-faire - νομίζω ότι είναι μια ισχυρή αξία που μοιράζονται η Ιαπωνία και η Ιταλία», συνέχισε η ίδια.

«Η φύση και η χειροτεχνία βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο της δουλειάς μου ως αρχιτέκτονας και σχεδιαστής», πρόσθεσε ο Kuma. «Όταν η Fendi μου ζήτησε να σκεφτώ τις τσάντες και τα παπούτσια της, τα σκέφτηκα σαν μικρά αρχιτεκτονικά έργα σε ανθρώπινη κλίμακα».

SHARE