Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα ρούχο είναι κακής ποιότητας
Φωτογραφία: Shutterstock
21|03|2024 15:54
SHARE
QUALITY CLOTHES

7 σημάδια που δείχνουν ότι το ρούχο που αγοράσατε δεν είναι καλής ποιότητας, σύμφωνα με fashion expert


Ενώ η γρήγορη μόδα παραμένει ένα τεράστιο κομμάτι της βιομηχανίας της ένδυσης, οι προσπάθειες βιωσιμότητας κερδίζουν έδαφος ώστε να γίνονται πιο συνειδητές πρακτικές κατανάλωσης, με την εστίαση στην ποιότητα των ρούχων και όχι στην ποσότητα.

Το θέμα, όμως, είναι πώς να ορίσουμε την ποιότητα.

«Ακριβώς επειδή κάτι είναι από ένα επώνυμο brand, δεν σημαίνει πάντα ότι είναι κατασκευασμένο με εξαιρετική ποιότητα», λέει στο Business Ιnsider η στυλίστρια μόδας από την Ατλάντα Kenzie Welch, η οποία μοιράζεται τις συμβουλές της στο Instagram και στο TikTok. «Μπορώ και βρίσκω κομμάτια εξαιρετικής ποιότητας από την H&M και την Target και βρήκα πολύ κακής ποιότητας κομμάτια από πολυτελείς οίκους».

Το κλειδί είναι να εξετάσετε τα βασικά: ετικέτες, ράψιμο και λεπτομέρειες. Αυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις και να επιλέγετε ρούχα που θα διαρκέσουν περισσότερο στην γκαρνταρόμπα σας, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό σας.

Αυτά που πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ρούχα

Αν το brand χρησιμοποιεί υφάσματα χαμηλής ποιότητας

Πιθανότατα να έχετε ένα πουλόβερ στη ντουλάπα σας που κάποτε ήταν το πιο μαλακό πράγμα στον κόσμο, αλλά τώρα είναι ένας εφιάλτης με φαγούρα. Αν αυτό είναι αλήθεια, πιθανότατα επίσης δεν διαβάσατε την ετικέτα του ρούχου πριν το αγοράσετε.

Αλλά ποια υφάσματα είναι καλά και ποια υφάσματα είναι κακά; Είναι περίπλοκο.

«Ο δικός μου κανόνας είναι να αναζητάτε φυσικές ίνες, αλλά ούτε όλες οι φυσικές ίνες είναι καλής ποιότητας», δήλωσε η Jennifer Wang, κλινική φαρμακοποιός η οποία συχνά δίνει μαθήματα στους διαδικτυακούς της ακόλουθους πώς να ψωνίζουν ποιοτικά προϊόντα μόδας και ομορφιάς.

Οι φυσικές ίνες περιλαμβάνουν υλικά όπως το μετάξι, το κασμίρ, το βαμβάκι, το μαλλί και το λινό. Θα πρέπει όμως να ελέγξετε αν αυτά τα φυσικά υλικά έχουν αναμειχθεί με συνθετικές ίνες, επειδή αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη ποιότητα, την αίσθηση και την τιμή του ρούχου. Μια συνθετική ίνα που πρέπει να αποφεύγετε - ειδικά στα πουλόβερ - είναι το ακρυλικό.

«Το ακρυλικό έχει σχεδιαστεί για να μιμείται το κασμίρ», δήλωσε η Wang. Αλλά μόλις το φορέσετε και το πλύνετε μερικές φορές, «αυτό το ακρυλικό θα μαζευτεί και δεν θα φαίνεται τόσο ωραίο … οπότε δεν είναι για μακροζωία».

Λάθη στο ράψιμο

Η Wang δήλωσε στο Business Insider ότι άρχισε να μαθαίνει για τη μόδα πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, επειδή είχε κουραστεί να αγοράζει κομμάτια που δεν διαρκούσαν. Τα σεμινάρια στο YouTube τη βοήθησαν να μάθει να ράβει και «αυτό με βοήθησε πραγματικά να καταλάβω την κατασκευή των ρούχων και τι κάνει ένα ρούχο καλής ποιότητας ή τι κάνει κακή ποιότητα κατασκευής», είπε.

Οι στραβές ραφές είναι ένα από τα πιο εύκολα ελαττώματα που μπορεί να εντοπίσει κανείς. Σημαίνει ότι το ρούχο δεν μπορεί να εφαρμόσει επίπεδα στο σώμα, όπως πρέπει, δήλωσε η Wang.

Shuttestock

Χαλαρές κλωστές στο ύφασμα

Είναι σημαντικό να ελέγχετε για μικρές ζημιές στα ρούχα που βλέπετε στα ράφια, όπως χαλαρές κλωστές ή τσακίσματα στο ύφασμα.

Μερικές φορές η λύση είναι πολύ απλή, όπως το να επιλέξετε ένα άλλο κομμάτι στο ίδιο μέγεθος. Αλλες φορές, όμως, το ελάττωμα υποδηλώνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα με την ποιότητα του αντικειμένου που σημαίνει ότι δεν θα διαρκέσει πολύ.

«Αν υπάρχουν φθορές στα αντικείμενα που βρίσκονται στα ράφια, τότε θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι μάλλον πολύ ευαίσθητο για καθημερινή χρήση, οπότε είναι μάλλον κάτι που θα απέφευγα», δήλωσε ο Wang.

Τα πουλόβερ που έχουν «μπιμπικάκια»

Ξέρετε εκείνες τις μικρές χνουδωτές μπάλες που εμφανίζονται στα ρούχα σας με την πάροδο του χρόνου.

Ο Sean Cormier, καθηγητής στο Fashion Institute of Technology, δήλωσε στο Today Style το 2016 ότι εκτός από το ακρυλικό, «κάθε ίνα που δεν απορροφά νερό -πολυεστέρας, νάιλον- τείνει επίσης κάνει αυτά τα σημάδια στα ρούχα».

Το ίδιο ισχύει και για τις κακής ποιότητας φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι και το μαλλί. Το βαμβάκι χαμηλής ποιότητας έχει κοντύτερες ίνες που είναι πιο πιθανό να μπερδευτούν και να δημιουργήσουν κόμπους. Εν τω μεταξύ, το βαμβάκι υψηλής ποιότητας (όπως το Pima) έχει μακριές ίνες που το καθιστούν λιγότερο πιθανό να δημιουργήσει κόμπους.

Shutterstock

Τα φορέματα και τα σακάκια που δεν έχουν φόδρα

Τα διάφανα φορέματα μπορεί να είναι τάση στο κόκκινο χαλί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το look που φοράτε στην καθημερινότητά σας.

«Κάθε φορά που αγοράζω ένα φόρεμα, ή οποιοδήποτε ρούχο που νιώθω ότι μπορεί να είναι ελαφρώς διάφανο ή να είναι από ελαφρύτερο ύφασμα, κοιτάζω πάντα να έχει επένδυση, γιατί νιώθω ότι αυτό είναι σημαντικό μόνο και μόνο για να μην χρειαστεί να αγοράσω επιπλέον εσώρουχα. Παρέχει αυτό το πρόσθετο στρώμα προστασίας για τα ρούχα σας», δήλωσε η Welch.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι όσοι ζουν σε θερμότερα κλίματα μπορεί να προτιμούν ρούχα χωρίς φόδρα.

Ρούχα με δύσκολα φερμουάρ

Τα φερμουάρ χαμηλής ποιότητας δεν αξίζουν ούτε τα χρήματά ούτε το χρόνο σας.

Τον Ιούλιο του 2023, η Wang δημοσίευσε στο YouTube το βίντεο «Πώς να ξεχωρίζετε τα ρούχα καλής και κακής ποιότητας». Μία από τις συμβουλές της ήταν να δοκιμάζετε το φερμουάρ και να μην βαριέστε το δοκιμαστήριο.

Shutterstock

Τα κουμπιά που είναι κατασκευασμένα από φτηνό πλαστικό

Μια άλλη συμβουλή που προσέφερε η Wang στο βίντεό της ήταν να κοιτάξετε πιο προσεκτικά τα κουμπιά: Είναι φτηνά πλαστικά ή είναι υψηλότερης ποιότητας;

"Ένας τρόπος για να ελέγξετε τα φυσικά κουμπιά από κοχύλι ή πέτρα είναι να τοποθετήσετε το κουμπί στο μάγουλό σας, και αν το νιώσετε κρύο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρόκειται για φυσικό υλικό και αυτό είναι σημάδι καλής ποιότητας κουμπιού", είπε η Wang στους θεατές.

Μια άλλη πιθανή κόκκινη σημαία θα μπορούσε να είναι ότι τα κουμπιά δεν λειτουργούν στην πραγματικότητα- είναι απλά ραμμένα στη θέση τους για διακόσμηση και όχι για λειτουργία.





SHARE