γυναίκα με corset top
Φωτογραφία: Instagram/@emilisindlev
23|06|2021 09:14
SHARE
ΚΟΡΣΕΣ

Corset top -Από τη βικτωριανή εποχή και τη Μαντόνα στις hot τάσεις του φετινού καλοκαιριού


Μιλώντας για trends που επιστρέφουν στη μόδα από το παρελθόν, συνήθως σκεφτόμαστε τις πιο κοντινές σε εμάς δεκαετίες, όπως τα 90s ή τα 70s.

Σε κάθε περίπτωση, ο νους μας θα πήγαινε δυσκολότερα σε ένα ένδυμα της βικτωριανής εποχής και όμως, η επίκαιρη μόδα αντλεί όλο και συχνότερα στοιχεία από εκείνη την περίοδο.

Τον χειμώνα του 2019, βελούδινα φορέματα με τετράγωνα ντεκολτέ, βαριά χρυσά κοσμήματα και στέκες επέστρεψαν στη μόδα, θυμίζοντας την Αν Μπολέιν των Τυδώρ και δίνοντας μια νέα εκδοχή στην έννοια του vintage.

Φέτος, ένα από τα κομμάτια που απασχολεί ξανά τη μόδα είναι ο κορσές -τα corset tops έχουν αναδειχθεί σε trend του καλοκαιριού και οι πιο στιλάτες τα φορούν ήδη.

Βέβαια, ο κορσές είναι ένα ρούχο με τεράστια ιστορία -ενδύματα με κάθετες μπανέλες δημιουργήθηκαν για την καλύτερη στήριξη του κορμού ήδη από τον 16ο αιώνα και παρέμειναν στη μόδα, σε διαφορετικές εκδοχές μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο κορσές θεωρήθηκε ως ένα εργαλείο καταπίεσης των γυναικών, αφού περιόριζε τις κινήσεις τους όταν δενόταν πολύ σφιχτά στο σώμα, ωστόσο όλο και περισσότερες σύγχρονες μελέτες καταρρίπτουν αυτή την αντίληψη, υποστηρίζοντας ότι ελλείψει σουτιέν, οι κορσέδες προσέφεραν στήριξη και κρατούσαν σταθερές τις στρώσεις υφασμάτων που είχαν τα φορέματα της εποχής.

Madonna με κορσέ
Φωτογραφία: AP Images

Πάντως, ο κορσές εκτοξεύθηκε στην ποπ κουλτούρα μέσα από τα πρωτοποριακά punk σχέδια της Vivienne Westwood στα 70s και αργότερα όταν ο Jean Paul Gaultier δημιούργησε τον περίφημο κωνικό κορσέ για τη Μαντόνα στην περιοδεία της Blonde Ambition το 1990.

Έκτοτε, τα bustier tops είναι on και off στην επίκαιρη μόδα, αλλά ειδικά τις τελευταίες σεζόν έχουν επιστρέψει στις πιο classy εκδοχές τους.

Ένας safe τρόπος να φορέσετε τα corset tops είναι επιλέγοντας ένα κορμάκι του οποίου το σχήμα παραπέμπει σε κορσέ ή ένα μαλακό πλεκτό τοπ με bustier fit.

Θα παρατηρήσετε ακόμη ότι πολλά από τα strapless τοπ της αγοράς έχουν διακοσμητικά στοιχεία (ραφές ή γραμμές) που παραπέμπουν σε κορσέ και έτσι δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ενώ παραμένουν βολικά και ευκολοφόρετα.

Πιο ρομαντικό ή πιο σέξι, πιο βραδινό ή κατάλληλο ακόμη και για μια βόλτα στην πόλη, το bustier τοπ δίνει μια fashionable νότα στο καλοκαιρινό ντύσιμο. Θα ενδώσετε;

SHARE