ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΛ

Τελικά τι είναι στιλ; Πώς μπορείς να το φτιάξεις


Αλήθεια πως προσδιορίζεται το στιλ; Είναι μια λέξη και μια εικόνα μαγική αν το καλοσκεφτεί κανείς που όμως πολλές φορές παρά τις φιλότιμες προσπάθειες διατυπώνεται αλλά και φοριέται με λάθος τρόπο και το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό.

 Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό που έδωσε για το στιλ η μαέστρος του είδους Κοκό Σανέλ«Στιλ είναι να ξεχνάς όλα τα στιλ γιατί άλλωστε η μόδα περνάει και μόνο το στιλ μένει». 

Με στιλ γεννιέσαι, είναι έμφυτο και καθαρά προσωπική υπόθεση. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιγράψεις το στυλ κάποιου που βλέπεις σε κάποιο editorial μόδας. Είναι άλλο πράγμα να υιοθετείς κάποιες ιδέες, να τις προσαρμόζεις στο δικό σου στυλ κερδίζοντας  τις εντυπώσεις και εντελώς άλλο να τις κλέβεις νομίζοντας πως θα πετύχεις ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Δυστυχώς δεν μπορείς... Και όμως αυτό γίνεται κατά κόρον. Βλέπουμε ανθρώπους άντρες και γυναίκες να προσπαθούν να μοιάσουν σε είδωλα που θαυμάζουν χάνοντας τελικά την ταυτότητά τους και αλλοιώνοντας την δική τους εικόνα.

 Στιλ είναι ακόμη και να να προσπαθείς να βρεις το δικό σου στιλ 

Το στιλ είναι  καθαρά προσωπική υπόθεση, πηγάζει από μέσα μας, είναι η αντανάκλαση της προσωπικότητας μας και βρίσκεται παντού,  όχι μόνο στα ρούχα μας  αλλά στην κίνηση μας, στη φωνή μας στην αύρα μας στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα στον τρόπο που φερόμαστε στους γύρω μας , στον τρόπο που τρώμε, μέχρι και στον τρόπο που κοιμόμαστε.


 
Στιλ δεν είναι να φοράς ακριβά ρούχα και κοσμήματα, ούτε να οδηγείς ακριβά αυτοκίνητα και φυσικά ούτε να ακολουθείς όλες τις τάσεις της μόδας κατά γράμμα γιατί δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο από το να είσαι υπερβολικά μοντέρνος (διατρέχεις πάντα το κίνδυνο να γίνεις ξαφνικά υπερβολικά ξεπερασμένος).
 
Στιλ είναι η μουσική που ακούς , οι επιλογές που κάνεις στην προσωπική σου ζωή ,ο-η σύντροφος που επιλέγεις, η ηθική σου, η συμπεριφορά σου στη δουλειά , στυλ είναι να ξέρεις να αντιμετωπίσεις την κάθε ηλικία σου. Με λίγα λόγια στυλ είναι το σύνολο του καθενός που τον κάνει μοναδικό.

Η αισθητική, το καλό γούστο δεν διδάσκεται δεν αντιγράφεται διότι τότε δεν θα ήταν πια γούστο και αισθητική ο καθένας έχει το δικό του και αυτό είναι που μετράει .. Και με βάση αυτό πρέπει να αποκτήσει την δική του ταυτότητα .Πόσες φορές δεν έχουμε όλοι θαυμάσει στον δρόμο καλοντυμένες γυναίκες και άντρες αποκαλώντας τους στιλάτους; Δεν είναι απαραίτητο ότι φορούσαν πανάκριβα ρούχα και αξεσουάρ, το βασικό είναι η αύρα που αποπνέουν και ότι τα αναδεικνύουν με το προσωπικό τους στιλ Είναι αυτό που μας έλεγαν από μικρά οι μεγαλύτεροι μας το θέμα είναι να τα φοράς τα ρούχα όχι να σε φοράνε!

Το στιλ δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση αφορά τους άντρες ακόμη και τα μικρά παιδιά. Έχουμε όλοι παρατηρήσει πως μαγνητίζει όλα τα βλέμματα όταν μπαίνει στον χώρο ένας καλοντυμένος, γοητευτικός και stylish άντρας ενώ σε άλλες περιπτώσεις ακούμε μαμάδες να «παραπονιούνται» χαριτωμένα διότι οι μικρές τους κόρες διαφωνούν μαζί τους και διαλέγουν μόνες τα ρούχα τους.
 
Φυσικά σε μια αναφορά στο στιλ θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και σε διάσημα ζευγάρια παντρεμένα ή καλλιτεχνικά από το χώρο της showbiz, της πολιτική , της τέχνης, του αθλητισμού, που με τις ενδυματολογικές τους επιλογές πέρασαν μια για πάντα στην σφαίρα των διαχρονικών fashion icons και επηρέασαν όσο λίγοι.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των John και Jackie Kennedy αλλά και του αδικοχαμένου γιου τους και της συζύγου του JFK jr και  CarolynBessette.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι από την συνεργασία του κομψού Μαρτσέλο Μαστρογιάννι με την φλογερή Σοφία Λόρεν έμαθαν όλοι τι θα πει ιταλική φινέτσα. 

Μαθήματα στιλ παραδίδει στις μέρες μας και το ζεύγος David & Victoria Bechmam, ενώ ένα από τα πιο ιδιαίτερα στυλιστικά ζευγάρια του παρελθόντος ήταν και η Janebirkin με τον Serge Gainsbourg .
 
Το να σε θυμούνται για το απαράμιλλο στιλ σου αποτελεί ένα είδος επιτυχίας, είτε γίνεται σκοπίμως είτε ανεπιτήδευτα. Προσωπικότητες όπως η Grace Kelly, η Rita Heyworth, η Πριγκίπισσα Diana  έλαμπαν νιώθοντας άνετα μέσα στο προσωπικό τους στυλ. 

 

Ο γόης Alain Delon και ο cool Steve Mc queen ξεχώρισαν και εκτός οθόνης με το αξεπέραστο στιλ τους κάνοντας πολλές γυναίκες να παραληρούν.
 
Για το τέλος κρατήσαμε τα λόγια μιας εξαιρετικά καλοντυμένης και ταλαντούχας ηθοποιού, μιας αξεπέραστης μούσας του στιλ της AudreyHepburn. «Για ωραία μάτια, βλέπε το καλό στους άλλους. Για ωραία χείλη, να λες λόγια ευγενικά. Και για το παράστημα: να περπατάς σαν να μην είσαι ποτέ μόνη».

 

 

TAGS