«Η ψυχική ασθένεια δεν είναι μόδα» -Μοντέλο του Gucci διαμαρτύρεται γι' αυτά τα ρούχα που φόρεσε στο σόου του οίκου | 0 bovary.gr
«Η ψυχική ασθένεια δεν είναι μόδα» -Μοντέλο του Gucci διαμαρτύρεται γι' αυτά τα ρούχα που φόρεσε στο σόου του οίκου | 0 bovary.gr
GUCCI

«Η ψυχική ασθένεια δεν είναι μόδα» -Μοντέλο του Gucci διαμαρτύρεται γι' αυτά τα ρούχα που φόρεσε στο σόου του οίκου


Πολιτική ορθότητα ή ελεύθερη έκφραση; Θα μπορούσε η μόδα να ξεπεράσει τα όρια κάνοντας το δικό της statement; Ή κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα διαπραγματευόμαστε; 

Το βράδυ της Κυριακής ο οίκος Gucci άνοιξε το σόου για τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2020 με έναν κάπως σουρεαλιστικό τρόπο. Μοντέλα ντυμένα με νέες εκδοχές του «ζουρλομανδύα» (ρόμπα με πολύ μακριά μανίκια που τη φορούν σε ασθενείς με ψυχικές ασθένειες σε κρίση και τους δένουν τα μανίκια πίσω από την πλάτη) περνούσαν μπροστά από τους θεατές πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο. Το σκηνικό συμπλήρωναν τα λευκά φώτα που πλαισίωναν τον πράσινο διάδρομο, το ανέκφραστο πρόσωπο των μοντέλων καθώς και η dark διάθεση της μουσικής.

Και ενώ το κοινό παρακολουθούσε αυτό το αλλόκοτο άνοιγμα του σόου και τα κινητά τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά καταγράφοντας την επίδειξη, το μοντέλο Ayesha Tan Jones, έστειλε το δικό της μήνυμα με την βοήθεια των δυο της χεριών. Συγκεκριμένα, η Ayesha έγραψε στις παλάμες της: «Mental health is not fashion» (Η ψυχική υγεία δεν είναι μόδα).
Το νεαρό μοντέλο δημοσίευσε και ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram, με τη διαμαρτυρία, το οποίο συνόδευσε με μια δήλωση: «Ως καλλιτέχνις και μοντέλο που βιώνω τις δικές μου εμπειρίες με την ψυχική υγεία καθώς και των αγαπημένων μου που δίνουν τη δική τους μάχη με την κατάθλιψη, το άγχος, τη διπολική διαταραχή και τη σχιζοφρένεια, είναι κακό για έναν τόσο μεγάλο οίκο μόδας να χρησιμοποιεί αυτές τις εικόνες για να δημιουργήσει ένα κόνσεπτ για μια φευγαλέα στιγμή στη μόδα. Η παρουσίαση αυτών των θεμάτων για να πουλήσει ο οίκος ρούχα στο σημερινό καπιταλιστικό κλίμα είναι χυδαία, ευφάνταστη και προσβλητική για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επηρεάζονται από αυτά τα θέματα» κατέληξε η Ayesha, για να δεχθεί πλήθος σχολίων που στηρίζουν τη δήλωση αυτή.

 

 

Κάποιοι από τους παρευρισκομένους, όπως ο ηθοποιός και μοντέλο Hari Nef, υπερασπίστηκαν το κόνσεπτ του οίκου γράφοντας στο Instagram: «Ήταν μια πιο προβοκατόρικη υπενθύμιση της υποταγής και όχι μια γκλαμουροποίηση της παραφροσύνης».

Ο δημιουργικός διευθυντής της Gucci, Alessandro Michele, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ότι είχε σκεφτεί την ανθρωπότητα και τις στολές. «Μια στολή σας μπλοκάρει και σας περιορίζει -σας κάνει ανώνυμους. Σας κάνει να ακολουθήσετε συγκεκριμένη κατεύθυνση», είπε, «ο ζουρλομανδύας είναι η ύψιστη στολή».

Εκπρόσωπος του οίκου Gucci δήλωσε, μετά τον σάλο που ξέσπασε, ότι οι στολές και τα κοστούμια «ήταν ένα statement για τη μόδα και δεν θα πωληθούν».

Και μπορεί το σόου να τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας για την διαμαρτυρία αναφορικά με τις ψυχικές ασθένειες, θα πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι ήταν το πρώτο σόου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο οίκος Gucci υποσχέθηκε να γίνει μια εντελώς νέα εταιρία η οποία θα φροντίζει να μηδενίσει το αποτύπωμά της.