Shutterstock
Shutterstock
14|01|2018 14:41
SHARE
ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Βλέπεις κι εσύ πρόσωπα σε αυτές τις φωτογραφίες; Μάθε τι είναι η pareidolia


Είναι κάτι που σου συμβαίνει και δεν ήξερες πώς να το εξηγήσεις.

Σου έχει τύχει να παρατηρείς τα σύννεφα και καθώς κινούνται να νομίσεις πως βλέπεις έναν σκίουρο ή έναν ιππότη πάνω σε άλογο;

Ή απλά να κάθεσαι χαλαρή σε μία θέση και ενώ σκέφτεσαι κάτι εντελώς άσχετο να δεις μια φατσούλα που χαμογελά στο παρκέ;

Tα παραδείγματα αυτά είναι τελείως τυχαία, όμως οι άνθρωποι στους οποίους συμβαίνει, τα μάτια τους να δημιουργούν εικόνες προσώπων σε άψυχα αντικείμενα και επιφάνειες είναι πολλοί.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν αυτά τα διασκεδαστικά αλλά περίεργα περιστατικά είναι η pareidolia ή παρειδωλία.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό φαινόμενο που κάνει τους ανθρώπους να βλέπουν συγκεκριμένα σχήματα και εικόνες πάνω σε τυχαία μέρη.

Το αμφιλεγόμενο ψυχολογικό τεστ Rorschach χρησιμοποιεί εικόνες από μελάνι και βασίζεται στην pareidolia για να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την προσωπικότητα του κάθε ατόμου.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι που είναι βαθιά θρησκευόμενοι ή πιστεύουν στο παραφυσικό, αλλά και εκείνοι που είναι νευρωτικοί ή έχουν αρνητικές διαθέσεις είναι πιο επιρρεπείς και τείνουν να βιώνουν την εμπειρία pareidolia.

Σε δέντρα, σε βουνά, στο μπιφτέκι που είναι σερβιρισμένο στο πιάτο σου, σε απλά καθημερινά αντικείμενα, φατσούλες και πρόσωπα, άλλοτε χαρούμενα, συνοφρυωμένα, θυμωμένα, αστεία είναι πολύ συχνά εκεί για να σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είσαι καλά και αν συμβαίνει και σε άλλους

Μην ανησυχείς δεν είναι κάτι το επικίνδυνο.

Shutterstock
Shutterstock

Ο εγκέφαλος μας, είναι «προγραμματισμένος» να ανιχνεύει και να αναγνωρίζει πρόσωπα. Μπορεί λοιπόν να συνθέσει σχήματα και μοτίβα, διαφορετικές οπτικές πληροφορίες και να τα δημιουργήσει.

Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει πως το κάθε άτομο μπορεί να ερμηνεύσει την ίδια πληροφορία-εικόνα διαφορετικά από κάποιον άλλο.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου συμβεί και θα νομίζεις πως η τοστιέρα σου κλείνει το μάτι, κοίτα καλύτερα! Πλέον θα ξέρεις τι είναι και δεν χρειάζεται να ανησυχείς!

Αν κι εσύ βλέπεις πρόσωπα σε αυτές τις φωτογραφίες ευθύνεται η pareidolia!

Shutterstock
Shutterstock