Shutterstock
Shutterstock
ΕΥΚΟΛΑ ΤΡΙΚ

Χτύπησες; Να με ποιον τρόπο θα εξαφανίσεις τις μελανιές


Πολλές φορές που χτυπάμε ή γρατζουνιζόμαστε, το δέρμα μας μαυρίζει ή παίρνει ένα μωβ χρώμα. 

Οι μελανιές σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο καθώς το σημείο όπου τραυματιστήκαμε μπορεί να μας πονάει πολύ. Εκτός αυτού, δεν είναι και ωραίο στην όψη, ειδικά αν φαίνεται στο σώμα μας που δεν καλύπτεται από ρούχα.

Οι μελανιές προκαλούνται όταν μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται τριχοειδή σπάνε κάτω από το δέρμα. Το αίμα τότε ρέει στο μαλακό ιστό και προκαλεί αποχρωματισμό. Οι μελανιές είναι συνήθως μαύρες ή μωβ, ενώ γίνονται πράσινες ή κίτρινες όσο ξεθωριάζουν. Μπορεί να κάνουν έως και δύο εβδομάδες να φύγουν εντελώς. 

Ωστόσο, σίγουρα θα θέλεις να τις εξαφανίσεις όσο γίνεται πιο γρήγορα και ανώδυνα.

Ορίστε μερικοί τρόποι για να απαλλαγείς ευκολότερα από τις μελανιές.

1. Ζεστές κομπρέσες: Ένα ζεστό πανί πάνω στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει. Η ζέστη βοηθά το δέρμα να απαναπορροφήσει το αίμα. Μπορείς να το κάνεις 5-6 ώρες μετά τον τραυματισμό που προκάλεσε την μελανιά. Θα έχει αποτέλεσμα αν το κάνεις για 20 λεπτά, τρεις φορές τη μέρα.

shutterstock
shutterstock

2. Aloe Vera: Είναι καταπραϋντική για πολλά πράγματα. Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή ενώ βοηθά και με τον πόνο. Βάλτη στη μελανιά, 1-2 φορές τη μέρα.

shutterstock
shutterstock

3. Ανανάς: Μπορεί να σε παραξενεύει αλλά το φρούτο αυτό περιέχει βρομελίνη, που μειώνει τη φλεγμονή. Μπορείς να το φας ή να πάρεις συμπληρώματα διατροφής με βρομελίνη.

Shutterstock
Shutterstock

4. Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Εκτός από φρούτα, μπορείς να πάρεις κρέμες και τζελ που μπορείς να βάλεις κατευθείαν στη μελανιά.

shutterstock
shutterstock

Αν εμφανίζεις πολλές μελανιές χωρίς λόγο, καλό θα ήταν να επισκεφθείς τον γιατρό σου. Αν απλώς πονάς, τα απλά παυσίπονα μπορούν να σε βοηθήσουν.