Unsplash
Unsplash
25|01|2018 08:11
SHARE
ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Δυσκοιλιότητα: 5 φυσικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για την πραγματική αντιμετώπισή της


Σε μια καθημερινότητα που τρέχει με μεγάλες ταχύτητες και με υποχρεώσεις που απαιτούν το μέγιστο της ενέργειάς μας, πολλές φορές ξεχνάμε τι θα πει «τρέφομαι υγιεινά»,«αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου», «ακούω τις ανάγκες του σώματός μου».

Ο οργανισμός μας εκφράζει πάντα εύστοχα -με συγκεκριμένα σημάδια-, πόσο επηρεάζεται από τα διατροφικά μας λάθη, την έλλειψη άσκησης και ενυδάτωσης.

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που πολλοί αντιμετωπίζουν αλλά λίγοι μοιράζονται με τους γύρω τους.

Ένα πρόβλημα- καμπανάκι που θέλει να δείξει ότι κάτι λάθος συμβαίνει στον οργανισμό μας.

Κακά τα ψέματα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να κάνει την ημέρα μας ακόμα πιο δύσκολη, να χαλάσει τη διάθεσή μας, να προκαλέσει δυσφορία.

Η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η μειωμένη πρόσληψη υγρών είναι οι βασικοί «ένοχοι» του προβλήματος (η πρόσληψη φαρμάκων, η ξαφνική αλλαγή περιβάλλοντος και γαστρεντερικές διαταραχές που τυχόν αντιμετωπίζετε (όπως πχ. σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) είναι επιπρόσθετοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα).

Για κάθε πρόβλημα, υπάρχει και λύση και τις περισσότερες φορές την έχουμε μπροστά στα μάτια μας.

Με φυσικούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την δυσκοιλιότητα. 

Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτων και λαχανικών), δημητριακών, ξηρών καρπών, βρώμης και (φυσικά!) νερού μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

1) Νερό και λεμόνι: Προσθέστε λεμόνι σε νερό ή σε τσάι. Πίνοντας αυτό το ρόφημα μετά το πρωινό σας ξύπνημα, θα δείτε αρκετά μεγάλη διαφορά στη δραστηριότητα του εντέρου, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

2) Προσθέστε στη διατροφή σας «καλά λιπαρά»: Ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά και μπορούν να βοηθήσουν δραστικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

3) Φυτικές ίνες στο φουλ: Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (όπως δημητριακά, ξηροί καρποί, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα -όπως δαμάσκηνα- και λαχανικά) μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

4) Πολύ νερό/ Μέλι: Αν δεν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νερού ημερησίως, είναι βέβαιο ότι δεν θα δείτε διαφορά στην προσπάθειά σας. Το μέλι βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα «φυσικά καθαρκτικά».

5) Καφές: Η κατανάλωση καφέ και άλλων ροφημάτων (με τζίντζερ και μέντα) διεγείρει το πεπτικό σύστημα και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κινητικότητα του εντέρου.