Shutterstock
Shutterstock
30|01|2018 12:36
SHARE
ΣΩΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

Μαλακή ή σκληρη; Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όταν επιλέγουμε οδοντόβουρτσα


Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι η σημαντικότερη συνήθεια της στοματικής μας υγιεινής. Όμως πόσοι από εμάς (αλήθεια πείτε) βουρτσίζουμε τα δόντια μας σωστά και σχολαστικά;

Ζητήσαμε από την οδοντίατρο Κατερίνα Ρήγα να μας απαντήσει σε συχνές μεν, απαραίτητες δε ερωτήσεις σχετικά με την σωστή οδοντόβουρτσα και τον κατάλληλο χρόνο βουρτσίσματος (δεν ξέραμε ότι έπρεπε να γίνεται μετά το πρωινό). Συγκεντρώσαμε λοιπόν σε ένα άρθρο, όλες τις πληροφορίες που θα μας χαρίσουν πολλά ακόμη χρόνια παρέα με τα υγιή μας δόντια.

Για να έχει αποτέλεσμα το βούρτσισμα, εξηγεί η κυρία Ρήγα, πρέπει να το κάνουμε με το σωστό τρόπο και να προσέχουμε τα παρακάτω: 

1.Χρησιμοποιούμε τη σωστή οδοντόβουρτσα
Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν σκληρή οδοντόβουρτσα, πιστεύοντας πως θα καθαρίσει καλύτερα τα δόντια τους. Η σκληρή οδοντόβουρτσα όμως, τραυματίζει τα ούλα & προκαλεί υφιζήσεις, οπότε είναι καλό να την αποφεύγουμε. Επιλέγουμε μέτρια οδοντόβουρτσα & αν είμαστε περιοδοντικοί ασθενείς (έχουμε πρόβλημα με τα ούλα & ακολουθούμε περιοδοντική θεραπεία) τότε η σωστότερη επιλογή είναι η μαλακή οδοντόβουρτσα. Η χρήση μιας μαλακής οδοντόβουρτσας είναι πιο ασφαλής για τα δόντια & τα ούλα μας.

2.Βουρτσίζουμε τα δόντια με σωστό τρόπο
Κρατάμε την οδοντόβουρτσα με διαγώνια κλίση πάνω στο όριο μεταξύ ούλου & δοντιού κάνοντας κυκλικές κινήσεις και ποτέ οριζόντια κίνηση. Προσέχουμε ιδιαίτερα τα πίσω δόντια που συνήθως έχουν περισσότερη οδοντική πλάκα.

3.Αλλάζουμε τακτικά οδοντόβουρτσα
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ADA) πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε 3 -4 μήνες, καθώς οι φθαρμένες τρίχες δεν μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά την πλάκα και τα βακτήρια.

4.Πλένουμε τα δόντια μας τη σωστή ώρα
Τα δόντια μας πρέπει να τα βουρτσίζουμε 2 φορές την ημέρα, μία το βράδυ πριν κοιμηθούμε & μία το πρωί, αφού έχουμε φάει το πρωινό μας.

5.Χρησιμοποιούμε το οδοντικό νήμα
Η οδοντόβουρτσα καθαρίζει τις επιφάνειες των δοντιών, όχι όμως και τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, από όπου ξεκινούν τα νοσήματα των ούλων & δημιουργείται πιο εύκολα τερηδόνα. 
Γι ‘αυτό χρησιμοποιούμε το νήμα, μία φορά την ημέρα, με προτίμηση αμέσως μετά το βραδινό μας βούρτσισμα.
Η ανάγκη χρήσης του οδοντικού νήματος γίνεται πιο επιτακτική όταν έχουμε δόντια με στενά μεσοδόντια διαστήματα ή αν τα δόντια μας εμφανίζουν συνωστισμό (είναι στραβά).

6.Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας
Δεν παραλείπουμε να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας, μία ή δύο φορές τον χρόνο, για τον τακτικό έλεγχο των δοντιών μας και για να μας υπενθυμίζει τις οδηγίες για σωστό βούρτσισμα.  

Αικατερίνη Ρήγα, DDS, Χειρουργός – Οδοντίατρος
Αικατερίνη Ρήγα, DDS, Χειρουργός – Οδοντίατρος

Αικατερίνη Ρήγα, DDS, Χειρουργός – Οδοντίατρος
Εξειδικεύεται στην αισθητική οδοντιατρική και στην προσθετική επί δοντιών και εμφυτευμάτων.
Χατζηγιάννη Μέξη 2, (Πλησίον Χίλτον). Τηλέφωνο: 210.3821-431
www.citydentist.gr

Facebook Page