shutterstock.com
shutterstock.com
21|09|2016 15:50
SHARE
ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ

Πρωινό: Μύθοι, αλήθειες και έρευνες


Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, δυναμώνει το σώμα, το μυαλό, αδυνατίζει, παχαίνει, δεν κάνει κακό, ξεγελάει τον οργανισμό σου και δεν παρεκτρέπεται στην διάρκεια της ημέρας, στα επόμενα γεύματα, σε κρατάει σε υψηλά επίπεδα ενέργειας και διάθεσης.

Πρωινό για αθλητικούς τύπους, για σκεπτόμενους( το απλούστερο όλων), για λάτρεις της υγιεινής διατροφής ( το πιο πολύπλοκο), για ανεβασμένους ρυθμούς, για δίαιτα ή για διατροφή, για αργοπορημένους, για βιαστικούς, για όσους δεν κοιμήθηκαν καλά, από όλα έχει το συγκεκριμένο κεφάλαιο . Και βέβαια, μέσα στα do’s και dont’s έρχονται και οι έρευνες, συχνά με αντικρουόμενα αποτελέσματα και επιβεβαιώνουν οι μεν του λόγου το αληθές, οι δε τον μύθο, ναι μεν αλλά. Όπως σε όλα , σχεδόν, τα πράγματα στη ζωή ο προσωπικός παράγοντας έχει τον πρώτο λόγο. Άν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν είναι πρωινοί τύποι, με το ζόρι προλαβαίνουν να πιούν ένα καφέ στο πόδι κυριολεκτικά και αυτόν όχι ολόκληρο, χρειάζονται και δεύτερο για να ξυπνήσει και το μυαλό μετά το σώμα, δεν ασχολείσαι με τέτοια διλήμματα, κρατάς ουδετερότητα. Αν ανήκεις στην άλλη, προσέχεις για να έχεις, χαλαρά ή ακολουθείς κατά γράμμα, πειραματίζεσαι, δοκιμάζεις, επιλέγεις ή απορρίπτεις δεν γίνεται, ένα μικρό μπλέξιμο, μια σύγχυση θα την νοιώσεις. Τελικά τι ισχύει, τι λένε οι έρευνες, ποιές αλήθειες αναδεικνύουν, ποιούς μύθους καταρρίπτουν. Για όσους ενδιαφέρονται, γιατί οι άλλοι (και είναι πολλοί αν κρίνουμε από αποτέλεσμα έρευνας που έδειξε ότι το 50% των Ελλήνων, προσπερνάει το πρωινό γεύμα), το φιλοσοφούν..

 

shutterstock.com
shutterstock.com

Είναι απαραίτητο για την απώλεια βάρους;

Αν αυτό και μόνο αρκούσε το 110% θα έτρωγε πρωινό και όλα καλά. Όπως έδειξε έρευνα, αλλά και η κοινή λογική, το πρώτο γεύμα της ημέρας δεν παίζει άμεσο ρόλο στην προσπάθεια απώλειας κιλών, τουλάχιστον όχι με μαγικό τρόπο. Έχει τα οφέλη του, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, τροφοδοτεί τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια αλλά εγγυήσεις ότι τα υπόλοιπα γεύματά σου θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση δεν υπάρχουν. Παρόλο που άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι το σωστό πρωινό ( εκεί είναι μάλλον το κλειδί) ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να ξεφύγεις τσιμπολογώντας κατά την διάρκεια της ημέρας μάλλον χρειάζεται και μια συνολικότερη αναθεώρηση των διατροφικών συνηθειών εκάστου, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του οργανισμού του για να έχει αποτέλεσμα. Και μια βοήθεια ειδικού δεν θα έβλαπτε...

 

Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας;

Είναι σημαντικό, για σημαντικότερο δεν ξέρουμε και αυτό γιατί οι συνολικές διατροφικές επιλογές της ημέρας είναι πολύ πιο σημαντικές. Το τι τρώς και πόσο είναι πιο ισχυρό για την υγεία σου, λένε οι ειδικοί, από το αν το τρώς σε 3 ή 6 γεύματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραβλέπεις το πρωινό γεύμα, όχι τουλάχιστον καθημερινά, καθώς είναι αλήθεια ότι μια ενέργεια το πρωί την χρειάζεσαι. Δεν έχει τόση σημασία αν θα την πάρεις στις 8, στις 10 ή όποτε αλλά από που θα την πάρεις. Το ιδανικό menu περιλαμβάνει φρούτα, τροφές που ελέγχουν την πείνα (πρωινή ή και λίγο αργότερα) όπως γιαούρτι, γάλα, αβγά και βέβαια προιόντα ολικής άλεσης τα οποία συνιστώνται.

 

shutterstock.com
shutterstock.com

Θωρακίζει τον οργανισμό σου

Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ και με βάση τα αποτελέσματα της οποίας, τα άτομα που παίρνουν το σωστό πρωινό κάθε ημέρα έχουν 30% με 35% πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και διαβήτη. Το πρωινό φαίνεται να επηρεάζει ορμόνες που ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό καθώς και τον τρόπο που μεταβολίζονται οι τροφές που καταναλώνεις.

 

Σου βελτιώνει την μνήμη.

Και αυτό ερευνητικά αποδεδειγμένο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου εξέτασαν αν το πρωινό επηρεάζει την νοητική μας λειτουργία μέσω ενός πειράματος. Δημιούργησαν 3 ομάδες εθελοντών, η μια δεν έφαγε καθόλου πρωινό, η άλλη ισορροπημένο με φυτικές ίνες και η τρίτη μη ισορροπημένο. Μέτρησαν τις νοητικές τους ικανότητες πριν την λήψη πρωινού και μετά και κατέληξαν στο αναμενόμενο. Καλύτερα λειτουργούμε μετά το πρωινό, ισορροπημένο ή λιγότερο ισορροπημένο παρά χωρίς .