Τι πρέπει να κάνεις με την οδοντόβουρτσά σου αν ήσουν πρόσφατα άρρωστη | 0 bovary.gr
Τι πρέπει να κάνεις με την οδοντόβουρτσά σου αν ήσουν πρόσφατα άρρωστη | 0 bovary.gr
DENTAL HYGIENE

Τι πρέπει να κάνεις με την οδοντόβουρτσά σου αν ήσουν πρόσφατα άρρωστη


Μπορεί να έχεις περάσει πρόσφατα ένα κρύωμα ή μια ίωση και τώρα που νιώθεις καλύτερα να θες να καθαρίσεις τα πάντα στο σπίτι σου.

Σεντόνια, ρούχα, κούπες, να πετάξεις χαρτομάντηλα ή να αερίσεις το σπίτι για να φύγουν τα μικρόβια. Εννοείται, επίσης, πώς πλένεις τακτικά τα χέρια σου.

Τι συμβαίνει όμως με την οδοντόβουρτσα μας; Έχεις σκεφτεί ποτέ;

Αν έπλενες τα δόντια σου, όσο ήσουν άρρωστη, η οδοντόβουρτσα σου ήρθε σε επαφή με τα μικρόβια που είχες στο στόμα και τη γλώσσα σου. Έτσι, είναι λογικό να πετάξεις την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιούσες τόσο καιρό, έτσι;

Μάλλον όχι! Κι όμως.

Shutterstock
Shutterstock

Οι οδοντίατροι συμφωνούν ότι δεν χρειάζεται να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα κάθε φορά που αρρωσταίνουμε και ότι είναι μια χαρά να χρησιμοποιούμε την ίδια – αρκεί να μην έχουν φθαρεί οι τρίχες της.

Και αυτό γιατί τα μικρόβια, είναι τα δικά σου μικρόβια. Δεν πρόκειται να αρρωστήσεις πάλι καθώς θα έχεις φτιάξει πλέον αντισώματα.

«Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι πρέπει να αντικαταστήσεις την οδοντόβουρτσα σου μετά από κάθε φορά που είσαι άρρωστη», αναφέρει οδοντίατρος στο Metro. Ωστόσο, πρέπει να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες, άσχετα με το πώς είσαι.

Πάντα πρέπει να την ξεπλένεις καλά μετά το βούρτσισμα και να την αφήσεις να στεγνώσει. Και, φυσικά, μακριά από την τουαλέτα.

Και εννοείται πως δεν μοιραζόμαστε ποτέ την οδοντόβουρτσα μας με κανέναν, ακόμα και με το άλλο μας μισό. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση των μικροβίων που είναι υπεύθυνα για την ασθένεια των ούλων και της υγείας μας γενικότερα. Υπάρχουν πολλά είδη ιών και βακτηρίων στο στόμα μας που ενώ σε εμάς δεν κάνουν κακό, δεν πρέπει να μεταφερθούν σε άλλον.

Ωστόσο, μπορείτε να ρίξετε βραστό νερό για να αποστειρώσετε την δική σας οδοντόβουρτσα, ειδικά αν είναι στο ίδιο σημείο μαζί με άλλες.

shutterstock
shutterstock