Η φύση μας παρέχει ένα «οπλοστάσιο» για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και δυνατό σώμα.
Το να είσαι και να παραμένεις υγιής μπορεί να είναι πιο εύκολο και απλό από ό,τι νομίζεις. Χρειάζεται απλώς να αλλάξεις ορισμένες από τις καθημερινές συνήθειές σου: να σταματήσεις να τρέφεσαι με ό,τι επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου και δεν ωφελεί πραγματικά τον οργανισμό σου.
Η φύση μας δίνει υπέροχες επιλογές: τα αγαθά της είναι γεμάτα πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Η διατροφολόγος Ζωή Γιαννακάκη μας «μυεί» στον κόσμο των εξωτικών φρούτων –που μπορούμε να βρούμε και στην ελληνική αγορά- και απαριθμεί τους λόγους που τα καθιστούν πολύτιμα για το διαιτολόγιό μας. Γεύση, αρώματα και πολύτιμες ιδιότητες: τα εξωτικά φρούτα –που τα περισσότερα από αυτά ήδη γεύεστε σε κοκτέιλ- είναι «ασπίδα» για τον οργανισμό μας.
1) Παπάγια
Όπως λέμε... δεντροπέπονο! Σας ακούγεται περίεργο; Η παπάγια είναι καρπός δέντρου, όπως και ο ανανάς. Έχει γλυκιά γεύση και ελκυστικό έντονο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Διαθέτει ευεργετικές, διουρητικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέρει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και αποδίδει λίγες θερμίδες. Χάρη στην παπαΐνη βοηθά στη σωστή απορρόφηση των πρωτεϊνών από το έντερο και καταπολεμά μορφές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μειώνοντας τη φλεγμονή.
Διατροφικά παρουσιάζει ενδιαφέρον χάρη στο πλούσιο οπλοστάσιο βιταμινών A, B και C που θωρακίζουν τον οργανισμό και στην υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο.
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και είναι καλός σύμμαχος στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας, ενώ συχνά τη συναντάμε σε προϊόντα ομορφιάς και μάσκες περιποίησης που καταπολεμούν την ακμή και τις δερματικές μολύνσεις.