Shutterstock
Shutterstock
PERUVIAN PLANT

Maca: Η περουβιανή ρίζα που μειώνει τις ανδρικές ορμόνες στο γυναικείο σώμα


Τα προσαρμογόνα έχουν γίνει trend το τελευταίο διάστημα.

Είναι φυτά και βότανα που βοηθάνε τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει το στρες. 

Άλλα είναι δύσκολα να τα βρεις καθώς αναπτύσσονται σε απομακρυσμένες περιοχές ενώ άλλα υπάρχουν στα μανάβικα, τα φαρμακεία ή σε καταστήματα με μπαχαρικά και βότανα.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το προσαρμογόνο maca. 

Το maca είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται στα βουνά του Περού και έχει ονομαστεί «υπερτροφή των Άνδεων».

Αυτή η ρίζα μοιάζει με ραπανάκι και κυρίως χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης. Είναι θρεπτική και περιέχει ζωτικές πολυφαινόλες που προστατεύουν το σώμα από κυτταρική βλάβη και οξειδωτικό στρες.  

Ακόμη, είναι γνωστό ως Περουβιανό τζίνσενγκ.

Shutterstock
Shutterstock

Το maca μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία των ορμονών μειώνοντας τα ανδρογόνα, τις ανδρικές ορμόνες, που σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να εμποδίζουν την βέλτιστη λειτουργία του γυναικείου σώματος.

Γυναίκες με συμπτώματα που συνδέονται με το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως λιπαρό δέρμα, ακμή, τριχοφυΐα, παχυσαρκία και ανδρογενετική αλωπεκία, όταν ενσωμάτωσαν τη σκόνη maca στη δίαιτά τους, είδαν να μειώνεται η παραγωγή ανδρικών ορμονών.

Ακόμη, αυτό το superfood αποτελεί φυσικό βιάγκρα! Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι η περουβιανή ρίζα μπορεί να δώσει ώθηση στη σεξουαλική ζωή. Η καθημερινή κατανάλωση maca μπορεί να αυξήσει τη λίμπιντο, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ακόμη, βρέθηκε ότι μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων του άνδρα.

Το maca έχει ωραία γεύση, σαν καραμέλα. Πρόσθεσε μια κουταλιά στη βρώμη, στις σαλάτες, στη γκρανόλα, σε smoothies ή σε γιαούρτια. 

 

shutterstock
shutterstock

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το maca για να αυξήσεις την ενέργειά σου, να ισορροπήσεις τις ορμόνες σου, ακόμα και να δώσεις ώθηση στη σεξουαλική σου διάθεση. Ωστόσο, πρώτα απευθύνσου σε έναν ειδικό.