Unsplash
Unsplash
NEW DIET TREND

Zone Diet: Η νέα δίαιτα με την οποία χάνεις μόνο λίπος και όχι μυικό ιστό


Πολλές δίαιτες και διατροφές κάνουν την εμφάνισή τους είτε σε περιοδικά είτε στα social media, υποσχόμενες γρήγορα αποτελέσματα.

Ωστόσο, για πολλές από αυτές δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους καθώς και αν είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.

Ένα νέο trend δίαιτας που εμφανίστηκε, είναι η Zone Diet. Τι είναι όμως αυτό το νέος είδος διατροφής;

Η Zone Diet είναι είναι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, που είναι σχεδιασμένη για να μειώνει τις φλεγμονές. Περιλαμβάνει ένα πολύ ισορροπημένο πλάνο γεύματος που βοηθά και στην απώλεια βάρους. Η δίαιτα δημιουργήθηκε από τον βιοχημικό Barry Sears, που έχει εκδώσει πολλά βιβλία γι' αυτή.

Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι με το να ισορροπείς κάθε γεύμα και σνακ σε αναλογία 30% πρωτεΐνη, 30% λίπος και 40% υδατάνθρακες, θα ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και θα χάσεις λίπος και όχι μυικό βάρος ή νερό. 

Shutterstock
Shutterstock

Και τι μπορείς να φας;

Όσοι επιλέξουν να ακολουθήσουν αυτή τη δίαιτα, τρώνε 3 γεύματα και 2 σνακ την ημέρα, με μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, όπως στήθος κοτόπουλου ή σολομό, μια πηγή υδατανθράκων (συνήθως φρέσκια λαχανικά) και μια μικρή ποσότητα υγιούς λίπους, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο ή καρύδια. Σε μια μέρα, οι γυναίκες λαμβάνουν 1.200 θερμίδες ενώ οι άνδρες 1.500 θερμίδες. 

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στη δίαιτα αυτή, αλλά το πλάνο συνιστά να ελαττώσετε τα ζυμαρικά, τα σιτηρά και το ψωμί όπως και τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν πολλή ζάχαρη, όπως οι μπανάνες, τα καρότα, το καλαμπόκι και οι σταφίδες. 

shutterstock
shutterstock

Καλά όλα αυτά, αλλά λειτουργεί;

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, υπάρχει μια αμφιβολία για την αναλογία καθώς δεν προάγει το κάψιμο του λίπους και την απώλεια βάρους περισσότερο από άλλες δίαιτες. Στην ουσία, όλες οι δίαιτες που περιορίζουν τις θερμίδες, θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος. Ακόμη, δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι η Zone Diet αυξάνει τον μεταβολισμό ή ότι καίει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους από άλλες. 

Ωστόσο, η δίαιτα αυτή θεωρείται ασφαλής καθώς δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες, τότε θα χάσεις και βάρος.

Ωστόσο, συμβουλεύσου πρώτα τον γιατρό σου.

Διαβάστε επίσης: Η νέα σούπερ αποτελεσματική δίαιτα αλλάζει τα δεδομένα -Δεν είναι τι τρώμε, αλλά πότε το τρώμε

Οι 10 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις για να πετύχει η δίαιτά σου

Τι δεν πρέπει να κάνεις όταν ξεκινάς δίαιτα