Shutterstock
Shutterstock
BONE BROTH

Ζωμός κρέατος: Η σούπα από κόκαλα με τα μοναδικά οφέλη στην υγεία μας


Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλές φυσικές τροφές που κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας και πάντα αναζητούμε νέες για να προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας.

Μπορεί να λένε ότι η κοτόσουπα καταπραΰνει την ψυχή, ο ζωμός κρέατος όμως μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα.

Ο ζωμός κρέατος είναι μια υγιεινή τροφή που μπορείς να... πιεις, και μάλιστα θεωρείται ένα από τα superfood από το 2016.

Ο ζωμός αυτός είναι ένα είδος σούπας και φτιάχνεται από μαγειρεμένο κρέας και μερικά κόκαλα, μαζί με άλλα υλικά, όπως ξύδι, ντομάτες, λαχανικά κτλ. Όταν μαγειρεύεις τα κόκαλα για πολλή ώρα, αυτά απελευθερώνουν πολύ πρωτεΐνη. 

Στην πραγματικότητα, αυτός ο ζωμός δεν είναι κάτι καινούριο. Η σούπα με λαχανικά και μπαχαρικά αποτελεί μέρος των παραδοσιακών κινέζικων γευμάτων για χιλιάδες χρόνια. 

Ωστόσο, η σημερινή του δημοφιλία οφείλεται στις αλλαγές του κοινωνικού lifestyle και την επιθυμία των καταναλωτών να επιστρέψουν στις υγιεινές και φυσικές τροφές.

Shutterstock
Shutterstock

Οι φανατικοί υποστηρικτές αναφέρουν ότι αποτελεί ένα ρόφημα κατάλληλο για μετά την άσκηση καθώς αναπληρώνει τους χαμένους ηλεκτρολύτες ενώ επανορθώνει και χτίζει τους μύες. Έτσι πολλοί διαλέγουν έναν ζωμό για ενυδάτωση αλλά και για να ζεσταθούν μετά την προπόνηση.

Ο ζωμός κρέατος έχει πολλά οφέλη στην υγεία και τον οργανισμό μας.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:  

Μεταλλικά στοιχεία με αντιφλεγμονώδη δράση: Ανακουφίζει από κρύωμα και γρίπη ενώ δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Προστατεύει τις αρθρώσεις: Κρατά τις αρθρώσεις υγιείς, χωρίς πόνο ενώ προστατεύει από την οστεοπόρωση.

shutterstock
shutterstock

Δυναμώνει τα κόκαλα: Φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο μεταφέρονται από τα μαγειρεμένα κόκαλα στον ζωμό και έτσι τα προσλαμβάνουμε σε μεγάλες ποσότητες.  

Θεραπεύει και θωρακίζει το έντερο: Βοηθά στη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας και της δυσκοιλιότητας ακόμα και στην δυσανεξία σε πολλές τροφές. Το κολλαγόνο που περιέχει, αποκαθιστά την ζημιά στο πεπτικό σύστημα καθώς μειώνει το φούσκωμα και την ευαισθησία σε διάφορες τροφές. 

Σου χαρίζει νεανικό, πιο υγιές δέρμα: Περιέχει βιταμίνες που κάνει την επιδερμίδα πιο λεία, θεραπεύει τις μελανιές και τους τραυματισμούς. Κάνει το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά να είναι πιο λαμπερά.

Σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα, να νιώσεις καλύτερα και σου δίνει ενέργεια: Βελτιώνει τη μνήμη, ενώ βοηθά στην πέψη, στην αποτοξίνωση και στην έκκριση γαστρικών οξέων.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Περιέχει ένα αμινοξύ που δίνει αλμυρή γεύση και σε κάνει να τρως λιγότερο. Πολλές δίαιτες περιλαμβάνουν τον ζωμό αυτό σαν βασική τροφή τους.

shutterstock
shutterstock

Ωστόσο θέλει προσοχή όπως και όλες οι τροφές. Είναι υγιεινό και μπορεί να μας βοηθήσει αλλά δεν αρκεί για να λύσουμε όλα τα προβλήματά μας.