Shutterstock
Shutterstock
NO KNEAD BREAD

No knead bread -H συνταγή για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα που είναι viral εδώ και χρόνια


Θέλεις να φτιάξεις στο σπίτι ψωμί τραγανό και πεντανόστιμο, αλλά βαριέσαι να ζυμώνεις. Υπάρχει λύση και η συνταγή είναι πανεύκολη. 

Το αποτέλεσμα θα σε εκπλήξει αφού το ψωμί που θα ψήσεις δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από το χωριάτικο ψωμί που αγοράζεις από το φούρνο.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι θα είναι φτιαγμένο από σένα. Το μόνο, που είναι απαραίτητο σε αυτή τη συνταγή, είναι να κάνεις υπομονή και να το αφήσεις στην ησυχία του για 9 τουλάχιστον ώρες. 

Να αφήσεις δηλαδή τον χρόνο να κάνει τη δουλειά της ζύμωσης. 

Η συνταγή για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα είναι τόσο περιζήτητη στο διαδίκτυο που εδώ και αρκετά χρόνια είναι viral. Είναι ιδανική για όσους έχουν πάρει από φόβο το ζύμωμα.

Μπορείς να το ετοιμάσεις από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να έχεις το πρωί φρεσκοψημένο, αφράτο ψωμί.

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι το σκεύος όπου θα το βάλεις. Θα πρέπει να είναι αντικολλητικό, επειδή ανακατεύεις τη ζύμη, αφήνεις να φουσκώσει και ψήνεις στο ίδιο σκεύος. Προτείνουμε, επίσης, ταψάκι αλουμινίου ή σιλικόνης.

Υλικά (για ταψί με διάμετρο 24 εκατοστά)

330 γρ. αλεύρι από σκληρό σιτάρι

300 ml ζεστό νερό 

1 κουτ. γλυκού μαγιά, ξηρή

1½ κουτ. σούπας ζάχαρη

1½ κουτ. γλυκού αλάτι

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ανακατεύεις το χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί μέσα στο ταψί. Ρίχνεις το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής και μαλακή ζύμη. Καλύπτεις με μεμβράνη και το αφήνεις σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, να φουσκώσει.

Το ανακατεύεις για να ξεφουσκώσει, το ξανακαλύπτεις με μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 8-9 ώρες.

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 220° C. Βγάζεις το ψωμί από το ψυγείο, το αφήνεις για περίπου 30 λεπτά σε ζεστό μέρος να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου και το ψήνεις ξεσκέπαστο, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σχηματίσει μια χρυσαφένια, τραγανή κρούστα. Το καλύπτεις με αλουμινόχαρτο και συνεχίζεις το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.

Το ξεφουρνίζεις, το βγάζεις από το ταψί και το αφήνεις να κρυώσει.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Ο πανεύκολος τρόπος να διατηρήσεις το ψωμί ολόφρεσκο για πολύ, πολύ καιρό

Τόσα χρόνια κόβαμε λάθος το ψωμί -Δείτε ποιος είναι ο πιο πρακτικός τρόπος

Πώς πρέπει να τρως το ψωμί αν δεν θέλεις να παχύνεις -Ειδικοί εξηγούν