Γιατί τόσοι πολλοί ενήλικες αισθάνονται (και είναι) μόνοι; -Υπάρχει τρόπος να κάνουν νέους φίλους
Ως παιδιά, είναι πολύ εύκολο να αποκτήσουμε φίλους. Η ερώτηση «Θες να γίνουμε φίλοι» είναι αποδεκτή όταν είσαι μικρός, αλλά δεν είναι κάτι που ακούς από έναν ενήλικα.
Τα εφηβικά χρόνια είναι γεμάτα από φιλίες που δημιουργούνται εύκολα (και μερικές φορές ξεχνιούνται εξίσου εύκολα), σε μια ηλικία που η κοινωνικοποίηση βγαίνει αβίαστα. Μετά όμως έρχονται οι αρραβώνες, οι μετακομίσεις, οι αλλαγές καριέρας και η οικογένεια: η ζωή μας χτυπάει την πόρτα με όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις, και καμιά φορά οι φιλίες μένουν στο παρασκήνιο.
Όλοι χαιρόμαστε όταν οι φίλοι μας τα καταφέρνουν στη ζωή τους, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε την μοναξιά καμιά φορά. Μερικοί μπορεί να μένουν σε άλλη χώρα, άλλοι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο, και ακόμα και αν υπάρχει θέληση, είναι πολύ δύσκολο να τους βλέπουμε όσο θα θέλαμε.
Σύμφωνα με έρευνες, παραπάνω από εννιά εκατομμύρια άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία συχνά ή πάντα νιώθουν μοναξιά.
Η μοναξιά είναι κάτι που όλοι έχουμε αισθανθεί σε διάφορες βαθμίδες, αλλά πολλοί δυσκολεύονται να το παραδεχθούν.
Πολλές έρευνες έχουν κάνει γνωστό πως η επένδυση σε καλές και κοντινές φιλίες συνδέεται με καλύτερη υγεία, ευτυχία και ευεξία στους ενήλικες.
Πάντως, είναι γεγονός πως η δημιουργία νέων φίλων είναι δύσκολη και παίρνει χρόνο. Την προηγούμενη εβδομάδα, μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας απέδειξε πως δύο άνθρωποι χρειάζεται να περάσουν 90 ώρες μαζί ώστε να θεωρηθούν φίλοι, ή 200 ώρες ώστε να γίνουν
«κολλητοί».
Η ψυχολόγος Λίντα Μπλαιρ συμφωνεί πως είναι κάτι δύσκολο να πετύχει κανείς: «Συνήθως η βάση μιας φιλίας είναι μια κοινή εμπειρία. Οι κοινές εμπειρίες είναι πολλές στα νεανικά χρόνια, αλλά όταν περάσουν αυτά τα χρόνια, καμιά φορά ξεχνάμε πως για τη δημιουργία μιας φιλίας αρκεί ένα κοινό ενδιαφέρον ή πάθος. Μια λύση είναι να ξεκινά κανείς ένα μάθημα ή σεμινάριο πάνω σε κάτι που τον ενδιαφέρει, και αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα για γνωριμίες και φίλους».
Το να ξεκινά κανείς την προσπάθεια να κάνει καινούριους φίλους ως ενήλικας μπορεί να είναι τρομακτικό και συναρπαστικό, αλλά δημιουργεί ένα αίσθημα επιβράβευσης όταν κατορθώσει κανείς την πρόκληση αυτή. Τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ξεχωριστές σχέσεις που δημιουργούνται με αυτούς που γνωρίζεις από μικρός και σε ξέρουν απ’ έξω και ανακατωτά, αλλά αρκεί να έχει κανείς πίστη και να είναι διατεθειμένος να κάνει το άλμα.
Οι συμβουλές της Λίντα Μπλαιρ για την δημιουργία φίλων
-Χτίσε την αυτοπεποίθηση σου
Το να “συμπαθεί” κανείς τον εαυτό του προτού αναζητήσει φίλους είναι ίσως το πιο σημαντικό ώστε να δημιουργηθούν υγιείς δεσμοί μεταξύ ανθρώπων. “Σκεφτείτε τι σας αρέσει σε εσάς. Αν είστε άνετοι με αυτό που είστε, βγάζετε μια λάμψη που τραβάει τους ανθρώπους.”
-Βρες κάτι που σε παθιάζει
Ξεκινήστε μαθήματα ξένων γλωσσών για ενήλικες ή εθελοντισμό στη φύση/ με ζώα. «Εκεί δημιουργούνται οι φιλίες».
Μη φοβάσαι να εκτεθείς
Θυμηθείτε, χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει επιβράβευση. «Δεν έχετε κάτι να χάσετε αν γνωρίσετε κάποιον και δεν ταιριάζετε για φίλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάσατε κάτι, απλώς ότι προσπαθήσατε».
-Συναντηθείτε σε ένα ουδέτερο μέρος
Όταν έχετε κάνει τα πρώτα βήματα και θέλετε να συναντήσετε τον νέο φίλο σας, καλό θα ήταν να γίνει σε ένα εξωτερικό/ουδέτερο περιβάλλον. Αυτό μειώνει την πίεση του να είστε καλός οικοδεσπότης και δίνει χρόνο να εστιάσετε ο ένας στον άλλο.
-Κάντε ερωτήσεις
«Αν θέλετε να είστε δημοφιλής, βάλτε τους ανθρώπους να σας μιλήσουν για τον εαυτό τους, και ακούστε με ενδιαφέρον όταν σας απαντήσουν. Στην εποχή μας οι καλοί ακροατές σπανίζουν, οπότε θα εκτιμηθεί από αυτόν που έχετε απέναντί σας»
-Μην περιμένετε πάρα πολλά
Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι περιμένουν πολλά πράγματα από ένα μόνο άτομο. «Είναι πιο ρεαλιστικό και υγιές να έχει κανείς μια γκάμα φίλων για διαφορετικούς λόγους τον καθένα»