Shutterstock
Shutterstock
ΣΠΙΤΙ & ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Τα 8 λάθη που κάνεις μέσα στο σπίτι και επιδεινώνεις τις αλλεργίες σου


Μπορεί ο καιρός να είναι καλοκαιρινός με τον ήλιο και τη ζέστη να έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ωστόσο, οι αλλεργίες της άνοιξης είναι ακόμα εδώ.

Οι εποχιακές αλλεργίες μπορεί να είναι πολύ άσχημες, ειδικά για τους πολύ ευαίσθητους.

Και γίνονται ακόμα χειρότερες, καθώς πολλές φορές κάνουμε κάποια «αθώα» λάθη στο σπίτι μας και τις πυροδοτούμε.

Αν τα περιορίσεις αυτά, μπορείς να απολαύσεις τα λουλούδια και τον ζεστό αέρα. 

Ποια είναι όμως τα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι στο σπίτι μας και προκαλούμε τις αλλεργίες;

Shutterstock
Shutterstock

1. Δεν αλλάζεις φίλτρα αέρα τακτικά

Κανονικά, τα φίλτρα αέρα από συσκευές όπως το κλιματιστικό πρέπει να αλλάζονται κάθε τρεις μήνες. Αν έχεις όμως κατοικίδια ή αλλεργία στη γύρη, πρέπει να αλλάζεις φίλτρα πιο συχνά, μεταξύ 20 με 45 μέρες.

2. Ξεχνάς να ξεσκονίσεις συχνά

Το ξεσκόνισμα όταν είσαι αλλεργικός, μπορεί να γίνει εφιάλτης, καθώς εκτίθεσαι στη σκόνη. Το να το αναβάλεις επ’ αόριστον όμως, είναι πολύ χειρότερο, καθώς αυξάνει τα αλλεργιογόνα στον αέρα. Φόρα μια μάσκα και κάνε από λίγο ξεσκόνισμα κάθε δεύτερη μέρα. Ξεσκόνισε από πάνω προς τα κάτω και στη συνέχεια βάλε ηλεκτρική σκούπα. 

shutterstock
shutterstock

3. Σκουπίζεις τα χαλιά αλλά όχι τα έπιπλα

Μην ξεχνάς να σκουπίζεις τις επιφάνειες ανάμεσα σε αυτά που ξεσκονίζεις και στα πατώματα και τα χαλιά, δηλαδή τα έπιπλα. Τα ακάρεα ζουν στα έπιπλα, οπότε μην ξεχνάς αυτά τα σημεία.

4. Κάνεις μπάνιο το πρωί και όχι το απόγευμα ή το βράδυ

Η γύρη κάθεται πάνω στα ρούχα σου και στα μαλλιά του, όταν είσαι έξω. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βγάλεις τα ρούχα σου και να κάνεις μπάνιο, μόλις γυρίζεις σπίτι. Έτσι, δεν θα συνεχίζεις να αναπνέεις τη γύρη που έχει κολλήσει πάνω σου και δεν θα την μεταφέρεις στο σπίτι.

shutterstock
shutterstock

5. Δεν χρησιμοποιείς αντιαλλεργικά κλινοσκεπάσματα

Δεν υπάρχει καλύτερο σπίτι για τα ακάρεα από το κρεβάτι σου, που είναι ζεστό και υγρό με πολλά κύτταρα του δέρματός σου. Τα αντιαλλεργικά κλινοσκεπάσματα κρατούν μακριά τα ακάρεα που βρίσκονται στα μαξιλάρια, στο στρώμα και στα σεντόνια σου από τον αέρα που αναπνέεις. Ακόμη τα σκοτώνει καθώς δεν αφήνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σου να μπουν εκεί που ζουν.

6. Δεν πλένεις τα σεντόνια σου σε αρκετά ζεστό νερό

Πρέπει να πλένεις συχνά τα κλινοσκεπάσματά σου, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει να τα πλένεις σε νερό στους 50 βαθμούς. Για τα ευαίσθητα ρούχα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό απορρυπαντικό κατά των αλλεργιογόνων.

Shutterstock
Shutterstock

7. Αφήνεις τον αέρα να γίνει πολύ ξηρός ή πολύ υγρός

Ο ξηρός αέρας κάνει τα αλλεργιογόνα και τη σκόνη να μεταφέρονται πιο εύκολα. Ακόμη, ερεθίζει τις ρινικές διόδους και τις μεμβράνες βλέννας, κάνοντας τα συμπτώματα της αλλεργίας χειρότερα. 

Από την άλλη, ο υγρός αέρας είναι ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα, που λατρεύουν την υγρασία. Ιδανικά, κράτησε την εσωτερική υγρασία σε επίπεδα 40-50%. Χρησιμοποίησε ένα υγρόμετρο για να την υπολογίζεις και έναν αφυγραντήρα, αν είναι απαραίτητο.

8. Φοράς παπούτσια μέσα στο σπίτι

Αν μπαίνεις στο σπίτι με τα παπούτσια και συνεχίζεις να τα φοράς, μεταφέρεις τη γύρη που έχει κολλήσει στον αέρα που αναπνέεις. Καλύτερα να τα βγάζεις στην πόρτα.

shutterstock
shutterstock