Σεξουαλική ανορεξία: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται | 0 bovary.gr
Σεξουαλική ανορεξία: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται | 0 bovary.gr
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Σεξουαλική ανορεξία: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται


Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Άνδρα ή γυναίκα. Αν το σεξ είναι μια βιολογική ανάγκη, τότε αυτοί που την αρνούνται πάσχουν από σεξουαλική ανορεξία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα του βιβλίου “Sexual Anorexia: Οvercoming Sexual Self – Hatred, η σεξουαλική ανορεξία είναι μια εμμονή κατά την οποία όλη η φυσική, πνευματική και συναισθηματική ενέργεια του ατόμου στρέφεται στην αποφυγή του σεξ. Η συμπεριφορά αυτή έχει πολλά κοινά με άλλες καταναγκαστικές συμπεριφορές και το άτομο φτάνει στο σημείο να ακυρώνει κομμάτι της προσωπικότητάς του.

Άτομα που συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα σεξουαλικής ανορεξίας έχουν υποστεί σεξουαλική εκμετάλλευση ή κάποια μορφή σεξουαλικής απόρριψης, ιδιαίτερα τραυματικής για το άτομο. Σημαντικό ρόλο παίζει και η σεξουαλικότητα κατά την παιδική ηλικία. Μορφές σεξουαλικής κακοποίησης είναι συνήθεις σε άτομα με σεξουαλικής ανορεξία.

Το πρόβλημα της σεξουαλικής ανορεξίας τείνει να υποβιβάζεται, καθώς δεν έχει άμεσες συνέπειες για την υγεία του ατόμου. Ωστόσο, οι ψυχολογικές συνέπειες της σεξουαλικής ανορεξίας είναι αρκετά οδυνηρές για το άτομο.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την σεξουαλική ανορεξία. Το πρώτο και κύριο είναι να εντοπιστεί η πηγή του κακού από ειδικό γιατί η ψυχολογική θεραπεία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την διάγνωση του προβλήματος.

Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας που βιώνει είναι υψίστης σημασίας. Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να διερευνήσει τα συναισθήματα και τις μύχιες σκέψεις που τροφοδοτούν την εν λόγω συμπεριφορά. Η φαρμακευτική υποστήριξη δεν αποκλείεται. Ωστόσο αυτό που μπορεί να φέρει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα είναι η συνειδητοποίηση του σημαντικού ρόλου του σεξ στη ζωή μας.