Shutterstock
Shutterstock
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ

Τι μπορούν να αποκαλύψουν τα πόδια σου για την υγεία σου -Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις


Τα διάφορα μέρη του σώματός μας μπορούν να πουν πολλά για την υγεία μας.

Αυτό ισχύει και για τα πόδια μας. Αν τα ελέγχεις συχνά, θα σου «πουν» πολλά για την συνολική σου υγεία.

Η ποδίατρος Kate McArthur από το Σίδνεϊ αναφέρει ότι αν και τα περισσότερα συμπτώματα των ποδιών δεν σημαίνουν κάτι σοβαρό, τα μικρά επίπονα σημεία, ένα αποχρωματισμένο νύχι ή το πρήξιμο των ποδιών μπορούν να σημαίνουν κάτι που χρειάζεται προσοχή.

Ας δούμε, λοιπόν, τα διάφορα συμπτώματα των ποδιών και τι αποκαλύπτουν για την ευεξία μας.

Αποχρωματισμός νυχιών

Τα κίτρινα νύχια των ποδιών, εκτός από υπερβολική χρήση βερνικιού, μπορεί να σημαίνουν κάποια μυκητίαση. Ακόμα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψωρίασης και εκζέματος και σε σπάνιες περιπτώσεις σημάδι του «συνδρόμου του κίτρινου νυχιού», που προκαλεί πρήξιμο και υγρά στους πνεύμονες. Επίσης, μπορεί να αποχρωματιστούν από κάποιο τραύμα στο πόδι, ως αποτέλεσμα πληγών από στενά παπούτσια.

Μια σκούρα γραμμή κάτω από το νύχι του ποδιού μπορεί να σημαίνει κάτι πιο σοβαρό, όπως μελάνωμα.

Shutterstock
Shutterstock

Κρύα πόδια

Αν τα πόδια σου κρυώνουν συνεχώς, πρέπει να δώσεις προσοχή. Ο διαβήτης μπορεί να αλλάξει την περιφερειακή παροχή αίματος και την νευρική λειτουργία στα πόδια, δίνοντάς τους κρύα αίσθηση.

Αν τα πόδια είναι κρύα και πονάνε μπορεί να είναι χιονίστρες, κόκκινες κηλίδες ή πρησμένο και κνησμώδης δέρμα. 

Ξηρό, ραγισμένο δέρμα

Αν τα πόδια σου παραμένουν ξηρά, με σπασμένο δέρμα, ακόμα και αν τα ενυδατώνεις συχνά, πρέπει να προσέχεις. Μια εξήγηση είναι η υπερκεράτωση (πυκνό δέρμα). Αυτό είναι όταν το δέρμα γίνεται πολύ πυκνό και δεν αλλάζει με κρέμες. 

«Τα στρώματα του δέρματος δεν έχουν τόση ελαστικότητα και θα συνεχίσουν να σπάνε, να ξεφλουδίζουν ή να γίνονται πιο πυκνά», αναφέρει η ειδικός. Άλλες αιτίες είναι το πόδι του αθλητή, η δερματίτιδα, η ψωρίαση, έκζεμα ή κερατόδερμα (σημείο πιο πυκνό από τα άλλα).

shutterstock
shutterstock

Πόδια που μυρίζουν

Έχουμε εκατοντάδες αδένες ιδρώτα στα πόδια μας. Παπούτσια και κάλτσες παγιδεύουν μύκητες και βακτήρια που αναπτύσσονται σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα.

Η μυρωδιά των ποδιών δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί γενικά, μόνο αν επιμένει. Πλύνε καλά τις κάλτσες σου και άφησε τα παπούτσια σου έξω να στεγνώσουν αν έχεις ιδρώσει ενώ μπορείς να βάλεις ειδικά έλαια ή σκόνες για τη μυρωδιά.

Κράμπες στα πόδια 

Αν υποφέρεις από κράμπες, η κακή κυκλοφορία του αίματος είναι η αιτία. Σημαίνει ότι δεν παίρνεις αρκετό οξυγόνο στα πόδια ή να έχεις έλλειψη μαγνησίου. Πάρε συμπληρώματα μαγνησίου ή βάλε ειδικό σπρέι στην περιοχή.

shutterstock
shutterstock

Πρησμένα πόδια

Τα πρησμένα πόδια που πονάνε μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή στενών παπουτσιών. Μπορεί να προηγούμενη εγχείρηση να προκαλέσει πρήξιμο ή πληγές. Το οίδημα μπορεί να σημαίνει προβλήματα καρδιάς ή ασθένεια των νεφρών.

Πληγές που δεν κλείνουν

Μπορεί να πρόκειται για πελματοειδή κονδυλώματα. Είναι επίπονα, ματώνουν και δεν επουλώνονται. Ακόμη, μπορεί να είναι φλυκταινώδης ψωρίαση, μικρά κίτρινα σπυριά που συνδέονται με τους καπνιστές. Επίσης, η αναιμία και ο διαβήτης μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό. 

Shutterstock
Shutterstock

Όποιο σύμπτωμα αν παρουσιάσουν τα πόδια σου, καλό είναι να επισκεφθείς έναν ποδίατρο.