Shutterstock
Shutterstock
SEED CYCLING

Seed cycling -Η ολιστική πρακτική που θα μειώσει τα συμπτώματα της περιόδου σου


Πάντα πιστεύαμε ότι η «μαύρη» εβδομάδα πριν την περίοδο, είναι κάτι που απλά πρέπει να αποδεχτούμε ότι θα συμβαίνει.

Όρεξη για γλυκό, κράμπες, πρήξιμο, γκρίνια ή αλλιώς PMS. Κάθε φορά το περνάμε και κάθε φορά επιβιώνουμε.

Ωστόσο, η Alisa Vitti, ολιστική health coach και συγγραφέας πιστεύει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση με μια ειδική τεχνική ισορροπίας των ορμονών.

Αυτή η τεχνική ονομάζεται «seed cycling» και μπορεί να μειώσει τον πόνο, το πρήξιμο και γενικά τα άσχημα συμπτώματα πριν την περίοδό σου.

Τι είναι όμως ακριβώς και πώς λειτουργεί;

Πρόκειται για την ολιστική διαδικασία του να τρως κυκλικά διαφορετικούς τύπους σπόρων (κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροι, σουσάμι και ηλιόσποροι) κατά τη διάρκεια διαφορετικών φάσεων του εμμηνορρυσιακού κύκλου σου. 

Shutterstock
Shutterstock

Σύμφωνα με την ειδικό, ο λιναρόσπορος περιέχει λιγνάνες, που δεσμεύει τα οιστρογόνα ενώ ο κολοκυθόσπορος είναι πλούσιος σε ψευδάργυρο, που δίνει ώθηση στην παραγωγή προγεστερόνης.

Το σουσάμι περιέχει επίσης λιγνάνες που δεσμεύει τα οιστρογόνα που περισσεύουν ενώ ο ηλιόσπορος είναι πλούσιος σε σελήνιο που συντηρεί το συκώτι.

Βοηθάει όμως;

shutterstock
shutterstock

Ο «κύκλος των σπόρων» είναι μια ολιστική πρακτική. Αν το PMS σε τρελαίνει, δεν βλάπτει να προσθέσεις μερικούς σπόρους στην διατροφή σου. 

Πώς μπορώ να το κάνω αυτό;

Για το πρώτο μισό του κύκλου σου, ο οργανισμός σου χρειάζεται περισσότερα οιστρογόνα για να θωρακίσει τα τοιχώματα της μήτρας. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης (από την πρώτη ημέρα μέχρι την ωορρηξία) κατανάλωσε μια κουταλιά ωμούς κολοκυθόσπορους και λιναρόσπορους την ημέρα. Για το δεύτερο μισό, το σώμα σου χρειάζεται περισσότερη προγεστερόνη για να πυκνώσει τα τοιχώματα της μήτρας και να την προετοιμάσει για την περίοδο. Σε αυτή τη φάση (από την ωορρηξία μέχρι μια ημέρα πριν ξεκινήσει η περίοδος) κατανάλωσε μια κουταλιά από ωμό σουσάμι και ηλιόσπορους την ημέρα. 

shutterstock
shutterstock

Αν ο κύκλος σου είναι σταθερός, ξεκίνα την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου σου. Αν ο κύκλος σου είναι απρόβλεπτος, ξεκίνα το με το νέο φεγγάρι (σύμφωνα με αρχαία φιλοσοφία, η γυναίκα που είναι συγχρονισμένη με το σώμα και τη φύση, έχει έμμηνη ρύση κατά το νέο φεγγάρι και ωορρηξία στην πανσέληνο).

Shutterstock
Shutterstock

Οι σπόροι πρέπει να είναι οργανικοί και ωμοί για καλύτερη θρέψη, και πρέπει να είναι από την γη για να απορροφηθούν καλύτερα. Μπορείς να τους αλέσεις μόνος σου ή να τους αγοράσεις έτοιμους. Βάλτους σε smoothie, γιαούρτι, φρούτα κτλ.

shutterstock
shutterstock

Συμβουλεύσου τον γυναικολόγο σου πριν ξεκινήσεις το «seed cycling», ειδικά αν έχεις βαριά συμπτώματα, ενδομητρίωση ή ινομυώματα. Αν το ξεκινήσεις, τέσταρέ το για 3 εβδομάδες, πριν δεις αποτελέσματα.

shutterstock
shutterstock