Unsplash
Unsplash
08|07|2018 16:19
SHARE
«ΛΑΤΡΕΜΕΝΕ ΜΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ»

8 βασικοί κανόνες για καλή γειτνίαση στην πολυκατοικία


Φανταστείτε έναν ιδανικό κόσμο: με ανθρώπους που ζουν χωρίς διενέξεις και παρεξηγήσεις, λύνουν κάθε πρόβλημα στις σχέσεις τους με συγκατάβαση και αλληλοκατανόηση, συμβιώνουν ήρεμα και μοιράζονται τα πάντα με γενναιοδωρία.

Και ας έρθουμε στην πραγματικότητα: στον κόσμο με τους συνεχείς καβγάδες, την έλλειψη ενσυναίσθησης και την απουσία σεβασμού των ορίων του άλλου. Η καθημερινότητά μας είναι οι άλλοι: αν οι σχέσεις μας μαζί τους είναι αρμονικές τότε όλα κυλούν αβίαστα και καμία ημέρα δεν γίνεται πονοκέφαλος.

Αν ζείτε σε πολυκατοικία, σίγουρα -συχνά ή όχι τόσο συχνά- όλο και κάποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα θα έχετε αντιμετωπίσει με τους γείτονές σας. Πριν προλάβετε να σκεφτείτε όλα τα άσχημα που μπορεί να έχετε συναντήσει, σκεφτείτε αν εσείς είστε «εντάξει» με την συμπεριφορά σας απέναντί τους.

Μια αρμονική συμβίωση έχει τους δικούς της κανόνες. Αν τους ακολουθήσετε και εσείς και οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας σας, τίποτα δεν θα μπορεί να διαταράξει την ησυχία σας.

Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες για καλή γειτνίαση σε μια πολυκατοικία;

1) Nα είστε προσεκτικοί με την ένταση του θορύβου: Αν χρειάζεται να γίνει ανακαίνιση ή κάποια επισκευή στο σπίτι σας, αν θέλετε να κάνετε μια γιορτή με πολύ κόσμο, θα ήταν καλό να ενημερώσετε για τους γείτονές σας, πριν προλάβουν να σας παραπονεθούν. Είναι σημαντικό να σέβεστε την ηρεμία και την ησυχία που επιζητούν. Το ίδιο θέλετε κι εσείς άλλωστε.

2) Μην αφήνετε τα χαρτιά να συσσωρεύονται έξω από την πόρτα σας: Φροντίστε να μην αφήνετε φυλλάδια ή άλλα έντυπα έξω από την πόρτα σας. Δείχνετε έτσι ότι σέβεστε την συνολική εικόνα της πολυκατοικίας.

3) Παιδιά και κατοικίδια: Δεν ζείτε μόνοι σας. Ζείτε σε πολυκατοικία. Και από τη στιγμή που ζείτε σε πολυκατοικία έχετε υποχρέωση να μην αφήνετε τις φωνές των παιδιών σας ή το επίμονο γάβγισμα του τετράποδου φίλου σας να ξεσηκώνει όλο τον κόσμο.

Unsplash
Unsplash

4) Μυρωδιές: Αν το ένα διαμέρισμα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το άλλο, τότε να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τον εξαερισμό της κουζίνας σας. Εντονες μυρωδιές από την κουζίνα σας (πχ. από το τηγάνισμα) εύκολα μπορούν να φτάσουν στην κρεβατοκάμαρα ή το σαλόνι του διπλανού διαμερίσματος.

5) Ευγένεια: Μια καλημέρα ή καληνύχτα, οπτική επαφή με χαμόγελο. Χτίστε υγιείς σχέσεις με τους γείτονές σας. Δεν είναι ανάγκη να πιάνετε μακροσκελείς συζητήσεις για να δείξετε ότι είστε ευγενικοί. Κάτι πολύ απλό μπορεί να το δείξει.

6) Aν σας ενοχλεί κάτι, πείτε το με ωραίο τρόπο. Αποφύγετε να δείξετε έντονο εκνευρισμό: Αν δείτε να επαλαμβάνονται ενοχλητικές συμπεριφορές, μιλήστε με ευγένεια και εκφράστε με διακριτικό τρόπο ότι αυτό που συμβαίνει παραβιάζει τα όριά σας. Αν πάλι, δείτε παντελή αδιαφορία από την άλλη πλευρά και το πρόβλημα συνεχίζεται, μιλήστε στον διαχειριστή ή στον ιδιοκτήτη.

Unsplash
Unsplash

7) Να επιστρέφετε πάντα αυτό που έχετε δανειστεί: Καλό θα ήταν να το έχετε επιστρέψει από μόνοι σας, πριν σας το ζητήσουν πίσω.

8) Καινούργιος ένοικος; Κάντε εσείς το πρώτο βήμα: Είναι ωραίο να δημιουργούμε οικειότητα. Σπάστε τον πάγο και κάντε το πρώτο βήμα γνωριμίας. Και εσείς θα νιώσετε καλά και ο γείτονάς σας θα βγει από την «αμήχανη» θέση.