Shutterstock/Alexander Raths
Shutterstock/Alexander Raths
CLEAN MEAT

Καθαρό κρέας -Η νέα πρακτική στο φαγητό που θα μπορούν να υιοθετήσουν και οι χορτοφάγοι


Κάθε λίγο βλέπουμε μπροστά μας και μια νέα πρακτική που έχει σχέση με το φαγητό και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Η νέα μόδα έχει να κάνει με τις λεγόμενες «καθαρές τροφές» και συγκεκριμένα με το clean meat, δηλαδή το καθαρό κρέας. 

Τι είναι όμως αυτό ακριβώς;

Γνωστό και ως καλλιεργημένο ή εργαστηριακό κρέας, πρόκειται για το κρέας που προέρχεται από τα κύτταρα των ζώων και όχι από την σφαγή τους. 

Πώς λειτουργεί;

Οι επιστήμονες παίρνουν μια μικρή βιοψία από τα ζώα. Αυτό το μικρό δείγμα περιέχει εκατομμύρια κύτταρα, τα οποία όταν τοποθετηθούν σε έναν καλλιεργητή και με τη βοήθεια της επιστήμης, αναπτύσσονται σε έναν μυ. 

Η διαδικασία έχει να κάνει με το να «ξεγελάσεις» τα κύτταρα ώστε να πιστεύουν ότι είναι ακόμη μέσα στον ιδιοκτήτη τους. Το αποτέλεσμα; Κρέας χωρίς ζώο.

Shutterstock
Shutterstock

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του;

Δεν χρειάζεται να κοπεί το κρέας από τα ζώα, οπότε ούτε βλάπτονται ούτε πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να είναι ένας τρόπος να τρώνε κρέας και οι vegetarian ή οι vegan. 

Άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να παραχθεί από το συμβατικό κρέας. Τα προϊόντα αυτά απαιτούν μόνο το 1/10 του νερού και το 1/100 της γης που χρειάζονται για να μεγαλώσουν τα ζώα.

shutterstock
shutterstock

Καλά όλα αυτά, αλλά πόσο ασφαλές είναι;

Το καθαρό κρέας είναι ακόμη υπό ρύθμιση. Εφόσον αναπτύσσεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, το κρέας αυτό θα είναι πιο ασφαλές από το παραδοσιακό. Μπορεί να ελαττώσει επιβλαβείς παθογένειες του φαγητού, όπως σαλμονέλα και Escherichia coli, την έκθεση σε φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά αλλά και να μειώσει τις ασθένειες όπως την γρίπη των χοίρων, των πτηνών και των «τρελών αγελάδων». 

unsplash
unsplash

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Το κρέας που παράγεται σε εργαστήριο δεν είναι φτηνό. Ακόμη, χρησιμοποιούν το αίμα ζώων για να αναπτυχθούν τα κύτταρα. Ωστόσο, ψάχνουν τρόπους να χρησιμοποιούν φυτικά συστατικά. Σύμφωνα με την βιομηχανία, είναι θέμα χρόνου να μπουν αυτά τα κρέατα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Όσον αφορά στη γεύση του, από ότι φαίνεται δεν έχει διαφορά από το κανονικό κρέας. Αν και η υφή του είναι λίγο σπογγώδης, η γεύση παραμένει ίδια. 

Το μέλλον θα δείξει!