Έχεις αυπνίες; Το μοναδικό αντικείμενο που πρέπει να απομακρύνεις από την κρεβατοκάμαρά σου | 0 bovary.gr
Έχεις αυπνίες; Το μοναδικό αντικείμενο που πρέπει να απομακρύνεις από την κρεβατοκάμαρά σου | 0 bovary.gr
ΑΥΠΝΙΕΣ

Έχεις αυπνίες; Το μοναδικό αντικείμενο που πρέπει να απομακρύνεις από την κρεβατοκάμαρά σου


Μπορεί η τεχνολογία να μας κάνει να... χάσουμε τον ύπνο μας; Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι! Υπάρχει ένα αντικείμενο που μπορεί να μας επηρεάσει. Και γι’αυτό υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η πολύβουη καθημερινότητα και οι απαιτητικοί ρυθμοί της που μπορούν να επηρεάσουν την καλή ποιότητα του ύπνου μας, αλλά αποδεδειγμένα πια, και οι ηλεκτρονικές συσκευές και κατ’επέκτασιν, τα social media. Ο ύπνος μπορεί να γίνει πολύ πιο ποιοτικός και ωφέλιμος για την υγεία μας αν καταφέρουμε λίγο πριν κοιμηθούμε να απομακρύνουμε από κοντά μας το κινητό μας, το laptop μας, το tablet μας.

 

Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι η παρουσία ηλεκτρονικών συσκεύων κοντά στο κρεβάτι κατά τον ύπνο και πριν από αυτόν μας επηρεάζει αρνητικά από άποψη ηλεκτρικού φωτός (προκαλούνται παρεμβολές στον φυσικό ρυθμό λειτουργίας του σώματος) και από πλευράς ψυχολογίας. Ο δρ Στάλε Πάλεσεν, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Bergen αναφέρει ότι το κύριο πρόβλημα με τα κινητά είναι το φως που εκπέμπουν.

“Έχει τεκμηριωθεί ότι η έκθεση στον τεχνητό φωτισμό το βράδυ ενισχύει τους βιολογικούς μηχανισμούς που καθυστερούν τον ύπνο και επηρεάζει το βιολογικό ρολόι”. Την επόμενη φορά που δεν θα σας “κολλάει” ύπνος, σκεφτείτε πόση ώρα πριν χρησιμοποιήσατε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές και τα βράδια σας θα αλλάξουν.