Μια γυναίκα κοιμάται, Φωτογραφία: Shutterstock/By Africa Studio
Μια γυναίκα κοιμάται, Φωτογραφία: Shutterstock/By Africa Studio
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ

Πιστεύετε ότι μπορείτε να αναπληρώσετε όλο τον χαμένο ύπνο το Σαββατοκύριακο; Τι κακό κάνετε στον οργανισμό σας


Η αϋπνία κάνει κακό, αλλά και ο υπερβολικός ύπνος δεν πάει πίσω. 

Κάθε μέρα βάζουμε νωρίς το ξυπνητήρι και ξυπνάμε για να πάμε στη δουλειά. Το Σαββατοκύριακο όμως που δεν δουλεύουμε οι περισσότεροι, αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο και ξυπνάμε πολύ αργότερα.

Θέλουμε με έναν τρόπο να αναπληρώσουμε τον χαμένο ύπνο όλης της εβδομάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι αυτή η άστατη συμπεριφορά στον ύπνο μπορεί να κάνει κακό στην υγεία μας.

Ερευνες δείχνουν ότι όχι μόνο δεν αναπληρώνουμε τον χαμένο ύπνο, αλλά ο υπερβολικός ύπνος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ανθρώπους συνηθίζουν να κοιμούνται περισσότερο το Σαββατοκύριακο. 

Ομως, σύμφωνα με τους γιατρούς, η ιδανική διάρκεια ύπνου πρέπει να κυμαίνεται γύρω στις 7-9 ώρες, για να μπορεί να ανταπεξέλθει ο οργανισμός μας στις δυσκολίες της μέρας. 

Shutterstock
Shutterstock

Ο ύπνος που διαρκεί περισσότερο από 9 ώρες θεωρείται υπερβολή και μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό, παχυσαρκία, διαταραχές στον θυροειδή αλλά και κατάθλιψη.

Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επιδράσει άσχημα στην εγκεφαλική λειτουργία, σε μια περίοδο έξι χρόνων. Οι γυναίκες που κοιμόνταν περισσότερες από εννιά ώρες σε τακτική βάση εμφανίζουν αλλαγές στον εγκέφαλο που ισοδυναμούσαν με δύο χρόνια γήρανσης.

Μια επίσης μεγάλη επίπτωση στον οργανισμό μας είναι ότι απορυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι και μας κάνει επιρρεπείς σε πολλές αρρώστιες. Οταν κοιμόμαστε τόσο πολύ, χάνουμε το πολύτιμο φως του ηλίου, που συμβάλει στη καλή υγεία του ανοσοποιητικού μας.

Την ίδια ώρα έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται πάνω από 8 ώρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν Διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους κοιμούνται 7-8 ώρες, ακόμα κι αν το βάρος τους ήταν ελεγχόμενο.

Τέλος ο ύπνος πάνω από 8 ώρες κάθε βράδυ έχει συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο παρουσίασης καρδιακών παθήσεων και αύξηση του βάρους.

Διαβάστε επίσης: Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου αν δεν βγεις από το σπίτι μια ολόκληρη μέρα

Το σωστό χρώμα για κάθε δωμάτιο του σπιτιού -Η επιστήμη μίλησε