fbpx Αυτές οι τρεις τροφές προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου σύμφωνα με νέα μελέτη | BOVARY
Unsplash
Unsplash
15|08|2018 10:27
SHARE
ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ

Αυτές οι τρεις τροφές προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου σύμφωνα με νέα μελέτη


H πρόληψη είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας ενάντια σε κάθε ασθένεια.

Οι υγιεινές συνήθειες είναι αυτές που μπορούν να «χτίσουν τείχος» και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας νόσου, που μπορεί ακόμα και να μας κοστίσει τη ζωή.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη συχνότερη κακοήθη νόσο στους άνδρες (μετά τον πνεύμονα και τον προστάτη), όσο και στις γυναίκες (μετά τον πνεύμονα και τον μαστό).

Η κολονοσκόπηση είναι η μέθοδος που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τους πολύποδες στο έντερο και να τους αφαιρέσουμε πριν εξελιχθούν σε κακοήθεις.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει υψηλά ποσοστά ίασης στα αρχικά στάδια. Η κατανάλωση αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφών, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Μια νέα μελέτη (που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και που δημοσιεύεται στο περιοδικό Immunity) έρχεται για να μας δώσει «food for thought», αποκαλύπτοντας τρεις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι χημικές ουσίες που παράγονται από το μπρόκολο, την λαχανίδα και το λάχανο μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια διατροφή πλούσια σε Ινδολο-3-καρβινόλη (Indole 3 Carbinol -I3C) -μια μεγάλης βιολογικής σημασίας ένωση που βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα σκουροπράσινα λαχανικά και προκύπτει από την πέψη τους- μπορεί να μας προστατέψει από φλεγμονές του εντέρου και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Pexels
Pexels

Η νέα μελέτη δείχνει ότι όταν κανείς τρώει αυτά τα λαχανικά παράγονται χημικές ουσίες που, φθάνοντας στο παχύ έντερο, επιδρούν θετικά στα βλαστικά κύτταρα και προστατεύουν την εσωτερική επιφάνειά του, έτσι ώστε να ανανεωθεί χωρίς πρόβλημα.

Η διατροφή των πειραματόζωων (ποντικιών) με δίαιτες πλούσιες σε αυτές τις ουσίες, τα προστάτευσε από καρκίνο του εντέρου, ακόμη και όταν διέθεταν στο DNA τους γονίδια υψηλού κινδύνου για τη νόσο.

Χωρίς την ίδια διατροφή, τα πειραματόζωα αυτά πάθαιναν τελικά καρκίνο. Όταν όμως τα πειραματόζωα άρχισαν την προστατευτική διατροφή, σταματούσε η εξάπλωση των καρκινικών όγκων.