Shutterstock
Shutterstock
FIRST IMPRESSION

Το μικρό, απλό τρικ που πρέπει να ακολουθείς αν θέλεις να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση


Καλή πρώτη εντύπωση. Τόσο σημαντική αλλά τόσο δύσκολη, ταυτόχρονα.

Όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο, μιλάμε ή βγαίνουμε για πρώτη φορά μαζί του, θέλουμε -όπως είναι φυσικό- να του κάνουμε καλή εντύπωση.

Προσπαθούμε να διάφορους τρόπους να τον εντυπωσιάσουμε, να μας συμπαθήσει και να πάρουμε «θετικούς πόντους».

Ωστόσο, πολλές φορές κάνουμε λάθη όταν προσπαθούμε πάρα πολύ. Είτε αγχωνόμαστε, είτε λέμε τα λάθος πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Κι όμως, υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να μην τα θαλασσώσουμε και να πετύχουμε τον σκοπό μας και να «κερδίσουμε» αυτόν που έχουμε απέναντί μας.

Σύμφωνα με τον David Burkus, συγγραφέα και καθηγητή του Oral Roberts University σε θέματα καινοτομίας και ηγεσίας, υπάρχει ένα μικρό κόλπο, το οποίο παρουσιάζει σε άρθρο του στο Psychology Today.

Shutterstock
Shutterstock

Όταν βγαίνουμε ένα πρώτο ραντεβού ή πάμε σε μια εκδήλωση όπου θα γνωρίσουμε άτομα, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ενδιαφερθούμε για το άτομο που έχουμε απέναντί μας.

Όμως, δεν πρέπει να υποκρινόμαστε ότι μας ενδιαφέρουν αυτά που λέει αλλά πρέπει πραγματικά να ακούμε τον άλλον.

Να ενδιαφερθούμε και να θέλουμε να ακούσουμε και να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν, για τη ζωή, τη δουλειά ή τα χόμπι του. 

Με λίγα λόγια, πρέπει να επικεντρωθούμε στην σχέση που θέλουμε να δημιουργήσουμε με το άτομο αυτό, στην προσωπική ή επαγγελματική ζωή.

shutterstock
shutterstock

Η όλη ιδέα βασίζεται σε ένα μάθημα του συγγραφέα και καθηγητή Jim Collins, που περνούσε περισσότερη ώρα επικεντρωμένος στους μαθητές του παρά προσπαθούσε να τους εντυπωσιάσει.

«Οι φυσικές έμφυτες ψυχολογικές επιθυμίες μας έχουν να κάνουν με το ότι ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας, έτσι, αν έχεις τα ίδια ενδιαφέροντα με τον άλλο, γίνεστε πιο γρήγορα φίλοι».

Πώς μπορείς να το πετύχεις αυτό; Κάνε ερωτήσεις στους ανθρώπους για τον εαυτό τους και ενδιαφέρσου πραγματικά για την απάντηση. Ρώτησέ τους τι κάνουν και γιατί τους αρέσει. Άκου τι σου λένε και πρόσεχε ώστε να μπορείς να συνεχίσεις την κουβέντα και να μάθεις από αυτά που ακούς. 

Έτσι, προκαλείς θετικά συναισθήματα στους άλλους και μπορεί να σε βρουν ενδιαφέρον άτομο με τη σειρά τους ώστε να καταλήξετε από μια απλή συζήτηση, να δημιουργήσετε κάποιου είδους σχέση, φιλική ή επαγγελματική.

shutterstock
shutterstock