Μια μητέρα καθαρίζει με την κόρη της, Φωτογραφία: Shutterstock/By 4 PM production
Μια μητέρα καθαρίζει με την κόρη της, Φωτογραφία: Shutterstock/By 4 PM production
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

Το τρικ για να κάνεις τα παιδιά να ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού χωρίς παράπονα και κλάματα


Πόσες φορές σάς έχει ζητήσει το παιδί σας να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού και εσείς προτιμήσατε να δει τηλεόραση και να τα κάνετε μόνη σας, γιατί εσείς ξέρετε καλύτερα; 

Ολοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι υπεύθυνα. Και όλοι θέλουμε να γίνουν κάποτε υπεύθυνοι ενήλικες.

Οταν όμως μας ζητάνε να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού, θεωρούμε ότι είναι μικρά σε ηλικία και δεν μπορούν να βοηθήσουν στο νοικοκυριό. Εχουμε τη εντύπωση πως αντί να μας βοηθήσουν, θα μας τα κάνουν χειρότερα. Διπλός κόπος δηλαδή!

Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας πως οι δουλειές του σπιτιού είναι μόνο για μεγάλους (που ξέρουν να καθαρίζουν σωστά) και πως είναι μπελάς για εμάς να βάζουμε τα μικρά παιδιά να βοηθούν σε αυτές. Αυτή η πεποίθηση είναι τελείως λάθος καθώς οι δουλειές του σπιτιού μαθαίνουν στα μικρά παιδιά να είναι υπεύθυνα και να ανεξαρτητοποιούνται από πιο μικρή ηλικία.

Φυσικά δεν είναι όλες οι δουλειές κατάλληλες για όλα τα παιδιά και θα πρέπει να έχετε πλήρη επίγνωση του τι ακριβώς δουλειά θα αναθέσετε στο παιδί σας ανάλογα πάντα με την ηλικία του.

Οι δουλειές του σπιτιού, διδάσκουν στα παιδιά ότι είναι ως ισότιμα μέλη της οικογένειας, όλοι πρέπει να τις μοιράζονται ενώ παράλληλα, διδάσκουν στα παιδιά την υπευθυνότητα.

Σύμφωνα με μελέτες, οι γονείς με το να συμπεριλαμβάνουν τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού, τα εκπαιδεύουν ώστε να αναπτύξουν αίσθηση υπευθυνότητας, συναγωνισμού, ανεξαρτησίας και αυτοεκτίμησης. Επίσης, τα βοηθούν να αναπτύξουν κοινωνικές, συναισθηματικές και ακαδημαϊκές δεξιότητες.

Shutterstock
Shutterstock

Θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν ζητάτε από το παιδί να μαζέψει το δωμάτιό του, αρχίζει να γκρινιάζει και να μην θέλει να το κάνει. Οταν όμως σας βλέπει με την σκούπα στο χέρι να καθαρίζετε το σαλόνι, ζητάει να βοηθήσει και εκείνο. Να πλύνει για παράδειγμα τα πιάτα, αλλά εσείς μάλλον του λέτε «όχι, άστο γιατί μπορεί να σπάσεις κανένα πιάτο και θα μου τα κάνεις χάλια». 

Οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι η επιτυχία ενός ενήλικα σχετίζεται άμεσα με τις δουλειές σπιτιού που έκανε ως παιδί και μάλιστα, όσο πιο νωρίς ξεκινάει τόσο το καλύτερο.

Οι δουλειές βοηθάνε τα παιδιά να καταλάβουν ότι υπάρχουν και λιγότερο ευχάριστα πράγματα στη ζωή – αλλά κάποιος πρέπει να κάνει. Τα βοηθάνε να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται να συνεισφέρουν για το καλό του συνόλου. Όταν μεγαλώσουν, αυτός ο τρόπος σκέψης θα τα βοηθήσει να πετύχουν στον εργασιακό τομέα.

shutterstock
shutterstock

Εμπιστευτείτε το παιδί σας από μικρό. Όταν μιλάμε για εμπιστοσύνη δεν εννοούμε φυσικά να του δώσετε τη χλωρίνη στα έξι για να πλύνει τα ρούχα του. Αλλά το κόλπο είναι να του δείξετε εμπιστοσύνη και να τον αφήσετε να σας βοηθήσει όταν το ζητάει. Το τρικ σε όλη την υπόθεση είναι να μην του αρνείστε την βοήθεια που σας προσφέρει. 

Για παράδειγμα, ένα παιδάκι από πολύ μικρό πρέπει να μάθει να βάζει τα άπλυτά του στο καλάθι και να καθαρίζει το τραπέζι μετά το φαγητό.

Και το πιο σημαντικό είναι να μην αποθαρρύνετε τα παιδιά σας. Όταν το παιδί σας κάνει κάποια δουλειά και δεν την κάνει σωστά δεν πρέπει να του βάλετε τις φωνές και να το κάνετε να νιώσει άσχημα. Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει τι κάνει λάθος χωρίς να το αγχώνετε.

Να είστε ακριβείς όταν του ζητάτε να κάνει κάτι. Σε ένα παιδί η φράση «Φτιάξε το δωμάτιό σου» είναι περίπλοκη και αν είναι πολύ μικρό μπορεί να μην ξέρει τι ακριβώς να κάνει. Πείτε του συγκεκριμένα: «Βάλε τα ρούχα στα άπλυτα, μάζεψε τα βιβλία στη βιβλιοθήκη και πήγαινε τα ποτήρια στην κουζίνα».

Τα παιδιά πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με υπομονή όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού. Ξεκινήστε δείχνοντάς τους βήμα προς βήμα πώς να κάνουν μια δουλειά και αφού σιγουρευτείτε ότι την έμαθαν αφήστε τα να την κάνουν μόνα τους. Κι ας μην τα κάνουν καλά, δεν πειράζει. 

Σιγουρευτείτε ότι τα επαινείτε για τις προσπάθειές τους και ότι τα ενθαρρύνετε να συνεχίσουν. Μην περιμένετε να είναι όλα τέλεια!

Να θυμάστε ότι τα υπεύθυνα παιδιά γίνονται υπεύθυνοι και επιτυχημένοι ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: Εχεις παιδιά; Βρήκαμε το τέλειο τρικ για να διατηρείς το σπίτι πάντα τακτοποιημένο