unsplash
unsplash
SALAD DRESSINGS

Τα καλύτερα dressing που μπορείς να προσθέσεις στη σαλάτα σου για να την κάνεις super υγιεινή


Οι σαλάτες είναι από τα πιο υγιεινά γεύματα που μπορούμε να κάνουμε.

Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι χορταστικές και κάνουν καλό στο σώμα και την υγεία μας.

Συχνά, όμως, για να μην πεινάμε, προσθέτουμε πολλά υλικά ώστε να γίνουν πιο πλούσιες.

Διάφορα λαχανικά και toppings, κοτόπουλο, κρουτόν και άλλα. Ακόμη, για να μην είναι στεγνές διαλέγουμε dressings (σως, σάλτσες κτλ.).

Ωστόσο, κάποια από αυτά προσθέτουν θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.

Υπάρχουν, όμως, κάποια κατάλληλα dressings που είναι πιο υγιεινά αλλά και πάρα πολύ γευστικά και καλό είναι να τα προτιμούμε.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο vinaigrette

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πραγματικό superfood. Μειώνει την εγκεφαλική και σωματική φλεγμονή, προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία και την μνήμη, βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και των επιπέδων ινσουλίνης ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση του καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικού. Ακόμη, προκαλεί κορεσμό, οπότε μας χορταίνει. Ακόμη, δεν προκαλεί αύξηση βάρους αλλά βοηθά στην απώλεια. Μπορείς να προσθέσεις ξίδι μπαλσάμικο, λεμόνι, μουστάρδα και μπαχαρικά. 

Shutterstock
Shutterstock

Ταχίνι

Είναι dairy-free και φτιάχνεται από σουσάμι. Με λεμόνι, σκόρδο και πιπέρι καγιέν κάνει το ιδανικό dressing για σαλάτα. Περιέχει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Είναι χαμηλό σε νάτριο ενώ παρέχει χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και θειαμίνη.

shutterstock
shutterstock

Γουακαμόλε

Φτιάχνεται από αβοκάντο, που πρόκειται για καλό λίπος. Έχει αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και 20 διαφορετικές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Λαμβάνεις περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και Κ, μαγνήσιο και κάλιο. Το αβοκάντο σε χορταίνει, απορροφά τα αντιοξειδωτικά, ανακόπτει την «κακή» χοληστερόλη και ανεβάζει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, ενώ ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. 

shutterstock
shutterstock

Χούμους

Άλλο ένα κρεμώδες dressing που είναι dairy-free και πολύ θρεπτικό. Φτιάχνεται από ρεβύθια, ελαιόλαδο ή ταχίνι, λεμόνι, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Συνδυάζεται τέλεια με τα λαχανικά. Λαμβάνεις φυτικές ίνες, φολικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες Α, Ε και C. Όσοι καταναλώνουν χούμους, είναι 53% λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι.

Shutterstock
Shutterstock

Πέστο

Βάλε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, όπως κινόα, γλυκοπατάτα και φρέσκα φρούτα. Παίρνεις αντιοξειδωτικά από τον βασιλικό και τους ξηρούς καρπούς, όπως τα κάσιους και το κουκουνάρι. Ακόμη, θα χρειαστείς ελαιόλαδο και αλάτι. Λαμβάνεις πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σίδηρο.

shutterstock
shutterstock