Shutterstock
Shutterstock
BINGE-WATCHING

Βinge-watching: Ο εθισμός στις τηλεοπτικές σειρές έχει όνομα -Τι συμβαίνει όταν παρακολουθείς απανωτά επεισόδια


Οι τηλεοπτικές σειρές έχουν αντικαταστήσει πλέον τις κινηματογραφικές ταινίες όσον αφορά στην διασκέδασή μας.

Οι όλο και μεγαλύτερες παραγωγές σειρών και συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το Netflix έχουν μπει για τα καλά στη ζωή και τα σπίτια μας.

Οι περισσότεροι νέοι (και όχι μόνο) πλέον προτιμούν να μείνουν σπίτι και να παρακολουθήσουν σειρές στον υπολογιστή τους παρά να δουν μια ταινία στον κινηματογράφο.

«Netflix and chill», όπως το ονομάζουμε. 

Παραγωγές και ηθοποιοί παγκοσμίου φήμης στρέφονται στην μικρή οθόνη που κερδίζει έδαφος και μας καθηλώνουν με συνταρακτικές τηλεοπτικές σειρές.

Μαραθώνιοι σειρών, με πολλά επεισόδια την ίδια μέρα, μας δημιουργεί κάτι σαν εξάρτηση. Και πλέον έχουμε ορισμό γι’ αυτό το φαινόμενο. «Binge-watching».

Αλλιώς «binge-viewing» ή «marathon-viewing», πρόκειται για την πρακτική του να παρακολουθείς πολλά επεισόδια τηλεοπτικών σειρών για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω DVD ή digital streaming. 

Shutterstock
Shutterstock

Σε έρευνα του Netflix το 2014, το 74% των ανθρώπων χαρακτήρισε το «binge-viewing» ως την πρακτική του να παρακολουθείς 2-6 επεισόδια της ίδιας σειράς την φορά. 

Ο «εθισμός» αυτός μετατρέπεται σε πολιτισμικό φαινόμενο. Το 61% των συμμετεχόντων στην έρευνα του Netflix δήλωσαν ότι «πέφτουν με τα μούτρα» σε μια σειρά συχνά.

Ο ορισμός αυτός άρχισε να γίνεται δημοφιλής το 2013 ενώ τον Νοέμβριο του 2015, το Collins English Dictionary επέλεξε το «Binge-watching» ως τη λέξη της χρονιάς. 

Τώρα ξέρουμε πώς να αποκαλούμε την συνήθειά μας να καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση ή το λάπτοπ, να παίρνουμε αγκαλιά τα ποπ-κορν και να λέμε «άλλο ένα επεισόδιο».

Μπορεί να μας αρέσει, να το απολαμβάνουμε αλλά στη συνέχεια μας αφήνει εξουθενωμένους, κουρασμένους και... ξενυχτισμένους. 

shutterstock
shutterstock

Η κλινική ψυχολόγος Renee Carr αναφέρει ότι το «binge-watching» μας κάνει να νιώθουμε ωραία, λόγω των χημικών που απελευθερώνει ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με το Nbcnews.

«Όταν κάνουμε μια δραστηριότητα που μας αρέσει, ο εγκέφαλος παράγει ντοπαμίνη. Το χημικό αυτό δίνει στο σώμα μας μια φυσική, εσωτερική επιβράβευση της ευχαρίστησης που ενισχύει την συνέχιση της δραστηριότητας. Είναι το σήμα του εγκεφάλου που μεταδίδεται στο σώμα. Ο οργανισμός έτσι μοιάζει να είναι ανεβασμένος σαν να έχει πάρει ναρκωτικά. Βιώνεις μια ψευδο-εξάρτηση από την σειρά γιατί αναπτύσσεις μια λαχτάρα από την ντοπαμίνη», αναφέρει η ψυχολόγος.

Με λίγα λόγια, η εμπειρία του «binge-watching» μοιάζει με αυτήν όταν ξεκινά ο εθισμός σε κάποια ουσία ή άλλη δραστηριότητα. 

Το «binge-watching» προσφέρει μια προσωρινή απόδραση από την καθημερινότητα και μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανακούφισης του στρες, σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο του Doctor On Demand, John Mayer.

shutterstock
shutterstock

Τι συμβαίνει όμως όταν ο «μαραθώνιος επεισοδίων» τελειώνει;

Τώρα νιώθουμε θλίψη και μάλιστα περνάμε το στάδιο του θρήνου της απώλειας, αναφέρει ο δρ. John Mayer. «Το αποκαλούμε καταστατική κατάθλιψη καθώς παρακινείται από ένα αναγνωρίσιμο, απτό γεγονός. Η διέγερση του εγκεφάλου μας μειώνεται όπως σε όλες τις άλλες μορφές κατάθλιψης».

Το κλειδί για να έχουμε τα οφέλη του «binge-watching» χωρίς τις αρνητικές συνέπειες είναι να θέσουμε κάποια όρια όσον αφορά στο χρονικό διάστημα που περνάμε βλέποντας σειρές ή άλλα τηλεοπτικά προϊόντα. Π.χ. 2-3 επεισόδια ή 2 ώρες. 

Ακόμη, ισορρόπησε τον «εθισμό» σου με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες με φίλους, που είναι εξίσου απολαυστικές. Έτσι, θα μειωθεί η εξάρτησή του από μια τηλεοπτική σειρά, καθώς δεν είναι μόνο αυτή πηγή απόλαυσης.