unsplash/Alexandra Andersson
unsplash/Alexandra Andersson
SWEET POTATOES

7 λόγοι που πρέπει να αντικαταστήσεις τις κανονικές πατάτες με γλυκοπατάτες -Τα απίστευτα οφέλη στην υγεία μας


Οι γλυκοπατάτες είναι ένα φθινοπωρινό λαχανικό-ρίζα, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές.

Μπορεί το όνομά του να μας ενημερώνει ότι πρόκειται για κάτι με πολύ σάκχαρο και άμυλο, διαιτολόγοι, όμως το συστήνουν ανεπιφύλακτα.

Η διατροφολόγος και συγγραφέας του Health, Σύνθια Σας, προτείνει την γλυκοπατάτα ως συνοδευτικό πιάτο και ως υλικό στα πάντα από σούπες έως πίτες και γλυκά.

Το χρωματιστό λαχανικό, εκτός από γεύση, δίνει και πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και λόγοι για να το ενσωματώσουμε στα καθημερινά γεύματά μας με υγιεινό τρόπο και ίσως να αντικαταστήσουμε τις κανονικές πατάτες.

Είναι πηγή βιταμίνης C και Α

Και τα δύο αυτά θρεπτικά στοιχεία είναι ζωτικά για την λειτουργία του ανοσοποιητικού, κυρίως την εποχή του κρυώματος και της γρίπης. Η βιταμίνη Α αποτελεί το κλειδί για την διατήρηση υγιούς δέρματος, όρασης και της λειτουργίας των οργάνων.

Shutterstock
Shutterstock

Άλλες θρεπτικές ουσίες

Η γλυκοπατάτα μας δίνει μαγγάνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και δίνει ώθηση στην υγεία του δέρματος και των οστών. Ακόμη, παίρνεις βιταμίνη Β και μεταλλικά στοιχεία, που δίνουν ενέργεια, όπως το κάλιο

Έχουν αντιοξειδωτική δράση

Οι βιταμίνες C και Α λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση και τις ασθένειες. Για περισσότερα αντιοξειδωτικά, επιλέξτε τις μωβ γλυκοπατάτες, καθώς αυτή η απόχρωση έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

shutterstock
shutterstock

Είναι αντιφλεγμονώδη

Οι φλεγμονές αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος. Τα φυσικά αντιφλεγμονώδη συστατικά της γλυκοπατάτας έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές σε κυτταρικό επίπεδο.  

Δεν προκαλούν «έκρηξη» του σακχάρου στο αίμα

Το πλούσιο περιεχόμενο της γλυκοπατάτας σε φυτικές ίνες κάνουν το άμυλο να καίγεται αργά, έτσι δεν προκαλούν «έκρηξη» του σακχάρου στο αίμα και στα επίπεδα ινσουλίνης. 

shutterstock
shutterstock

Ρυθμίζουν την πίεση του αίματος

Το κάλιο που έχει η γλυκοπατάρα διώχνει από τον οργανισμό το υπερβολικό νάτριο και τα υγρά, κάτι που μειώνει την πίεση του αίματος αλλά και την ένταση στην καρδιά. Ακόμη, βοηθά στην ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και των μυϊκών συστάσεων.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν 12% ανθεκτικό άμυλο, μια χορταστική ουσία, σαν φυτική ίνα που το σώμα δεν απορροφά και δεν χωνεύει. Αν αντικαταστήσεις, λοιπόν, υδατάνθρακες με αυτό το άμυλο, αυξάνεις την καύση λίπους. Ακόμη, παρακινεί το σώμα να αντλήσει περισσότερες ορμόνες κορεσμού.

unsplash
unsplash

Οι ψητές γλυκοπατάτες είναι οι πιο υγιεινές. Ακόμη, μπορείς να τις λιώσεις ή να τις κάνεις πουρέ και να τις βάλεις στις σαλάτες ή στα smoothies σου. Τέλος, μπορείς να τις προσθέσεις στα γλυκά, στις πίτες αλλά και να τις τηγανίσεις αντί για κανονικές πατάτες.

Διαβάστε επίσης: 5 βραδινά γεύματα με εποχιακά λαχανικά για να μην πάρεις ούτε γραμμάριο

Οι υγιεινές τροφές που τρως πάντα λάθος

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Σε ποιες τροφές βρίσκονται και ποια είναι τα οφέλη τους για τον οργανισμό