Shutterstock
Shutterstock
MOTHERHOOD STORIES

O πιο διασκεδαστικός τρόπος να πάρουν τα παιδιά βιταμίνες -Η Κατερίνα Μαντά εξηγεί


Μπορεί οι επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι οι χυμοί υστερούν σε σχέση με τα φρούτα και δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή των γονιών, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τους συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας.

Με τον Παύλο λατρεύουμε να φτιάχνουμε φρέσκους χυμούς στο σπίτι και συχνά όταν είμαστε έξω, θα προτιμήσουμε έναν χυμό από οποιοδήποτε αναψυκτικό.

Θεωρητικά, η αντικατάσταση φρουτοχυμών από φρέσκα φρούτα, εκτός από το ότι ενισχύει την πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμινών, βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν πιο υγιεινές συνήθειες, όταν επιθυμούν ένα snack κι έχουν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες γεύσεις.

Όμως, εκτός από την παροχή θρεπτικών ουσιών, οι φυσικοί χυμοί μπορούν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να καταπολεμήσουν τη δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα, καθώς μπορούμε να τους χωνέψουμε μέσα σε μία με μιάμιση ώρα από την ώρα που θα τους πιούμε.

Βρήκαμε εύκολες συνταγές για να προσθέσετε στην διατροφή των παιδιών σας τους χυμούς, με τον πιο ευχάριστο τρόπο: 

1) Milkshake Μπανάνας

Τα συστατικά είναι 1/2 φλιτζάνι γάλα, 1 αποφλοιωμένη ώριμη μπανάνα και παγάκια.

Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε τα.

2) Μπανάνα και πορτοκάλι

Θα χρειάζεστε: 1 αποφλοιωμένο πορτοκάλι (σε κομμάτια), 1 αποφλοιωμένη ώριμη μπανάνα, μέλι και παγάκια.

Χτυπάτε όλα τα υλικά σε μπλέντερ.

Αν έχετε αποχυμωτή μπορείτε να κάνετε απίστευτους συνδυασμούς.

Να φροντίζετε πάντα να βάζετε κι ένα φρούτο με περισσότερα υγρά, όπως το πορτοκάλι, τον ανανά ή τα σταφύλια για να μην είναι πολύ πηχτός.

shutterstock
shutterstock

Οι χυμοί φρούτων είναι γεμάτοι βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και φυτοθρεπτικά στοιχεία αρκεί να είναι φυσικοί και φτιαγμένοι από εμάς τους ίδιους.

Είναι πλούσιοι σε νερό.

Οι χυμοί περιέχουν κατά μέσο όρο πάνω από 85% νερό, δηλαδή περισσότερα από 200 γραμμάρια ανά ποτήρι ή περίπου το 10-15% της ελάχιστης συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Έχουν ελάχιστα λιπαρά (εκτός από το αβοκάντο και το μάνγκο) και δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη.

Για παράδειγμα, ο χυμός μήλου περιέχει λιγότερα από 0,2 γραμμάρια λιπαρών ανά ποτήρι.

Αν μη τι άλλο είναι ένας «εύκολος» τρόπος για να πάρουν τα παιδιά βιταμίνες και να αποφύγουν τα αναψυκτικά που περιέχουν πολλή ζάχαρη και είναι σχεδόν απαγορευτικοί για την ηλικία τους.

Όσο για εμάς τους ενήλικες;  Ενισχύουν τον οργανισμό, προστατεύουν από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προσφέρουν ενέργεια, ευεξία και καλή διάθεση.

Κατερίνα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine/ www.k-mag.gr