Φωτογραφία: Unsplash/ @Fancycrave
Φωτογραφία: Unsplash/ @Fancycrave
21|10|2018 09:00
SHARE
ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Αειφορία: Η νέα παγκόσμια διατροφική τάση που προστατεύει την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος


H νέα τάση που κυριαρχεί παγκοσμίως στη διατροφή έχει να κάνει με την αειφορία, που αφορά στην κατανάλωση της τροφής με τρόπο τέτοιο που να προστατεύεται η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. 

Στην ουσία, η αειφορία είναι ένα σύστημα που σέβεται τη ζωή σε όλες τις μορφές της. Ως εφευρέτης της έννοιας, θεωρείται ο Σάξωνας δασολόγος Κάρλοβιτς, ο οποίος το 1713 χρησιμοποίησε πρώτος την  λέξη «αειφόρος».

 Όπως έχει γίνει γνωστό από έρευνες, το απόθεμα τροφής στον πλανήτη ανά έτος μειώνεται δραματικά, με τις ανεπτυγμένες χώρες να καταναλώνουν περισσότερα από όσα  χρειάζονται, πετώντας στην ουσία καθημερινά  άπειρες ποσότητες φαγητού, ενώ οι φτωχές περιοχές πλήττονται από την πείνα και την εξαθλίωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού World Food Programme, 1 στους 7 ανθρώπους στερείται επαρκούς τροφής ενώ το 1/3 της τροφής που παράγεται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια. Οπότε η οικολογική διατροφή που είναι το σύνθημα αυτής της χρονιάς κρίνεται παραπάνω από αναγκαία. Είναι ζωτικής σημασίας, αφού στην ουσία από τη δική μας συμπεριφορά θα εξαρτηθεί η πορεία του πλανήτη. Όποιες πάντως κι αν είναι οι προτιμήσεις σας, μπορείτε με πολλούς τρόπους να συμβάλλετε κι εσείς στην αειφορία, χωρίς να στερηθείτε και χωρίς να κοπιάσετε ιδιαίτερα. 

Φωτογραφία: Unsplash/ Nick Agus Arya
Φωτογραφία: Unsplash/ Nick Agus Arya

 Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Οι επιλογές σας θα πρέπει να προσανατολίζονται προς τροφές περισσότερο υγιεινές και θρεπτικές, που σέβονται περισσότερο το περιβάλλον και βελτιώνουν το εμπορικό και αγροτικό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει καταρχάς ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, που έχουν μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα. Οπότε προτιμήστε να φτιάξετε κάτι μόνοι σας στο σπίτι, παρά να αγοράσετε κάτι γρήγορο απέξω, που δεν σας προσφέρει και πολλά, ενώ παράλληλα είναι επιζήμιο και για την υγεία σας. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε να ετοιμάσετε μια σαλάτα, ή να πάρετε μαζί σας ξηρούς καρπούς, ώστε να μην αναγκαστείτε να καταφύγετε στη λύση του junk food. Επίσης,προτιμήστε τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου, που η παραγωγή τους και η καλλιέργεια τους σέβεται τον περιβαλλοντολογικό κύκλο.

2. Ένα βασικό βήμα είναι να μάθετε να μην πετάτε τροφή στα σκουπίδια. Μπορείτε να μαγειρέψετε πολύ έξυπνα με τα υπολείμματα φαγητού, ή ακόμα και να δωρίσετε φαγητό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Προσέξτε πώς καθαρίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά: αφαιρέστε  προσεκτικά τις φλούδες και κρατήστε όσο το δυνατόν περισσότερο το βρώσιμο κομμάτι. 

Επιπλέον, αν μια φορά της εβδομάδας αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κάνετε ένα πλάνο των επόμενων ημερών, θα δείτε ότι θα απαλλαγείτε από τον μπελά του να σκεφτείτε τι να μαγειρέψετε καθημερινά, θα κάνετε οικονομία και ταυτόχρονα θα μειώσετε δραστικά τα αποθέματα τροφής που έχετε συνηθίσει να πετάτε. 

Φωτογραφία: Unsplash/ Eiliv Aceron
Φωτογραφία: Unsplash/ Eiliv Aceron

3.  Αν, μάλιστα, μπορείτε προσπαθήστε να μην δημιουργείτε απόβλητα. Η ανακύκλωση φυσικά είναι η πιο διαδεδομένη και γνωστή μέθοδος, αλλά τελευταία ενδιαφέρον έχει και η κομποστοποίηση, σύμφωνα με την οποία μπορείτε να πολτοποιήσετε υπολείμματα τροφής και να τα χρησιμοποιήσετε σαν λιπάσματα.

4. Προσπαθήστε να παίρνετε από το σουπερμάρκετ μόνο τα απαραίτητα, μην κάνετε μεγάλους εφοδιασμούς, γιατί είναι σίγουρο ότι πολλά από τα προϊόντα που θα αγοράσετε θα χαλάσουν πριν καταναλωθούν. Μάθετε πώς μπορείτε να αποθηκεύετε σωστά το κάθε προϊόν, ώστε να   διατηρηθεί για μέρες σε καλή κατάσταση. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις έτοιμες συσκευασίες, ειδικά στα προϊόντα άμεσης ανάλωσης. Άντ’ αυτού κάντε μια βόλτα στις αγορές και τις λαϊκές, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα χύμα, και να πάρετε όσα εσείς χρειάζεστε- είναι πολύ συμφέρουσες και ταυτόχρονα διασκεδαστικές.

5. Προσπαθήστε να τρώτε όσο χρειάζεστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε κάποια αυστηρή δίαιτα,αρκεί να βάλετε ένα πρόγραμμα και να κόψετε τα άσκοπα και παχυντικά τσιμπολογήματα από άγχος και νευρικότητα. Καλύτερα να βρείτε άλλους τρόπους να εκτονώνεστε, όπως μια μικρή βόλτα, ή μια ασχολία που σας χαλαρώνει και σας αναζωογονεί.

Φωτογραφία: Unsplash/ rawpixel
Φωτογραφία: Unsplash/ rawpixel

6. Αν σας αρέσει τα κρέας, αλλά δεν θέλετε να γίνετε χορτοφάγοι, δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί να μην το παρακάνετε. Άλλωστε η βιομηχανία κρέατος είναι από τις πιο βλαβερές και ταυτόχρονα από τις πιο βίαιες. Παλιότερα, άλλωστε, οι άνθρωποι έτρωγαν κρέας μόνο μια φορά την εβδομάδα, οπότε ακολουθήστε το παράδειγμά τους, δείχνοντας σεβασμό στα ζώα. Επίσης, μειώστε την κατανάλωση ζωικών λιπαρών.

7. Επιλέξτε να τρέφεστε με εποχιακά και βιολογικά προϊόντα, ει δυνατόν από τη χώρα μας. Δηλαδή αν σας αρέσουν τα κεράσια, είναι καλύτερα να περιμένετε την άνοιξη κι όχι να καταφεύγετε στη λύση των κατεψυγμένων ή των εισαγόμενων. Βρείτε άλλες πρώτες ύλες για να αντικαταστήσετε τις γεύσεις που αγαπάτε- έτσι θα επεκτείνεται και τους γευστικούς σας ορίζοντες. 

8. Αν έχετε χώρο, τολμήστε να καλλιεργήσετε μόνοι σας μερικά λαχανικά, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Θα δείτε ότι ταυτόχρονα θα ομορφύνει και ο χώρος σας. Αν, για παράδειγμα, φυτέψετε τον δικό σας βασιλικό, το σπίτι θα ευωδιάζει! Η αειφορία δεν είναι σύνθετη αρκεί να πάρετε την απόφαση και να την κάνετε κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Θα δείτε πόσο θα βελτιωθεί  η ζωή σας,ενώ ταυτόχρονα θα ξέρετε ότι έχετε βάλει κι εσείς το δικό σας λιθαράκι για το μέλλον. 

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το Plogging, το νέο fitness trend που σαρώνει στο Instagram και αγαπά το περιβάλλον