Μια παρέα ανθρώπων, Φωτογραφία: Shutterstock/By g-stockstudio
Μια παρέα ανθρώπων, Φωτογραφία: Shutterstock/By g-stockstudio
ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Ψυχολόγος του Harvard αποκαλύπτει τα δύο στοιχεία του χαρακτήρα μας που προσέχουν πρώτα οι άλλοι


H πρώτη εντύπωση είναι πάντα πολύ σημαντική. Αυτό το γνωρίζουν όλοι!

Καμιά φορά μάλιστα λένε ότι η πρώτη εντύπωση που έχει κάποιος για έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει είναι συνήθως η πιο σωστή. 

Γι΄αυτό κι εσείς προσπαθείτε πάντα να δείχνετε τον καλύτερό σας εαυτό σε μια καινούργια γνωριμία ή σε μια παρέα, ακόμη και σε μια συνέντευξη για δουλειά.

Η πρώτη γνωριμία με κάποιον είναι πολύ σημαντική, αφού βάσει αυτής θα σχηματιστεί και η εντύπωση του άλλου για το πρόσωπό μας.  Η λεγόμενη «πρώτη εντύπωση» υφίσταται πραγματικά και αποτυπώνεται στη μνήμη του άλλου όσος καιρός κι αν περάσει. 

Ενας ψυχολόγος του Χάρβαρντ τονίζει ότι τα πρώτα λεπτά αφότου συναντηθούν δύο άνθρωποι για πρώτη φορά σκέφτονται μόνο δύο πράγματα και με βάση αυτά μπορούν να αξιολογήσουν αν θα συνεχίσουν να κάνουν παρέα ή όχι. 

Και όχι δεν είναι τα ρούχα που φοράτε, είτε το λαμπερό σας χαμόγελο. 

Το αληθινό μυστικό για την οικοδόμηση μιας σχέσης, φιλικής ή όχι, βρίσκεται κάπου πολύ πιο βαθιά και δεν έχει να κάνει με την εξωτερική σας εμφάνιση. 

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του Χάρβαρντ Amy Cuddy οι άνθρωποι σκέφτονται μόνο δύο πράγματα όταν γνωρίζουν για κάποιον πρώτη φορά. Πρώτον αν μπορούν να τον εμπιστευτούν και δεύτερον αν εμπνέει σεβασμό.  

Shutterstock
Shutterstock

Οπως διαβάζουμε στο Reader's Digest, ο εγκέφαλος αμέσως αξιολογεί την ελκυστικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την επιθετικότητα και την αξιοπιστία ενός προσώπου που βλέπει για πρώτη φορά.

Ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη είναι τα δύο μοναδικά πράγματα που σκέφτονται όλοι όταν είναι να γνωρίσουν κάποιον. 

Οι ερωτήσεις που αυτόματα κάνουμε στον εαυτό μας όταν γνωρίζουμε κάποιον είναι: «Μπορώ να τον εμπιστευθώ;» και «Μπορώ να το σεβαστώ αυτό το άτομο;».

Έτσι, λοιπόν, οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν πρώτα να σας εμπιστευθούν και μετά σκέφτονται αν τους βγάζετε σεβασμό. Προσπαθήστε επομένως να είστε ειλικρινείς και ευθείς για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των άλλων. 

Διαβάστε επίσης: Πρώτη συνάντηση με τους γονείς του -Τι να κάνεις για να αφήσεις τις καλύτερες εντυπώσεις

Τι δεν πρέπει να πεις όταν συναντάς κάποιον για πρώτη φορά