Pexels/ rawpixel.com
Pexels/ rawpixel.com
ΙΣΩΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΙ ΕΣΕΝΑ

Aυτό που κάνουν οι επιτυχημένες γυναίκες στην αρχή κάθε νέας χρονιάς


365 ημέρες, 365 διαφορετικές ευκαιρίες. Η αρχή κάθε νέας χρονιάς μοιάζει με την αρχή μιας ατέλειωτης διαδρομής: ο προορισμός σε κάποιους είναι άγνωστος. Σε κάποιους άλλους, εξαρχής προσδιορισμένος.

Η Πρωτοχρονιά μας βρίσκει -σχεδόν κατά κανόνα- με ενθουσιασμό και θέληση: λέμε ότι θα τηρήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας, ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια στην πορεία και θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε όλα όσα έχουμε ονειρευτεί. Η ρουτίνα της καθημερινότητας και ο μηχανικός τρόπος ζωής μας κάνει να ξεχνάμε τα θέλω μας. Το τέλος της χρονιάς φτάνει και σε πολλούς, αυτό που τελικά έχει μείνει είναι ένα κενό με ανεκπλήρωτες επιθυμίες και ερωτηματικά.

Υπάχουν όμως κι εκείνοι που νιώθουν ότι κατάφεραν όλα όσα ήθελαν. Κι αυτό είναι επιτυχία.

Αν, λοιπόν, θελήσουμε να προσδιορίσουμε την έννοια της επιτυχίας, θα λέγαμε ότι ουσιαστικά είναι η επίτευξη του στόχου. Του όποιου στόχου θέτουμε. Επιτυχημένος είναι ο άνθρωπος που ακολουθεί τον δρόμο που έχει επιλέξει, που αξιοποιεί τις ευκαιρίες και πετυχαίνει αυτό στο οποίο έχει στοχεύσει.

Επιτυχημένες γυναίκες αποκαλύπτουν αυτό που κάνουν στην αρχή κάθε νέας χρονιάς: η μεθοδικότητά τους, ίσως, γίνει πηγή έμπνευσης και για σας.

Σε άρθρο του MyDomaine, διαβάσαμε τους τρόπους που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία και αποτελούν κομμάτι ζωής των γυναικών που κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό που ονειρεύονταν. Όλα είναι θέμα οργανωτικότητας...

Το λέει η επιστήμη...

Σύμφωνα με μελέτη της καθηγήτριας ψυχολογίας Gail Matthews (Dominican University), οι άνθρωποι που (κατα)γράφουν τους στόχους τους (σε χαρτί!) επιτυγχάνουν περισσότερα από εκείνους που δεν έχουν αυτήν την συνήθεια.  

Pexels/ Burst
Pexels/ Burst

1) Τα θελω σου πρέπει να είναι συγκεκριμένα: Είναι απλό. Σκέψου με ειλικρίνεια τι είναι αυτό που θες από την ζωή σου σε όλα τα επίπεδα: Τι είναι αυτό που θες να επιτύχεις; Τι είναι αυτό που χρειάζεσαι να μάθεις; Ποιες αλλαγές πρέπει να έχεις για καλύτερη υγεία; Ποιο είναι το όνειρο ζωής σου; Πόσα χρήματα θες να βγάλεις;

Γράψε τις απαντήσεις σε ένα χαρτί. Να είσαι ξεκάθαρη με τα θέλω σου. Άρχισε να οραματίζεται τα αποτελέσματα και να σκέφτεσαι πώς θα νιώθεις όταν καταφέρεις να υλοποιήσεις τους στόχους σου. Αυτή η διαδικασία σε γεμίζει δυναμισμό.

2) Οι επτά κατηγορίες: Χρήμα, καριέρα, οικογένεια, υγεία, σχέσεις, προσωπική πρόοδος, κοινωνική συνεισφορά. Σημείωσε τους στόχους που θες να επιτύχεις σε κάθε κατηγορία και σκέψου τους λόγους για τους οποίους τους θέτεις. Ετσι θα αντιληφθείς την πραγματική σημασία τους στη ζωή σου. Λέμε «θέλω λεφτά», «θέλω σχέση», «θέλω να αποκτήσω το τάδε ακίνητο», αλλά ίσως να μην έχουμε μέσα μας ξεκάθαρο τον λόγο που θέλουμε όλα αυτά. Αξίζει πράγματι τον κόπο να τα αποκτήσουμε; Ή απλά συγκρίνουμε την ζωή μας με την ζωή των και παρασυρόμαστε; 

3) Βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι: Σε πρώτη φάση, σκέψου τι είναι αυτό που λείπει από την καθημερινότητά σου και τι θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου άμεσα, αναφέρει το άρθρο. Πχ. Να πληρώσεις τις οφειλές σου, να ξεκινήσεις γυμναστική σε εβδομαδιαία βάση ή να φεύγεις από την δουλειά σου στην ώρα σου. Σε δεύτερη φάση, σκέψου τι είναι αυτό που χρειάζεσαι γενικότερα: να αλλάξεις κατοικία, να βελτιώσεις την εμφάνισή σου, να πάρεις αύξηση στη δουλειά σου.

4) Η πίστη στον στόχο: Να είσαι σίγουρη γι’ αυτό που θες να επιτύχεις, να πιστεύεις σε αυτό με όλη σου την δύναμη. Μην σκέφτεσαι πρώτα τα εμπόδια που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία. Να σκέφτεσαι το αποτέλεσμα και την ανταμοιβή. Η Oprah Winfrey έχει δηλώσει ότι είναι υπέρμαχος αυτής της «μεθόδου».

5) Χρονοδιάγραμμα: Αφού έχεις οριοθετήσει τους στόχους σου, είναι η στιγμή να θέσεις ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Για παράδειγμα: «Μέχρι τον Μάιο της νέας χρονιάς θέλω να έχω χάσει χ βάρος». «Μέχρι το τέλος του χρόνου θέλω να έχω αποκτήσει νέο αυτοκίνητο».

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ένα: να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για τις καθημερινές νίκες του που πολλές φορές ούτε καν τις αντιλαμβάνεται...