Σαλάτα, Φωτογραφία: Unsplash/Jez Timms
Σαλάτα, Φωτογραφία: Unsplash/Jez Timms
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 υγιεινά υλικά που πρέπει να προσθέσετε στη σαλάτα σας για να γίνει θρεπτική


Οι σαλάτες είναι από τα πιο υγιεινά γεύματα που μπορούμε να φάμε μέσα στην ημέρα. Αρκεί βέβαια να μην είναι πλημμυρισμένες μέσα στη σως. 

Είναι απαραίτητες για μια ισορροπημένη διατροφή. Συνήθως είναι ένα πιάτο ελαφρύ, χωρίς πολλές θερμίδες.

Οι διατροφολόγοι τις θεωρούν σημαντικές για την άμεση απώλεια βάρους, για την ευεξία του σώματος και την καλή υγεία του. 

Μια σαλάτα είναι απαραίτητο συνοδευτικό των γευμάτων μας και μπορεί ακόμα και να αντικαταστήσει ένα κύριο γεύμα μας.

Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από την σωστή παρασκευή της σαλάτας που ανέκαθεν κέρδιζε έδαφος στο διαιτολόγιό μας αν θέλαμε να χάσουμε βάρος ή να το διατηρήσουμε.

Στο άκουσμα της σαλάτας πολλοί δυσανασχετούν: Φαντάζονται ένα πιάτο με «πρασινάδα» - όπως πολλοί συνηθίζουν να αποκαλούν το μαρούλι και την ρόκα-, άνοστο και.. βαρετό.

Ωστόσο η σαλάτα αν φτιαχτεί σωστά, με τα σωστά υλικά μπορεί να γίνει ένα ιδανικό γεύμα. Το πιο ελαφρύ και το πιο υγιεινό. Και γιατί όχι, απόλυτα γευστικό.

Παρακάτω σου δίνουμε 8 υλικά που μπορούν να «απογειώσουν» την σαλάτα σου, όπως διαβάζουμε στο Insider. 

 Brooke Lark/Unsplash
Brooke Lark/Unsplash

1. Τυρί κότατζ

Εχει πλούσια διατροφική αξία, πρωτεΐνες, ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες. Είναι ιδανικό για δίαιτες και αποτελεί το αγαπημένο σνακ των αθλητών και των bodybuilders. 

2. Κινόα

Αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών με αποτέλεσμα να διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου, αλλά και να εντείνει το κορεσμό. Χαρακτηρίζεται ως πηγή ω-3 λιπαρών οξέων ενώ αποτελεί και καλή πηγή ασβεστίου. Γενικά η κατανάλωση κινόας σε εβδομαδιαία βάση μόνο ωφέλιμη αποδεικνύεται για τον ανθρώπινο οργανισμό.

3. Μύρτιλα

Είναι μικρές μπλε φρουτώδεις μπαλίτσες και αποτελούν ένα από τα αγαπημένα φρούτα των Αμερικανών. Τα μύρτιλα είναι μια εξαιρετική πηγή σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, Α και Ε, βήτα καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο και φωσφόρο.

 Joanna Kosinska/unsplash
Joanna Kosinska/unsplash

4. Αποξηραμένα σύκα

Είναι πολύ θρεπτικά, κάνουν καλό στη σιλουέτα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ είναι το ιδανικό σνακ για όλη τη μέρα.

5. Ηλιόσποροι

Αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ γιατί είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη. Είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε σαλάτες.

6. Κεφίρ

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία super foods. Εχει υψηλή συγκέντρωση σε προβιοτικά, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιοξειδωτική δράση, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, D και συμπλέγματος Β, πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνήσιου.

Prudence Earl/unsplash
Prudence Earl/unsplash

7. Αυγά

Το αυγό αποτελεί τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου.

8. Γκρανόλα

Είναι το μίγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων που μπορείς να προσθέσεις στη σαλάτα σου για να δώσεις μια τραγανή, νόστιμη πινελιά. Η γκρανόλα είναι μια τροφή που πολλοί πρέπει να εντάξουν στη διατροφή τους! Κάνει καλό στο δέρμα, βοηθά στην απώλεια βάρους και δίνει ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Τρως σαλάτα και πρήζεσαι; Ορίστε τι μπορεί να φταίει, οι 5 ένοχοι

4 συστατικά που κάνουν ακόμα και την πιο light σαλάτα παχυντική