Παιδί και τηλεόραση, Φωτογραφία: Pixabay/mojzagrebinfo
Παιδί και τηλεόραση, Φωτογραφία: Pixabay/mojzagrebinfo
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ TV

Παιδί και τηλεόραση: Η Κατερίνα Μαντά αναρωτιέται πόσους καβγάδες μπορεί να αντέξει μια μάνα;


Σχεδόν 2 με 3 φορές την εβδομάδα έχουμε την ίδια συζήτηση με τον Παύλο. «Πότε θα μπορώ να βλέπω όση τηλεόραση θέλω;» και η απάντηση είναι «ποτέ!».

Οκ, δεν το λέω φωνάζοντας αλλά γελώντας, γιατί μπορεί κανείς να θέλει να βλέπει τηλεόραση από το πρωί έως το βράδυ, αλλά δύσκολα αντέχει. Γιατί απλά και μόνο ο οργανισμός αντιδρά, τα μάτια τσούζουν και ο πονοκέφαλος έρχεται και μένει!

Αλλά, ας επανέρθουμε στο θέμα μας. Με την αδελφή μου μεγαλώσαμε με πολύ περιορισμένη τηλεόραση, εννοώντας ότι βλέπαμε μόνο το σαββατοκύριακο κι αυτό ήταν μετά τις ειδήσεις την καθιερωμένη ελληνική ταινία.

Βλέπαμε παλιές αμερικάνικες κλασσικές ταινίες στο βίντεο, κι έτσι μάθαμε να εκτιμούμε τον καλό κινηματογράφο, αλλά όταν με ρωτούν για παιδικά της εποχής μας τα ξέρω μόνο εξ ακοής.

Τότε δεν θυμάμαι να είδα «sport Bily», «Αστυνόμο Σαϊνι», άντε λίγα κλασσικά κινούμενα σχέδια και “Κάντι-Κάντι» στο σπίτι της τότε κολλητής μου.

Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και γι αυτό υπάρχουν κι άλλοι «κανόνες» στο σπίτι. Υπάρχουν όρια, και κάποια είναι συζητήσιμα, αλλά και προϋποθέσεις.

Ψάχνοντας ανακάλυψα το εξής: Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει τα παρακάτω σχετικά με την τηλεθέαση ανάλογα με την ηλικία των παιδιών:

  • τα νήπια κάτω των τριών ετών δεν χρειάζεται να βλέπουν τηλεόραση, διότι σε αυτό το στάδιο ανάπτυξής τους, η ταχύτατη εναλλαγή των εικόνων δεν τους επιτρέπει την κατανόηση του περιεχόμενου των προγραμμάτων
  • τα παιδιά 3-5 ετών καλό θα ήταν να βλέπουν τηλεόραση περίπου μισή ώρα την ημέρα, αλλά μόνο επιλεγμένα παιδικά προγράμματα
  • τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να σπαταλούν περίπου δύο ώρες μπροστά σε οθόνες τηλεόρασης ή υπολογιστή κατά μέσο όρο την ημέρα.

Σύμφωνα με την Ψυχολόγο – Λογοθεραπεύτρια, Νικολοπούλου Έφη, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές για την τηλεοπτική διαπαιδαγώγηση.


• Γονείς και παιδιά καλό είναι να λειτουργούν με στόχο στο τηλεοπτικό πρόγραμμα (συγκεκριμένες εκπομπές) φτιάχνοντας ένα ημερήσιο ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει και τηλεοπτικό χρόνο.
• Οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια όταν η φαντασία που προκαλούν τα τεχνολογικά μέσα γίνονται δυσβάστακτα για την παιδική ψυχή.
• Δώστε χώρο και χρόνο στο παιδί να επεξεργαστεί τις συναισθηματικές επιδράσεις της τηλεόρασης.
• Συζητήσεις επεξηγηματικές για το πρόγραμμα που παρακολούθησαν τα παιδιά με ευαισθησία και κατανόηση χωρίς να είναι καθοδηγούμενες από τον ίδιο το γονέα για δική του ικανοποίηση.
• Ξεκάθαρες απαντήσεις στα προβλήματα, τις ερωτήσεις και τα σχόλια που κάνει το ίδιο το παιδί.
• Ύπνος και τηλεόραση δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Για να έχει το παιδί ήρεμο ύπνο χωρίς διαταραχές ή εφιάλτες θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί ομαλά τα θέματα της εκπομπής που παρακολούθησε και να έχει ολοκληρώσει τη φάση της επεξεργασίας μειώνοντας το διεγερτικό στάδιο της φαντασίας.
• Η πλήρης απαγόρευση και ο αυταρχισμός γύρω από το θέμα της τηλεόρασης δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό και είναι πιθανό -όπως συμβαίνει με τις απόλυτες απαγορεύσεις- να δημιουργηθούν εντάσεις και αντιδράσεις.

• Η τηλεόραση καλό θα ήταν να μην λειτουργεί ως ανταμοιβή, αλλά ούτε και ως τιμωρία γιατί έτσι αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Θεωρώ ότι με λίγη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, μπορεί να βρεθεί μία μέση λύση, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι… για να μην είναι η τηλεόραση ανοιχτή όλη μέρα!

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr