Χάδια σε μωρό, Φωτογραφία: Shutterstock/By Golubovy
Χάδια σε μωρό, Φωτογραφία: Shutterstock/By Golubovy
ΜΩΡΟ

Νέα έρευνα για το χάδι των γονιών στα μωρά -Οχι μόνο τα ηρεμεί, αλλά ανακουφίζει τον πόνο τους


Μήπως είστε από εκείνες τις μητέρες τους που δεν σταματούν να χαϊδεύουν το μωρό τους; Εάν η απάντηση είναι «ναι», τότε κάνετε πολύ σωστά. 

Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα, η φυσική εκδήλωση στοργής κατά την περίοδο ανάπτυξης ενός μωρού είναι ακόμη πιο σημαντική από ό,τι νομίζαμε.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από το Πανεπιστήμιο John Moores στο Λίβερπουλ διαπίστωσαν ότι το χάδι των γονιών όχι μόνο ηρεμεί τα μωρά, αλλά ανακουφίζει τον πόνο τους.

Μεχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι όσο αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας, τόσο περισσότερο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους.

Τώρα πια ξέρουμε ότι το απαλό και αργό χάιδεμα ενός μωρού μειώνει στον εγκέφαλό του τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι το απαλό άγγιγμα με ταχύτητα τριών εκατοστών το δευτερόλεπτο ενεργοποιεί νεύρα ευαίσθητα στην αφή και καταστέλλει δυσάρεστα συναισθήματα.

Εάν λοιπόν θέλετε να ηρεμήσετε και να ανακουφίσετε το μωρό σας από τον πόνο, τότε κάντε του πολλά χάδια. Τα μωρά μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών παθαίνουν κολικούς και κλαίνε έντονα. Αυτό συνήθως γίνεται πιο έντονο τις βραδινές ώρες. 

Ένα λοιπόν απαλό άγγιγμα και ένα καθησυχαστικό χάδι μπορεί να ηρεμήσουν ως έναν βαθμό ένα μωρό, που είναι ανήσυχο και πονάει.

Διαβάστε επίσης: Tο πανέξυπνο τρικ μιας μητέρας για να πίνουν τα παιδιά το φάρμακό τους

Πατέρας φωτοσοπάρει το μωρό του και αφυπνίζει γονείς -Πώς η απερισκεψία μπορεί να στοιχίσει μια ζωή