Τρόποι να διαχειριστείς την απόρριψη, Φωτογραφία: Shutterstock/By fizkes
Τρόποι να διαχειριστείς την απόρριψη, Φωτογραφία: Shutterstock/By fizkes
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

7 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την απόρριψη -Στάσου στο ύψος σου


Η απόρριψη είναι μέσα στη ζωή και σίγουρα δεν είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα. 

Είναι ένα δυσάρεστο γεγονός που μας συνταράσσει και κλυδωνίζεται ο συναισθηματικός μας κόσμος. 

Κάθε άνθρωπος έχει έρθει αντιμέτωπος με την απόρριψη κάποια στιγμή στη ζωή του. Είτε αφορά την ερωτική του σχέση, είτε την εργασία του, τους φίλους του, την οικογένεια ή οτιδήποτε άλλο, είναι δύσκολο να την διαχειριστεί και κυρίως να την αντέξει. 

Η απόρριψη προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Θυμό, ματαίωση, απογοήτευση, αδικία, ανασφάλεια, πικρία και πολλές φορές αγανάκτηση. Αρκετές φορές η απόρριψη σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων. 

Η απόρριψη είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής. Ο τρόπος, όμως, με την οποία την διαχειριζόμαστε καθορίζει και το πόσο «επιβιώνουμε».

Εχει σημασία το πώς αντιδράμε στο συγκεκριμένο δυσάρεστο γεγονός και πώς διαχειριζόμαστε τις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό μας σχετικά με αυτή.

Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, καταλήξαμε σε κάποιους βασικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε την απόρριψη με αξιοπρέπεια.

1. Αποδοχή

Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να αποδεχτείς το γεγονός χωρίς να βάζεις τον εγωισμό σου σε πρώτο πλάνο. Αποδέξου την κατάσταση και εστίασε σε σένα. Η απόρριψη είναι φυσιολογική και συμβαίνει σε όλους μας.

2. Ευθύνες

Προσπάθησε να εντοπίσεις το μερίδιο της ευθύνης σου και να δεις αντικειμενικά και ψύχραιμα τα πράγματα. Βρες την πηγή της απόρριψής σου και πού οφείλεται. Αν το καταφέρεις αυτό, τότε σίγουρα έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα. Και μην ξεχνάς ότι η ευτυχία μας δεν καθορίζεται από τη γνώμη ή τη στάση των άλλων, αλλά πηγάζει από την πίστη που έχουμε στον εαυτό μας και στις δυνάμεις μας.

3. Ανάλυσε τα συναισθήματά σου 

Αγκάλιασε τα συναισθήματα που έχεις, όσο αρνητικά κι είναι και ξεκαθάρισε τι νιώθεις. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσεις να ελέγχεις πάλι το πώς αισθάνεσαι. Αφιέρωσε χρόνο ώστε να αναλύσεις αυτό που νιώθεις και να ξεκαθαρίσεις τα συναισθήματά σου και σίγουρα αυτό θα σε βοηθήσει να κερδίσεις τον έλεγχο που αναζητάς. Για παράδειγμα μην πεις «δεν είμαι καλά». Περιέγραψε τι νιώθεις. Είναι πόνος; Απογοήτευση; Θυμός; Γίνε συγκεκριμένη. 

4. Δεν είσαι η μόνη

Ολοι οι άνθρωποι έχουν έρθει αντιμέτωποι με την απόρριψη. Δεν είσαι μόνη σου. Το γνωρίζεις πολύ καλά ότι είναι αδύνατο να μας αγαπούν και να μας εκτιμούν όλοι. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εστιάσεις σε όσους αξίζουν πραγματικά να είναι στη ζωή σου.

5. Η απόρριψη πονάει και θα περάσει

Κάθε εμπόδιο γίνεται για καλό. Μέσα από την απόρριψη, θα νιώσεις πιο δυνατή και πιο ώριμη στο τέλος της ημέρας. Προσπάθησε να αποδεχτείς ότι η απόρριψη πονάει και ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έχεις να μάθεις κάτι για σένα. Κάθε τέλος είναι μια καινούργια αρχή. Και εσύ πρέπει να προχωρήσεις μπροστά. 

6. Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου. Να σε αγαπάς

Δεν πρέπει να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου. Μην ρίχνεις όλες τις ευθύνες σε εσένα και μην φορτώνεσαι με ευθύνες που δεν σου αναλογούν. Πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου και να προσπαθείς να είσαι ψύχραιμη με τις αρνητικές σκέψεις που σε κατακλύζουν. 

7. Μην τα παρατάς και κοίτα μπροστά

Δεν έχει σημασία πόσες φορές πέφτεις κάτω, αλλά πόσες φορές σηκώνεσαι. Η απόρριψη πονάει, αλλά μας κάνει και καλό γιατί μπορεί να μας διδάξει πώς να γίνουμε πιο δυνατοί για να πετύχουμε τους στόχους μας στο μέλλον. Η ζωή προχωράει, κοιτάμε μπροστά και οφείλουμε στον εαυτό μας να πηγαίνει παρακάτω αφήνοντας πίσω μας το παρελθόν και τα αρνητικά συναισθήματα που το συνοδεύουν. 

Διαβάστε επίσης: 5 πράγματα που μια σύμβουλος γάμου δεν θα έλεγε ποτέ στον σύζυγό της

Ο σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να συγχωρείς ή να δικαιολογείς τον σύντροφό σου, ειδικά μέσα στο γάμο

Άρνηση, θυμός, κατάθλιψη -Τα στάδια του πένθους