Αντιμετώπιση άγχους και φόβου, Φωτογραφία: Shutterstock/By Nick Starichenko
Αντιμετώπιση άγχους και φόβου, Φωτογραφία: Shutterstock/By Nick Starichenko
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Η τεχνική που σε βοηθά να ξεπεράσεις τον φόβο και το άγχος -Την αποκάλυψαν ψυχολόγοι


Oλα τα αρνητικά συναισθήματα έχουν σαν βάση τους τον φόβο.

Η αντίδραση του οργανισμού στον φόβο είναι το στρες και το άγχος. Επομένως ο φόβος με το στρες είναι δύο συναισθήματα αλληλένδετα. 

Οσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος μας, τόσο περισσότερο στρες νιώθουμε και αυτό όπως πολύ καλά γνωρίζετε σε πολλές περιπτώσεις έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι αγχώδεις και ζορίζονται στην καθημερινότητά τους. Πέρα από το αρνητικό συναίσθημα που τους πνίγει, το στρες και το άγχος δημιουργούν μια σειρά από δυσλειτουργίες και ανισορροπίες στον οργανισμό με την έκκριση κορτιζόλης και αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες.

Οι ψυχολόγοι λοιπόν βρήκαν μια τεχνική για να μπορέσει κανείς να διαχειριστεί τους φόβους και το άγχος του. Δεν είναι πολύπολοκη και λειτουργεί τις περισσότερες φορές.

Όσοι αισθάνονται ότι κυριεύονται από το στρες και τον φόβο και δεν μπορούν εύκολα να τα αντιμετωπίσουν, υπάρχει η κατάλληλη μέθοδος και τεχνική σύμφωνα με την οποία μπορούν να απελευθερωθούν από το καθημερινό ψυχολογικό «βάρος» του άγχους.

Οι ψυχολόγοι σημειώνουν ότι η αποστασιοποίηση της κατάστασης βοηθά πάρα πολύ. Δηλαδή να μπορούν να κοιτούν τον φόβο και το άγχος τους σαν εξωτερικοί παρατηρητές. 

Οταν παρατηρεί κάτι κανείς, νιώθει αυτόματα απέναντι σε αυτό και όχι ένα με αυτό. Αυτή η τεχνική αυτόματα μας απομακρύνει από αυτό καθώς είμαστε στη θέση του παρατηρητή. 

Του παρατηρητή του ίδιου μας του εαυτού.

Shutterstock
Shutterstock

Μια άσκηση για να καταφέρνετε και να παίρνετε απόσταση από όσα σας αγχώνουν είναι να μην χρησιμοποιείτε το «εγώ» όταν αναφέρεστε στα συναισθήματά σας, αλλά να χρησιμοποιείτε το τρίτο ενικό ή το όνομά σας.

Για παράδειγμα: «Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρω σήμερα στο μίτινγκ». Θα πρέπει να πείτε: «H Μαρία φοβάται ότι δεν θα τα καταφέρει στο μίτινγκ». 

Ετσι, όταν βγάλετε τον εαυτό σας έξω από μια κατάσταση και δείτε τον εαυτό σας σαν να παίζει σε ταινία και εσείς είστε ο θεατής, τότε μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.  

Δείτε τα πράγματα και τις σκέψεις σαν να ήταν σκέψεις κάποιου άλλου ανθρώπου. Αυτό βοηθά πολύ.

Κάθε φορά που σας παίρνει η κατηφόρα των σκέψεων και αγχώνεστε όλο και περισσότερο, προσπαθήστε να βιώσετε την κατάσταση σαν να συμβαίνει σε κάποιον άλλον. Αυτό θα σας ηρεμήσει και θα σας κάνει να δείτε τα πράγματα πιο αντικειμενικά. 

Διαβάστε επίσης: «Δεν νιώθω ο εαυτός μου. Νιώθω σαν να παίζω σε ταινία» -Η διαταραχή που βιώνεις τα πάντα από απόσταση

Η μία λέξη που πρέπει να χρησιμοποιούμε για να μειώσουμε το άγχος μας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους