Πρόσληψη, Φωτογραφία: Shutterstock/By fizkes
Πρόσληψη, Φωτογραφία: Shutterstock/By fizkes
ΕΡΓΑΣΙΑ

To βιογραφικό «πέθανε» -Να τι κάνουν οι καινοτόμες εταιρείες για να προσλάβουν ικανό προσωπικό


Η αποστολή του βιογραφικού είναι η πρώτη κίνηση που κάνουν όλοι όταν θέλουν να αναζητήσουν μια θέση εργασίας.

Οταν πρόκειται για την καριέρα σας, η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο. Οσο μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία έχει κανείς στον τομέα του, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να πάρει τη θέση που τον ενδιαφέρει. 

Ωστόσο, το 1998 πραγματοποιήθηκε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι η προηγούμενη εργασιακή εμπειρία είναι στην πραγματικότητα ένας από τους ασθενέστερους δείκτες της μελλοντικής επιτυχίας ενός ατόμου σε μια δουλειά. 

Γιατί όμως εξακολουθούν οι εταιρείες να βασίζονται στο βιογραφικό σημείωμα ως το κύριο εργαλείο τους όταν πρόκειται για προσλήψεις; Δεν έχει κανένα νόημα, αναφέρει δημοσίευμα του inc.com.

Αυτό που έχει νόημα είναι να καινοτομούμε επιθετικά στις πρακτικές πρόσληψης, και αυτό κάνουν πολλές εταιρείες, όπως οι Tesla, Accenture, LinkedIn και πολλά άλλες.

Οι εταιρείες αυτές δεν δίνουν βαρύτητα στα βιογραφικά σημειώματα που λαμβάνουν καθημερινά, αλλά αντ 'αυτού βασίζονται στην τεχνολογία που βασίζεται στην νευροεπιστήμη και τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη  για να καθορίσει αν ένας υποψήφιος είναι κατάλληλος και πόσο πιθανό είναι να επιτύχει σε μια θέση εργασίας. 

Στην περίπτωση των Tesla, Accenture και LinkedIn, το κάνουν αυτό σε συνεργασία με την Pymetrics, και αξιολογούν τις γνωστικές και συναισθηματικές δυνατότητες ενός ατόμου σε ένα παιχνίδι 30 λεπτών. 

Ουσιαστικά, οι υποψήφιοι συμπληρώνουν κουίζ ή κάνουν κάποια παζλ, τα αποτελέσματα των οποίων αναλύονται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι πρακτικές αποκαλύπτουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων του ατόμου, τη δυνατότητα πολλαπλής εκτέλεσης και το επίπεδο αλτρουισμού του. 

Shutterstock
Shutterstock

Όταν αυτές οι εταιρίες προσλαμβάνουν νέο προσωπικό, δίνουν προτεραιότητα στον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα ενός ατόμου έναντι της προηγούμενης εργασιακής εμπειρίας.

Δεν έχει σημασία τι έκανε κάποιος πριν έρθει σε μια νέα δουλειά. «Όταν προσλαμβάνουμε, αυτό που ψάχνουμε είναι αυτό το αδιαμφισβήτητο μίγμα δυναμισμού και ταλέντου», λένε οι ειδικοί. 

Κάποιος που έχει δυνατή θέληση, είναι κάποιος που θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει αυτό που θέλει. Και αυτό είναι ανεκτίμητο.  

Δεν έχει σημασία η εργασιακή εμπειρία ενός ατόμου, ούτε το βιογραφικό του σημείωμα, αλλά κατά πόσο έχει θέληση, δυναμισμό και φιλοδοξία για την μελλοντική του επαγγελματική καριέρα. 

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη για δουλειά -Manager αποκαλύπτει τα λάθη που κάνεις και σου στοιχίζουν την πρόσληψη

Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις σε μια συνέντευξη για δουλειά