Pexels/ Pixabay
Pexels/ Pixabay
ΔΕΣ ΚΑΘΑΡΑ

7 τοξικές σκέψεις που σε μπλοκάρουν και βάζουν εμπόδια στην καθημερινότητά σου


Δεν υπάρχει ζωή χωρίς προβλήματα και εμπόδια. Το θέμα δεν είναι να τα αποφεύγουμε.

Το θέμα είναι να μπορούμε να συνυπάρχουμε με αυτά, να τα διαχειριζόμαστε με καθαρή σκέψη και να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να χάνουμε το κουράγιο μας αν αυτές δεν αποδίδουν.

Οι αρνητικές σκέψεις είναι μέρος του εαυτού μας, είναι αντανάκλαση των στιγμών που μας καθόρισαν και του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε την πραγματικότητα.

Όταν εμφανίζονται, αυτό που πρώτα πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε την προέλευσή τους.

Οι λόγοι που μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα είναι πάντα βαθύτεροι. Υπάρχουν σκέψεις που μας εμποδίζουν να δούμε καθαρά και μας κρατούν πίσω. Είναι η αιτία τοξικών καταστάσεων της ζωής μας.

Υποβαθμίζουν την προσωπικότητά μας, εμποδίζουν την πρόοδό μας, κάνουν την ζωή να φαίνεται πιο δύσκολη, πιο περίπλοκη, ανυπόφορη.

Ποιες είναι οι τοξικές σκέψεις που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε μπροστά;

Unsplash/Patrick Tomasso
Unsplash/Patrick Tomasso

1) «Είναι αργά πια για να... »: Μπορείς να αλλάξεις ό,τι θελήσεις, όποτε το θελήσεις. Φτάνει να το αποφασίσεις και να πιστέψεις στην δύναμή σου. Εσύ προκαλείς τις καταστάσεις, θετικές ή αρνητικές.

2) Σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι: Πιστεύεις ότι οι γύρω σου διαρκώς σε κρίνουν; Να θυμάσαι αυτό: κανείς δεν σε κρίνει περισσότερο από όσο κρίνεις εσύ τον εαυτό σου. Όλοι είναι πολύ απασχολημένοι με τον εαυτό τους για να ασχολούνται με το τι κάνεις ή δεν κάνεις καλά. Κάνε αυτό που σε ευχαριστεί και αγνόησε την γνώμη τους. Αν δεν συμφωνούν με αυτό που κάνεις, είναι δικό τους πρόβλημα.

3) Έχεις την πεποίθηση ότι κάποιος άλλος «σε συμπληρώνει»: Μην βασίζεις ποτέ την ευτυχία σου σε ένα πρόσωπο. Μην περιμένεις κανείς να σε «συμπληρώσει». Εδώ και τώρα μπορείς να είσαι ευτυχισμένη για έναν και μόνο λόγο: γιατί έχεις εσένα.

Unsplash/Josefa nDiaz
Unsplash/Josefa nDiaz

4) «Έχω πάντα δίκιο»: Τα άτομα που πιστεύουν ότι έχουν πάντα δίκιο, αδυνατούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με τους γύρω τους. Αυτή η πεποίθηση είναι ο σίγουρος δρόμος προς την στασιμότητα, ένα εμπόδιο στην πρόοδο. Οταν είμαστε ανοιχτοί σε απόψεις, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε με αυτές, αντλούμε γνώση και μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας. 

5) Πιστεύεις ότι είσαι θύμα: Δεν είσαι θύμα των άλλων. Είσαι θύμα της πλευράς του εαυτού σου που δεν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του. Εσύ έχεις ευθύνη για το πώς νιώθεις. Νιώσε υπεύθυνη για το μέλλον σου.

6) Είσαι προσκολλημένη στο παρελθόν: Το μέλλον μας καθορίζεται από τις σκέψεις μας. Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει το μέλλον σου αν εσύ δεν του το επιτρέψεις. Ο,τι συνέβη στο παρελθόν ανήκει εκεί.

7) Πιστεύεις ότι μπορείς να αλλάξεις τους άλλους: Κανέναν δεν μπορείς να αλλάξεις: αν κάποιος αλλάξει είναι γιατί το έχει επιλέξει. Κάθε προσπάθειά σου να αλλάξεις τον χαρακτήρα ενός προσώπου να ξέρεις ότι θα είναι πάντα άκαρπη.