Φωτογραφία: Shutterstock/ Goran Bogicevic
Φωτογραφία: Shutterstock/ Goran Bogicevic
ΥΓΕΙΑ

Το λίπος στην κοιλιά δεν οφείλεται μόνο στο φαγητό -Οι παράγοντες που αγνοείς


Η απώλεια λίπους από την κοιλιά είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Η επίπεδη κοιλιά δεν είναι μόνο αισθητικό πλεονέκτημα, αλλά έχει σημαντικά οφέλη και για την υγεία.

Οπως τονίζουν οι ειδικοί το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά είναι επικίνδυνο για την υγεία. Αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για ασθένειες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Ο ιατρικός όρος για το ανθυγιεινό λίπος στην κοιλιά είναι το «σπλαχνικό λίπος», το οποίο αναφέρεται στο λίπος που περιβάλλει το ήπαρ και άλλα όργανα στην κοιλιά σας.

Εκτός από την κακή διατροφή και την απουσία άσκησης, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να συσσωρεύουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

Η κληρονομικότητα, ο σωματότυπος, το στρες, η ηλικία, οι ορμονικές αλλαγές και οι διαταραχές ύπνου είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του κοιλιακού λίπους. 

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, συμβάλλουν στην κατακράτηση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κληρονομικότητα καθορίζει σε ένα μικρό βαθμό την προδιάθεση για συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά. 

Αν κοιμάστε λιγότερες από 5 ή περισσότερες από 8 ώρες τη νύχτα, κινδυνεύετε να συγκεντρώσετε λίπος στην κοιλιά.

Οσον αφορά την ηλικία, είναι γνωστό ότι η αύξηση του λίπους στην κοιλιά κατά την εμμηνόπαυση είναι εξαιρετικά συχνή. Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος, στην οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν δραματικά, προκαλώντας την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά.

rawpixel on Unsplash
rawpixel on Unsplash

Ενας άλλος παράγοντας που επηρέαζει το κοιλιακό λίπος είναι ο σωματότυπος του ανθρώπου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε άνθρωπος αποθηκεύει το λίπος σε διάφορες περιοχές του σώματος.

Ο σωματότυπος «μήλο» είναι όταν το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά. 

Τέλος οι ειδικοί τονίζουν ότι για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά πρέπει να αποφεύγετε τα αναψυκτικά, το αλκόολ, τη ζάχαρη, τα γαλακτομικά προϊόντα, τις τηγανητές πατάτες, τους έτοιμους χυμούς φρούτων, την πίτσα και τα φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα φρουκτόζης, όπως είναι για παράδειγμα οι μπανάνες. 

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεϊνες (προτιμήστε κοτόπουλο και γαλοπούλα) σε συνδυασμό με ασκήσεις δύναμης (βάρη) είναι η ιδανική λύση για απώλεια λίπους.

Εάν προσέχετε τη διατροφή σας και ασκείστε και δεν μπορείτε να χάσετε το λίπος στην κοιλιά σας, καλό είναι να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο.

Διαβάστε επίσης: Η ιαπωνική τεχνική που διώχνει το λίπος της κοιλιάς και δεν απαιτεί διατροφή ή άσκηση

H κατάλληλη δίαιτα για την απώλεια του λίπους της κοιλιάς -Ποιες ασθένειες προλαμβάνει

Η υπερτροφή που μειώνει σταδιακά το λίπος στην κοιλιά -Σύμφωνα με διατροφολόγο

Τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα για να μην πάρει κιλά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης