Χάστε κιλά με τη δίαιτα Ornish, Φωτογραφία: Shutterstock/By Maxim Khytra
Χάστε κιλά με τη δίαιτα Ornish, Φωτογραφία: Shutterstock/By Maxim Khytra
ORNISH DIET

Χάστε κιλά με τη δίαιτα Ornish -Θεωρείται μία από τις καλύτερες δίαιτες για την καρδιά


Μία από τις τρεις καλύτερες δίαιτες για την καρδιά (Best Heart-Healthy Diets) είναι η δίαιτα Ornish.

Μάλιστα το αμερικανικό πρακτορείο U.S. News & World Report την θεώρησε μία από τις καλύτερες δίαιτες για το 2018. 

Ο Αμερικανός καρδιολόγος Ντιν Ορνις και προσωπικός γιατρός του Μπιλ Κλίντον έχει αναπτύξει μια ειδική διατροφή, η οποία όχι μόνο σας βοηθά να χάσετε βάρος, αλλά κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς. 

Πρόκειται για μια χορτοφαγική δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και ελάχιστα λιπαρά, που ισχυρίζεται ότι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.  

Ο καρδιολόγος Ντιν Ορνις από την Καλιφόρνια τονίζει ότι για να ζήσουμε περισσότερα χρόνια με υγεία, πρέπει να αποφεύγουμε όλων των ειδών τα λίπη, τα ζωικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, αλλά και τα θαλασσινά. Δίνει έμφαση στο να τρώει κανείς θρεπτικά επιλέγοντας φρούτα, λαχανικά, ασπράδια αυγού και δημητριακά ολικής αλέσεως. 

Οι ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνες σε αυτή τη δίαιτα καλύπτονται κυρίως από όσπρια που μπορείτε να φάτε όσο θέλετε. 

Shutterstock
Shutterstock

Η δίαιτα Ornish απαγορεύει το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά. Επίσης απαγορεύεται οποιοδήποτε έλαιο, μαργαρίνη, μαγιονέζα και τα τυριά.

Δεν επιτρέπει το αλκόολ, τη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με λιπαρά και τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Επίσης τους κρόκους αυγών, το αβοκάντο και τις ελιές.

Οσον αφορά την άσκηση, η δίαιτα Ornish τονίζει ότι οι αερόβιες δραστηριότητες είναι οι καλύτερες για το σώμα. Επίσης δίνει έμφαση στη διαχείριση του άγχους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με γιόγκα, βαθιές αναπνοές και διαλογισμό.

Ωστόσο, οι επικριτές αυτής της δίαιτας σημειώνουν ότι η σωστή διατροφή για απώλεια βάρους πρέπει να τηρεί ισορροπία στα θρεπτικά συστατικά. Με άλλα λόγια χρειάζεσαι τόσο τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, όσο και τους υδατάνθρακες. 

Η δίαιτα Ornish είναι ξεκάθαρα μια διατροφή που θα αγαπηθεί από τους χορτοφάγους. 

Διαβάστε επίσης: Καρδιολόγος αποκαλύπτει ποια είναι η χειρότερη τροφή για την υγεία της καρδιάς σου

Είναι μύθος - Οι 6 διατροφικοί κανόνες που δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις