To χρώμα των ματιών επηρεάζει την διάθεσή μας, Φωτογραφία: Shutterstock/By Izabela Magier
To χρώμα των ματιών επηρεάζει την διάθεσή μας, Φωτογραφία: Shutterstock/By Izabela Magier
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ερευνα: To χρώμα των ματιών επηρεάζει τη διάθεσή μας -Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εποχική κατάθλιψη


Νιώθεις κακόκεφη όταν έχει συννεφιά και, αντίστοιχα, ότι «πετάς» όποτε ανεβαίνει η θερμοκρασία και έχει ήλιο; Δεν είσαι η μόνη. 

Είναι γνωστό ότι ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογία μας. Γι’ αυτό άλλωστε το καλοκαίρι νιώθουμε πιο ευδιάθετοι και χαρούμενοι, ενώ τις κρύες και συννεφιασμένες μέρες πιο άτονοι και πεσμένοι ψυχολογικά. 

Ερευνες έχουν σημειώσει ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται τουλάχιστον μισή ώρα στον ήλιο σε καθημερινή βάση, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι.

Η επιστήμη όμως διαπίστωσε πώς όχι μόνο ο ήλιος, αλλά και το χρώμα των ματιών μας επηρεάζει τη διάθεσή μας. 

Ερευνητές βρήκαν ότι άνθρωποι με ένα συγκεκριμένο χρώμα ματιών είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης (Seasonal Affective Disorder – SAD), σε σχέση με τους υπόλοιπους. 

Οταν η θερμοκρασία πέφτει και ο ήλιος κρύβεται, πολλοί άνθρωποι νιώθουν κακόκεφοι, με τάσεις υπνηλίας και είναι μελαγχολικοί.

Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης εμφανίζονται το φθινόπωρο όταν η ημέρα μικραίνει και γίνονται πιο έντονα τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. 

Ποιοι λοιπόν είναι πιο επιρρεπείς στην εποχική κατάθλιψη;

Shutterstock
Shutterstock

Νέα έρευνα που μελέτησε στοιχεία 175 ατόμων στη Βρετανία και την Κύπρο και δημοσιεύτηκε στο «Open Access Journal of Behavioural Science & Psychology» διαπίστωσε ότι όσοι έχουν σκουρόχρωμα μάτια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης. 

Οσοι έχουν πράσινα ή γαλάζια μάτια έχουν λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος, κατάθλιψη και μελαγχολία. 

Και η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι τα σκουρόχρωμα μάτια αφήνουν αφήνουν λιγότερο φως να διεισδύσει σε αυτά με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή της σεροτονίνης, η οποία είναι η «ορμόνη της χαράς». 

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου και βοηθά στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης και της διάθεσης. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Διαβάστε επίσης: Οι τρόποι να αυξήσεις την ορμόνη της χαράς

Τα ηρεμιστικά της φύσης: Τρεις τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Ο σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να έχετε φυσικό φως στο σπίτι -Τι λένε οι ειδικοί