Πώς το σάλιο σου δείχνει αν θα παχύνεις | 0 bovary.gr
Πώς το σάλιο σου δείχνει αν θα παχύνεις | 0 bovary.gr
DNA ΚΑΙ ΚΙΛΑ

Πώς το σάλιο σου δείχνει αν θα παχύνεις


Αν έχεις ασχοληθεί έστω και λίγο με τη σωματική υγεία, θα γνωρίζεις πιθανότατα πως οι υδατάνθρακες είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που παχαίνουμε.

Όμως, θα απορείς γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ζυμαρικά καθημερινά και να μην παίρνουν ούτε ένα γραμμάριο, ενώ εσύ πρέπει να περιοριστείς σε ένα μόνο τοστ – και μάλιστα με ψωμάκι ολικής άλεσης – για να χωρέσεις στο φόρεμα που σκέφτεσαι να βάλεις στις ερχόμενες γιορτές.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, πως αν προσαρμόσεις τη διατροφή σου στη γενετική σου κατασκευή, τότε θα μπορέσεις τελικά να ελέγξεις το βάρος σου.

Μέσω αυτών των πληροφοριών μπορείς να ακολουθήσεις μια δίαιτα που θα σου επιτρέψει να παραμείνεις στο επιθυμητό και ιδανικό βάρος ανώδυνα.

Η παχυσαρκία λοιπόν μπορεί να συνδέεται γενετικά με τον τρόπο που το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες. Το γονίδιο, λένε οι επιστήμονες, ότι κρύβεται στο σάλιο σου , λέγεται AMY1 και ευθύνεται για την αμυλάση!

Το AMY1 ρυθμίζει τα επίπεδα του ενζύμου της αμυλάσης στο ανθρώπινο σάλιο και έτσι την επεξεργασία και διάσπαση των αμυλούχων υδατανθράκων σε μικρότερους πολυσακχαρίτες.

Η αμυλάση μετράται τόσο στο αίμα, όσο και στα ούρα.

Η μελέτη έδειξε, ότι όσοι έχουν περισσότερα αντίγραφα του γονιδίου αυτού είναι τυχεροί, γιατί παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αμυλάσης, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αδύνατοι, σε σύγκριση με όσους έχουν λιγότερα αντίγραφα.

Επίσης, λιγότερα αντίγραφα αυτού του γονιδίου συνεπάγονται και δυσκολία στην πέψη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

TAGS